Tofu po grecku – szybkie i pyszne danie (nie tylko) świąteczne

Ryba po grecku to świąteczny standard. Można to danie w łatwy sposób zweganizować. Szybko, zdrowo, łatwo i przyjemnie. Oczywiście, jeśli ktoś nie przepada za tofu, to można i zrobić kalafior po grecku, ale zachęcam także do wypróbowania wersji z tofu. Jest naprawdę przepyszna.

tofu-po-grecku-weganski-przepis-boze-narodzenie-swieta-14

Na co?

Sprawdzi się jako wigilijna, zdrowa kolacja, ale także na każdy inny (również nieświąteczny) posiłek.

tofu-po-grecku-weganski-przepis-boze-narodzenie-swieta-7

Czego potrzebujesz?

Tarki do warzyw (tzw. duże oczka) lub blendera albo innego urządzenia wysokoobrotowego, aby rozdrobnić surowe warzywa, dużej patelni lub woku do warzyw, kolejnej patelni do tofu.

tofu-po-grecku-weganski-przepis-boze-narodzenie-swieta-3

Składniki:

  • 5 marchewek (tu znajdziesz moje pozostałe: przepisy z marchewki),
  • 1 korzeń pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • 3 niewielkie czerwone cebule,
  • kilka łyżeczek przecieru pomidorowego (wedle uznania),
  • 3 opakowania tofu naturalnego (po 180 g),
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej (będzie pełniła rolę panierki do tofu),
  • zioła i przyprawy: natka pietruszki, kurkuma, zioła prowansalskie, ew. sól, lubczyk, czubryca (cząber + sól + czosnek), lubczyk, sos sojowy (u nas bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli),
  • oliwa z oliwek.

tofu-po-grecku-weganski-przepis-boze-narodzenie-swieta-5

Przygotowanie:

Kostki tofu dzielimy na 3 płaskie „kotlety”. Zanurzamy w marynacie (oliwa z oliwek + sos sojowy + lubczyk + czubryca). Odstawiamy na ok. godzinę.

Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy w oliwie wymieszanej z wodą.

W tym czasie obieramy i myjemy marchew, pietruszkę i seler. Rozdrabniamy je przy pomocy blendera/robota kuchennego lub trzemy na tarce do warzyw (tzw. duże oczka). Warzywa dodajemy do cebuli i podduszamy przez kilka minut ew. dodając wodę. Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie zioła i przyprawy: kurkumę, zioła prowansalskie i dusimy jeszcze dobrą chwilę. Na koniec duszenia dodajemy także sól i posiekaną natkę pietruszki (ta ostatnia koniecznie w dużej ilości).

tofu-po-grecku-weganski-przepis-boze-narodzenie-swieta-4

„Kotlety” sojowe obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy aż do zarumienienia.

Wszystko układamy w salaterkach warstwowo: warstwa warzyw, następnie warstwa tofu, warstwa warzyw, tofu i na koniec znowu warzywa. Podajemy ze świeżym pieczywem lub z… czymkolwiek. :-)

Z podanych ilości zapełniłam dwie nieduże salaterki.

tofu-po-grecku-weganski-przepis-boze-narodzenie-swieta-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

7 odpowiedzi na “Tofu po grecku – szybkie i pyszne danie (nie tylko) świąteczne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *