Bezglutenowe wegańskie białe kiełbaski na święta i nie tylko

Zbliżają się święta, więc oto prosty przepis na wege-kiełbaskę à la białą. Gabarytowo idealna do święconki, pięknie pachnie i dobrze smakuje. Testowana na mięsożercach. Do tego takie kiełbaski to dobre źródło białka i nadają się na świąteczne śniadanie, ale również do obiadu czy na kolację.

Rzadko jem smażone rzeczy, ale jeśli już jem, to się nimi delektuję. Kiedy smażyłam te kiełbaski, wszedł do kuchni mój mąż i powiedział:

O rety!

Ale tu naprawdę pachnie kiełbasą.

Czyli czuję się uprawniona do nazwania tak tego wytworu.

Smażyć kiełbasek nie trzeba długo, wszak produkty tu użyte są już w zasadzie gotowe do zjedzenia. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego rafinowanego. Bardzo dobrze nadaje się do obróbki termicznej. Smażyć na nim można zarówno dania wytrawne jak i słodkie (np. placuszki), bo ma neutralny smak. Pamiętaj jednak o tym, żeby smażyć na nim zawsze tylko raz. To bardzo ważne, aby nie smażyć na tym samym tłuszczu kilka razy.

Używam w swojej kuchni oleju rzepakowego rafinowanego do gotowania, a nierafinowanego do sałatek czy past kanapkowych. Bardzo polecam to rozwiązanie, bo jest to tłuszcz bogaty w zdrowe tłuszcze omega 3. Ma ich 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Więcej o różnicy między olejem rafinowanym a tym tłoczonym na zimno przeczytasz tu: olejrzepakowy.com.

A teraz przechodzę do przepisu.

Bezglutenowe wegańskie białe kiełbaski – składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (350 g);
  • 90 g tofu naturalnego (twardego);
  • 2 łyżki płatków drożdżowych bezglutenowych;
  • 1 łyżka mąki ryżowej;
  • 0,5 łyżki sosu sojowego bezglutenowego;
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka majeranku, 0,5 łyżeczki tymianku, sól i pieprz do smaku;
  • rafinowany olej rzepakowy do smażenia;
  • dwie cebule, jeśli lubisz jeść kiełbasę ze smażoną cebulą.

Bezglutenowe wegańskie białe kiełbaski – przygotowanie:

Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, przepłucz ją pod bieżącą wodą i porządnie odsącz.

Ciecierzycę zblenduj razem z tofu. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj wszystko na gładką masę.

Formuj małe kiełbaski. Użyj papieru do pieczenia, aby gładko je zrolować.

Smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony do zarumienienia. Obracaj je delikatnie.

Z podanych ilości otrzymasz 10 małych kiełbasek. Jeśli lubisz, możesz je podać ze smażoną cebulą. Tak jadło się kiełbasę w moim rodzinnym domu, więc cebuli nie mogłam sobie darować.

Smacznego!

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

W odpowiedzi na “Bezglutenowe wegańskie białe kiełbaski na święta i nie tylko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *