5 pomysłów na wegańskie burgery

W miniony weekend miałam przyjemność poprowadzić kulinarne warsztaty, na których zrealizowaliśmy całodzienne menu. Zdolna i samodzielna grupa uwinęła się ze wszystkim bardzo szybko, ale muszę przyznać, że były to osoby niebywale otwarte na eksperymenty kulinarne. A jaka potrawa cieszyła się największym zainteresowaniem? Burgery!

Dziś proponuję zatem 5 inspiracji – wegańskich burgerów, które sprawdzą się zarówno jako wypełnienie „buły” jak i w towarzystwie pieczonych frytek warzywnych, ale także jako zwykłe kotlety.

Zauważ, że do takich kotletów można wykorzystać dosłownie wszystko: każdy rodzaj kaszy, ryżu, rośliny strączkowe, wszelkiej maści warzywa. Jeśli upieczesz je kilka razy to gwarantuję, że praktyka czyni mistrza i później będziesz samodzielnie i dowolnie komponować składniki i przygotowywać ich najróżniejsze wariacje. Powodzenia!

weganskie-kotlety-ziemniaczane-4

1. Burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej

Te burgery sprawdzą się doskonale na sam początek Twojej przygody z roślinnymi burgerami, pozbawionymi składników odzwierzęcych. Dlaczego? Nie tylko ze względu na mięsny kolor, ale także przez ich intensywny smak.

burgery-z-soczewicy-buraka-kaszy-jaglanej-6

2. Gryczane burgery z makiem

Połączenie gryki i maku może jest nie do końca typowe, ale bardzo trafione! Ważne, aby użyć w tym przepisie kaszy gryczanej niepalonej – wtedy jest szansa, że burgerami zajadać się będą także osoby nieprzepadające za kaszą paloną (przetestowane).

burger-gryczany-z-makiem-1

3. Burgery jaglane

Nie wierzysz, że kasza jaglana, jako główny, składnik może być znakomitym nośnikiem smaków? Daj się zaskoczyć.

weganski-bezglutenowy-burger-kotlet-przepis-zdrowy-2

4. Burgery pieczarkowo – gryczane

Kasza gryczana + słonecznik + pieczarki. W tym połączeniu jestem niezmiennie zakochana, odkąd go spróbowałam. Robię je regularnie: albo jako burgery albo jako kotlety. Sprawdzają się świetnie.

gryczane-kotlety-z-pieczarkami-weganskie-bez-miesa-11

5. Burgery z ziemniaka

Jeśli masz dość kasz i strączków w tradycyjnej postaci to może… burger z ziemniaka? prosty i szybki, a dodatek tofu dostarcza nam białka.

weganskie-kotlety-ziemniaczane-4

A najpyszniejsze burgery są zawsze wtedy, kiedy używasz ulubionych składników, przypraw i ziół. Eksperymentuj i nie bój się niestandardowych połączeń smakowych. Wtedy dzieje się najsmaczniej.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

W odpowiedzi na “5 pomysłów na wegańskie burgery”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *