Opublikowano Kategorie: Artykułydrugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

5 pomysłów na wegańskie burgery

W miniony weekend miałam przyjemność poprowadzić kulinarne warsztaty, na których zrealizowaliśmy całodzienne menu. Zdolna i samodzielna grupa uwinęła się ze wszystkim bardzo szybko, ale muszę przyznać, że były to osoby niebywale otwarte na eksperymenty kulinarne. A jaka potrawa cieszyła się największym zainteresowaniem? Burgery à la steki przygotowane na bazie soczewicy, kaszy jaglanej i buraka. Dziś wrzucam zatem 5 inspiracji – wegańskich burgerów, które sprawdzą się zarówno jako wypełnienie „buły” jak i w towarzystwie pieczonych frytek warzywnych, ale także jako zwykłe kotlety.

Zauważ, że do takich kotletów można wykorzystać dosłownie wszystko: każdy rodzaj kaszy, ryżu, rośliny strączkowe, wszelkiej maści warzywa. Jeśli upieczesz je kilka razy to gwarantuję, że praktyka czyni mistrza i później będziesz samodzielnie i dowolnie komponować składniki i przygotowywać ich najróżniejsze wariacje. Powodzenia!

weganskie-kotlety-ziemniaczane-4

1. Burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej

Te burgery sprawdzą się doskonale na sam początek Twojej przygody z roślinnymi burgerami, pozbawionymi składników odzwierzęcych. Dlaczego? Nie tylko ze względu na jego mięsny kolor, ale także intensywny smak.

burgery-z-soczewicy-buraka-kaszy-jaglanej-6

2. Gryczane burgery z makiem

Połączenie gryki i maku może nie do końca typowe, ale bardzo trafione! Nie ma tu roślin strączkowych, ale sama kasza gryczana zawiera trochę białka więc będzie sycąco, zdrowo, ale lekko. Ważne, aby użyć w tym przepisie kaszy gryczanej niepalonej – wtedy jest szansa, że burgerami zajadać się będą także osoby nieprzepadające za kaszą paloną (przetestowane).

burger-gryczany-z-makiem-1

3. Burgery jaglane

Nie wierzysz, że kasza jaglana, jako główny, składnik może być znakomitym nośnikiem smaków? Daj się zaskoczyć.

weganski-bezglutenowy-burger-kotlet-przepis-zdrowy-2

4. Burgery pieczarkowo – gryczane

Kasza gryczana + słonecznik + pieczarki. W tym połączeniu jestem niezmiennie zakochana, odkąd go spróbowałam. Robię je regularnie: albo jako burgery albo jako kotlety. Sprawdzają się świetnie.

gryczane-kotlety-z-pieczarkami-weganskie-bez-miesa-11

5. Burgery z ziemniaka

Jeśli masz dość kasz i strączków w tradycyjnej postaci to może… burger z ziemniaka? prosty i szybki, a dodatek tofu dostarcza nam białka.

weganskie-kotlety-ziemniaczane-4

A najpyszniejsze burgery są zawsze wtedy, kiedy używasz ulubionych składników, przypraw i ziół. Eksperymentuj i nie bój się niestandardowych połączeń smakowych. Wtedy dzieje się najsmaczniej.

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

1 komentarz do “5 pomysłów na wegańskie burgery”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *