Burgery z kaszy jaglanej i bobu czyli oda do kotleta

Roślinne kotlety, jak ja Was kocham! Dzięki Wam moje dziecko może z pełnym przekonaniem powiedzieć, że jada burgery. Dzięki Wam mogę zutylizować i recyklingować wszystkie, dostępne w mojej lodówce, resztki z tygodnia. Dzięki Wam czuję, że jestem w stanie zrobić doprawdy wszystko! A tak serio to wierzcie mi, że jak się nabierze wprawy, to można miksować dosłownie wszystko ze wszystkim i zawsze wyjdzie super obiad!

burgery-z-kaszy-jaglanej-i-bobu-prosty-przepis-111

 

Na co?

Te burgery sprawdzą się zarówno w towarzystwie buły i typowo burgerowych dodatków, ale również jako klasyczny obiadowy kotlet wegański czy też jako potrawa z grilla. Ja je ostatnio właśnie upiekłam w piekarniku, a następnie podgrzewaliśmy je na grillu.

burgery-z-kaszy-jaglanej-i-bobu-prosty-przepis-4

Czego potrzebujesz?

Piekarnika z blachą wyłożoną papierem do pieczenia, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego.

burgery-z-kaszy-jaglanej-i-bobu-prosty-przepis-5

Składniki:

  • 350 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (waga ugotowanej!),
  • 350 g ugotowanego, ostudzonego i obranego bobu (waga ugotowanego i obranego!),
  • 4 płaskie łyżki mąki (u mnie mąka z soczewicy),
  • 6-7 niedużych ząbków czosnku,
  • pęczek pietruszki pozbawiony łodyg (40 g),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego lub oliwy,
  • 4 łyżki sosu sojowego (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
  • 2-3 łyżeczki ulubionej mieszanki ziół, przypraw (tak sobie myślę, że dobrą opcją byłoby również ostre curry),
  • pieprz.

burgery-z-kaszy-jaglanej-i-bobu-prosty-przepis-3

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy zblendować/rozdrobnić, dokładnie wymieszać, aby powstało prawie jednolite „ciasto”. Doprawiamy wedle uznania – u nas było delikatnie (ze względu na dziecko), ale Ty możesz zaszaleć i dodać dużo ulubionych ziół i przypraw. ;-)

Formować płaskie kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem wysmarowanym olejem.

Piec 40 minut w 180 stopniach. Po ok. 25 minutach delikatnie odwrócić burgery na drugą stronę.

Podawać np. z domowymi frytkami z warzyw i z surówką. Albo z bułą. Albo z ziemniakami i surówkami. Albo podgrzewać na grillu. Co kto lubi. ;-)

Z podanych składników wychodzi ok. 11 kotletów. Delikatnie chrupkie na zewnątrz. Wilgotne w środku.

Koniecznie zerknij na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.

burgery-z-kaszy-jaglanej-i-bobu-prosty-przepis-6

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Burgery z kaszy jaglanej i bobu czyli oda do kotleta”

Dzień dobry, mam pytanie ile mniej więcej szklanki kaszy jaglanej surowej trzeba ugotować? Niestety nie mam wagi :( I czy zamiast mąki z soczewicy można użyć kukurydzianej lub ryżowej?

Niestety nie odpowiem, bo nie mam pojęcia. :) Zawsze gotuję kaszy więcej i zużywam ją do różnych potraw w ciągu 2-3 dni. Z innymi mąkami oczywiście można kombinować, ale ilości trzeba wtedy samodzielnie regulować. Ważne, żeby burgery już na etapie formowania „trzymały się kupy”. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *