W miniony weekend miałam przyjemność poprowadzić kulinarne warsztaty, na których zrealizowaliśmy całodzienne menu. Zdolna i samodzielna grupa uwinęła się ze wszystkim bardzo szybko, ale muszę przyznać, że były to osoby niebywale otwarte na eksperymenty kulinarne. A jaka potrawa cieszyła się największym zainteresowaniem? Burgery à la steki przygotowane na bazie soczewicy, kaszy jaglanej i buraka. Dziś wrzucam zatem 5 inspiracji – wegańskich burgerów, które sprawdzą się zarówno jako wypełnienie „buły” jak i w towarzystwie pieczonych frytek warzywnych, ale także jako zwykłe kotlety.
Zauważ, że do takich kotletów można wykorzystać dosłownie wszystko: każdy rodzaj kaszy, ryżu, rośliny strączkowe, wszelkiej maści warzywa. Jeśli upieczesz je kilka razy to gwarantuję, że praktyka czyni mistrza i później będziesz samodzielnie i dowolnie komponować składniki i przygotowywać ich najróżniejsze wariacje. Powodzenia!
1. Burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej
Te burgery sprawdzą się doskonale na sam początek Twojej przygody z roślinnymi burgerami, pozbawionymi składników odzwierzęcych. Dlaczego? Nie tylko ze względu na jego mięsny kolor, ale także intensywny smak.
2. Gryczane burgery z makiem
Połączenie gryki i maku może nie do końca typowe, ale bardzo trafione! Nie ma tu roślin strączkowych, ale sama kasza gryczana zawiera trochę białka więc będzie sycąco, zdrowo, ale lekko. Ważne, aby użyć w tym przepisie kaszy gryczanej niepalonej – wtedy jest szansa, że burgerami zajadać się będą także osoby nieprzepadające za kaszą paloną (przetestowane).
3. Burgery jaglane
Nie wierzysz, że kasza jaglana, jako główny, składnik może być znakomitym nośnikiem smaków? Daj się zaskoczyć.
4. Burgery pieczarkowo – gryczane
Kasza gryczana + słonecznik + pieczarki. W tym połączeniu jestem niezmiennie zakochana, odkąd go spróbowałam. Robię je regularnie: albo jako burgery albo jako kotlety. Sprawdzają się świetnie.
5. Burgery z ziemniaka
Jeśli masz dość kasz i strączków w tradycyjnej postaci to może… burger z ziemniaka? prosty i szybki, a dodatek tofu dostarcza nam białka.
A najpyszniejsze burgery są zawsze wtedy, kiedy używasz ulubionych składników, przypraw i ziół. Eksperymentuj i nie bój się niestandardowych połączeń smakowych. Wtedy dzieje się najsmaczniej.
Właśnie takich przepisów szukałam! dzięki;)