Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Ciastka z płatków à la racuchy

Kiedyś chyba już pisałam, że smażyć nie lubię i nie chce mi się po prostu tego robić. Za to czasem piekę. Piekę z zamiarem zrobienia ciastek, z których czasem wychodzą racuchy. O takie.

zdrowe-slodkosci-ciastka-z-platkow-racuchy-1

Na co?

Takie oszukane racuchy to świetna opcja na weekendowe śniadanie, ale także świetnie nadają się jako przekąska na wycieczkę.

Można je jeść same, choć uprzedzam, że nie są słodkie. Tzn. są bardzo delikatnie słodkie. Jak ktoś jest amatorem słodkości to może sobie nałożyć na nie jakieś konfitury czy dżem domowej roboty (bez cukru oczywiście).

zdrowe-slodkosci-ciastka-z-platkow-racuchy-4

Świetnie też smakują z masłem orzechowym (powtarzam się, ale też bez cukru!).

Można je też dosłodzić np. suszonymi owocami na etapie mieszania składników.

zdrowe-slodkosci-ciastka-z-platkow-racuchy-9

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, papieru do pieczenia, blendera/ robota kuchennego.

zdrowe-slodkosci-ciastka-z-platkow-racuchy-8

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 0,2 l mleka sojowego niesłodzonego,
  • 100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 100 g płatków jaglanych,
  • 100 g płatków ryżowych,
  • odrobina oleju rafinowanego (np. ryżowego lub rzepakowego lub kokosowego) do wysmarowania papieru do pieczenia.

zdrowe-slodkosci-ciastka-z-platkow-racuchy-7

Przygotowanie:

Banany zblendować z mlekiem sojowym.

Dodać płatki. Wszystko wymieszać w robocie lub innym urządzeniu wysokoobrotowym.

Papier wysmarować tłuszczem. Ciasto nakładać łyżką.

Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia delikatnie odwrócić na drugą stronę.

Z podanych ilości wychodzi ok. 20 niewielkich ciasteczek.

zdrowe-slodkosci-ciastka-z-platkow-racuchy-2

Zerknij koniecznie na moje pozostałe bezglutenowe słodycze.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 ocen, Średnia: 4,36 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

6 komentarzy do “Ciastka z płatków à la racuchy”

  1. Dopiero trafiłam na Pani stronę i bardzo mi przypadła do gustu. Dopiero uczę się gotować w taki sposób, ale mam pytanie. Dlaczego olej rafinowany? Z tego co zdążyłam się zorientować nierafinowany kokosowy jest dużo lepszy. Będę wdzięczna za odpowiedz i bardzo dziękuję za możliwość korzystania z Pani doświadczenia ☺

    1. Rafinowane, a więc oczyszczone lepiej znoszą wysokie temperatury. Nierafinowany od rafinowanego różni się też tym, że ma wyczuwalny aromat kokosa. Rafinowany jest bezzapachowy i może być stosowany też przy wytrawnych daniach, którym zapach i smak kokosa by przeszkadzał.
      Nie powiedziałabym, że nierafinowany jest dużo lepszy. ;) Tak naprawdę nie potrzebujemy tłuszczu kokosowego. :)
      Więcej tu:
      https://www.agamasmaka.pl/2017/06/olej-kokosowy-zdrowy.html
      i jak będzie za mało to jeszcze tu:
      https://www.agamasmaka.pl/2018/05/dieta-w-chorobach-stawow-olej-kokosowy-i-tluszcze-trans-zdrowonowosci-cz-1.html
      Powodzenia w gotowaniu i smakowaniu. Uściski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *