Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Wegańskie burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej

Oto kolejna odsłona burgerów. Ci, którzy chcieliby wypróbować moje „stare” propozycje proszeni są o zerknięcie TU i TU. Bo dziś burgery nieco inne: tym razem z soczewicą, burakiem i kaszą jaglaną. Przepis ewidentnie z kategorii „resztki z tygodnia”, ale tym bardziej nam smakowało, bo burgery wyszły przepyszne. To także danie dla mięsożerców, bo ten burger potrafi znakomicie imitować smak mięsa (patrz: kolor buraka).

Na co?

Na pyszny obiad lub kolację.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika wraz z blachą wyłożoną papierem do pieczenia, tarki do warzyw (tzw. duże oczka).

Składniki:

  • 100-120 g (lub ileż tylko dusza zapragnie) soczewicy czerwonej – suchej (zerknij na moje przepisy z soczewicy),
  • kasza jaglana (uprzednio ugotowana – w ilości analogicznej do ilości ugotowanej soczewicy; przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 1 duży, uprzednio upieczony lub ugotowany burak,
  • kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
  • 2 niewielkie czerwone cebule,
  • płatki drożdżowe (mała garść, opcjonalnie – wzmacniają smak),
  • płatki lniane lub mielone siemię lniane (mała garść),
  • zioła i przyprawy: 1 niewielki pęczek pietruszki, sól himalajska lub morska, curry, majeranek,
  • bulion własnej roboty lub kupny (najlepiej wegański, bezglutenowy) do ugotowania soczewicy,
  • olej kokosowy nierafinowany.

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę (najlepiej w bulionie) i kaszę jaglaną. Pieczemy lub gotujemy buraka. Obieramy i kroimy drobno cebulę, którą szklimy w emulsji z wody i oleju kokosowego. Po ostygnięciu mieszamy ją z ugotowaną w bulionie i ostudzoną soczewicą, kaszą jaglaną, startym burakiem (na tzw. „dużych oczkach”), mąką, płatkami drożdżowymi i lnianymi, a także przyprawami. Formujemy burgery/ kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taki oto pomysł na buraka, kaszę jaglaną i soczewicę. ;-)

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy burgery na drugą stronę. Jemy w towarzystwie świeżej surówki/ sałatki np. z kapusty pekińskiej.

Tu znajdziesz inne przepisy na wegańskie burgery.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

32 komentarzy do “Wegańskie burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej”

    1. Możesz, tylko pamiętaj, że ona się dłużej gotuje i jest twardsza generalnie. Możliwe, że trzeba będzie ją delikatnie „poblendować”. ;)

  1. Bardzo podoba mi się twoje podejście. Wśród osób na diecie RAW często panuje przekonanie że albo 100 % surowo albo wcale. Traktują jedzenie niesurowe jak szkodlie czy wręcz trujące. A przecież lepiej być na diecie w 90 % surowej niż wcale. Latanie po tysiącach sklepów w poszukiwaniu surowego kakao do deseru to dla mnie fanatzm. Nie surowe truje?

    1. Myślę że w przypadku każdego typu odżywiania ważny jest rozsądek. A jeszcze ważniejszy rozsądek + ZWERYFIKOWANA wiedza. Bo w dizisjeszych czasach każdy może stać się guru żywieniowym i mówić innym jak należy jeść. A każdy z nas jest przecież inny.

  2. Moje burgery po 30 minutach wydawały się w ogóle nie zrobione :( teraz siedzą już 45 minut i dalej to samo… W ogóle nie są zwarte, w konsystencji są wręcz kremowe. Co poszło nie tak?

      1. Ok, rozumiem. Patrzyłam na różne przepisy na kotlecik z jaglaną i burakiem i czasem nie było napisane. Dzięki za odpowiedź, twój przepis brzmi najlepiej i jutro sprawdzę, czy kotlety wyjdą równie dobre :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *