Mini-kotleciki jaglano-szpinakowe z tofu i… pomysł na lunchboxa

Dziś przepis zrealizowany przeze mnie dla Szkoły na Widelcuw ramach cyklu Dobrze jemy. Główną rolę odgrywają tu kotleciki zrobione z ugotowanej kaszy jaglanej, tofu i szpinaku, które świetnie nadają się do wyposażenia szkolnego lunchboxa.

lunchbox-kotleciki-jaglano-szpinakowe-1

Projekt #dobrzejemy ma na celu przekonanie rodziców i dzieci do dobrego i wartościowego jedzenia. W szkole też można jeść smacznie, zdrowo i kolorowo. Już przy okazji wpisu z pomysłami na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły pisałam, jak ważne jest urozmaicenie i zastępowanie sprawdzonych kanapek innymi rozwiązaniami. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo.

lunchbox-kotleciki-jaglano-szpinakowe-2

Na co?

Takie kotleciki świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Mogą być składnikiem obiadu. Można też zrobić je w formie klopsików i dorzucić do ciepłej zupy w misce. Wszystko z nimi można. ;-) Koniecznie zerknij też na pozostałe wegańskie kotlety na blogu.

lunchbox-kotleciki-jaglano-szpinakowe-3

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, papieru do pieczenia, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego. Ew. również młynka do kawy.

Składniki:

  • 50 g słonecznika,
  • 1 duża cebula (110 – 120 g),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (najlepiej na sypko – tu przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
  • 1 duża garść szpinaku,
  • 0,5 łyżeczki soli jodowanej,
  • 1 łyżeczka majeranku lub innych ulubionych ziół,
  • odrobina oliwy do wysmarowania papieru do pieczenia.

lunchbox-kotleciki-jaglano-szpinakowe-6

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oliwie.

Słonecznik zmielić na mąkę.

Czosnek obrać, pokroić.

Wszystkie składniki zblendować.

Formować malutkie kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio wysmarowanym odrobiną oliwy.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Delikatnie odwrócić kotleciki na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut.

Z podanych ilości otrzymasz ok. 18-19 mini-kotlecików.

Podajemy je tak, jak mamy ochotę. Ja włożyłam dziecku do lunchboxa razem z:

  • jabłkiem,
  • orzechami (tym razem pekan),
  • papryką

Modyfikuj wedle uznania. Smacznego!

lunchbox-kotleciki-jaglano-szpinakowe-5

Tu znajdziesz inne pomysły na zdrowe bezglutenowe śniadanie.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “Mini-kotleciki jaglano-szpinakowe z tofu i… pomysł na lunchboxa”

Mam pytanko odnośnie lunch boxa, możesz polecić jakiś konkretny? Od dłuższego czasu szukam i jakoś nie mogę się na żaden konkretny zdecydować. Dlatego pytam Kogoś bardziej doświadczonego ;)

Używamy różnych pojemników, akurat ten ze zdjęcia jest Sistema. Oni mają różne lunchboxy: większe, mniejsze, z opcjonalnie wyjmowanymi pojemniczkami w środku. Warto wybrać się do jakiegoś hipermarketu i przejrzeć. Mu akurat mieliśmy do wyboru całą serię w Carrefourze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *