Moje dziecko dorwało się do kuchni i z pomocą taty przygotowało takie proste i zdrowe danie. Wymyśliło również jego nazwę. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci, jak powiada klasyk.
Cały czas powtarzam, że jeśli chcemy „uczyć dzieci zasad zdrowego żywienia” to jedyną drogą jest wspólne przygotowanie posiłków. Od samego gadania nic się nie zrobi.
Nawet nie wyobrażasz sobie, jaką radość wywołało we mnie przygotowanie przez moją 9-latkę tego posiłku. Wróciłam akurat z kilkudniowego wyjazdu i byłam głodna jak wilk.
Podaję więc przepis, a Ciebie zachęcam do gotowania z Twoim dzieckiem, bo to najlepsza droga do budowania zdrowych nawyków żywieniowych.
Warzywna burza smaków z tofu – składniki:
- 3 małe cebule,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 papryka,
- 2 kostki naturalnego tofu,
- 2 średnie cukinie,
- zioła i przyprawy (ilości wedle preferencji): sól, czerwona papryka mielona, oregano, rozmaryn, pieprz cayenne,
- oliwa z oliwek.
Warzywna burza smaków z tofu – przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić w drobną i równą kosteczkę.
Cebulę poddusić na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody, dodać paprykę i tofu. Po chwili duszenia składników dodać cukinię oraz przyprawy.
Dusić wszystko aż cukinia lekko zmięknie, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, wymieszać.
Odparować nadmiar sosu jeśli lubisz gęstszy.
Jeść z dodatkiem pieczywa, kaszy lub makaronu. Albo bez niczego. :-)
Z podanych ilości składników uzyskach porcję dla 3 osób.
Akurat w lodówce zalega kostka tofu, chyba już wiem jak ją zagospodarować :)