Malinowa owsianka z piekarnika dla zabieganych

Ta pieczona owsianka to szybki wypiek dla zabieganych i dodatkowo też dla antytalentów piekarniczych. Ma lekko kakaowy posmak choć dodatku kakao i karobu nie było. I uwaga: dodałam maliny mrożone, a więc to ciacho bezglutenowe jest dla tych, którzy nie mają czasu nawet rozmrozić owoców. ;-)

Malinowa owsianka z piekarnika dla zabieganych

Na co?

Taka pieczona owsianka z malinami nada się świetnie jako drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Zerknij na moje pozostałe przepisy na owsiankę.

owsianka z piekarnika prosty przepis wegański

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taką malinową owsiankę z piekarnika, nie potrzebujesz nawet blendera! Wszystko wymieszasz łyżką. Przyda się za to piekarnik i niska foremka. Moja miała wymiary 25 x 20 cm.

owsianka z piekarnika prosty przepis bezglutenowy

Malinowa owsianka z piekarnika – składniki:

  • 1 pełna szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 1 pełna szklanka płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
  • 2 niewielkie, dojrzałe banany,
  • 250 g mrożonych malin,
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam mleka kokosowego, fortyfikowanego wapniem, bez dodatku cukru),
  • 2 łyżki syropu daktylowego.

owsianka z piekarnika prosty przepis na ciasto a'la brownie bez cukru

Malinowa owsianka z piekarnika – przygotowanie:

Wymieszać ze sobą płatki. Jeśli nie masz płatków teff, możesz spróbować użyć innych choć płatki teff nadają fajną strukturę (bo są drobne) i kolor (są ciemne). Nie wspominając oczywiście o wartościach odżywczych.

Banany zmiażdżyć widelcem i dodać je do płatków razem z mlekiem roślinnym i syropem.

Dodać mrożone maliny i wszystko dokładnie wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec owsiankę przez 50 minut.

Jeść na ciepło lub na zimno. Cieszyć się smakiem. :-)

Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.

proste ciasto bezglutenowe i wegańskie bez cukru

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

35 odpowiedzi na “Malinowa owsianka z piekarnika dla zabieganych”

maliny wymieniłam na świeże truskawki, ale całość spiekła mi się za bardzo… w sensie góra była jak skorupa, a środek miękki, teff jest bardzo interesujący w smaku ale też bardzo kaloryczny, zdecydowanie najlepiej mi smakowała cała masa przed wstawieniem do piekarnika, tylko nie wiem, czy jedzenie tego przed pieczeniem jest zdrowe, na pewno musiałabym namoczyć płatki przez noc, a jak traktować teff? można go tak zjeść?

Zrobiliśmy pół na pół z płatków owsianych i jaglanych, ze świeżymi malinami, wyszło pyszne! Pani Agnieszko, dziękuję za przepis.

Pierwszy blog, z którego jak na razie wyszło mi 100% przepisów :). Nie spodziewałam się, że ta owsianka mi się uda, a jednak! Dałam trochę płatków owsianych, trochę orkiszowych i jaglanych, bo akurat takie miałam- super! Mój dzieć 11-miesięczny się zajada :). Dziękuję i pozdrawiam:))

Cześć Agnieszkom podpowiesz mi w jakim naczyniu to piec w piekarniku? to będzie mój pierwszy wypiek więc nie jestem zbyt obeznana :)

Dzień dobry Agnieszko, właśnie odkryłam Twojego bloga (szukając jakiegoś nowego dania wege, bo jestem wege) i jestem oczarowana. Może w blogu kulinarnym nie o to chodzi, ale od wczoraj czytam i zachwycam się. Dziękuję za tyle super przepisów i inspiracji. Jesteś absolutnie rewelacyjna :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *