Pamiętacie 30-minutowe ciasteczka słonecznikowo – gryczane? Dziś ich kolejna wariacja. Tym razem kruche, sycące ciastka sezamowe.
Na co?
Takie zdrowe ciasteczka sprawdzą się świetnie jako przegryzka, prowiant na wyjazd, do pracy czy szkoły.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika, blachy, papieru do pieczenia i miski do wymieszania składników, młynka do ziaren.
Składniki:
- 1 szklanka słonecznika łuskanego,
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
- 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego lub kokosowego,
- 1 szklanka napoju roślinnego z wapniem,
- 2 łyżki niemielonego siemienia lnianego,
- kilka łyżek syropu klonowego/daktylowego (ilość wedle uznania),
- 7 łyżek sezamu niełuskanego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
3/4 słonecznika mielimy w młynku do kawy (1/4 słonecznika użyjemy w całości) lub jakimś innym urządzeniu wysokoobrotowym. Mielimy także siemię lniane i sezam. Najpierw łączymy i mieszamy wszystkie suche składniki (soli dodajemy szczyptę).
Następnie dodajemy rodzynki, olej i napój. Mieszamy bardzo dokładnie. Ciasto przy pomocy dużej łyżki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (góra – dół). Ciasteczka mają się zarumienić. Ja odwróciłam ciasteczka na drugą stronę i potrzymałam je jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku (na termoobiegu).
18 odpowiedzi na “30-minutowe ciasteczka słonecznikowo-sezamowe”
a można dodać tahine po prostu??:) tylko ile??:)
Można na pewno. A ile to zależy od potrzeby. ;) sama z tahiną nie próbowałam jescze akurat tych ciastek.
Ja zamiast kokosowego dalam olej sezamowy. Tez pasuje. A syropu klonowego tez nie mialam – wiec dalam lyzke miodu i troche ksylitolu. Przepis fajny, szybciutki
Przepyszne, po prostu. I genialnie proste.
:) pozdrawiam Monika i smacznego!
czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć jakiejś innej?
Marta, np. gryczanej z gryki niepalonej.
a z mąką jaglaną też wyjdą?
Myślę, że tak. :)
przepis genialny pod kazdym wzgledem! juz trzy razy robilam i zawsze wspaniale! raz bez syropu i tez byly pyszne! musze sie zabrac za te gryczane! a mam tylko pytanie 1-2 lyzki oleju to chodzi juz o taki plynny rozpuszczony czy w konsystencji stalej i wtedy takie czubate? ja daje czubate bo lato i olej miekki ale zima to wazniejsze ;p chodz nie sadze by to mialo kluczowe znaczenie….
Czy słonecznik można zastąpić migdałami??
tak.
One wychodzą chrupiące, kruche? Czy raczej z tych miękkich są?
Chrupiące tak, ale kruche nie. Kruche ciasto się kieruje swoimi prawami. Te są chrupiące na zewnątrz, bo spieczone, a w środku mogą być trochę miękkie – w zależności od tego jaka będzie ich grubość.
czy koniecznie muszę zmielić ziarna ? niestety nie posiadam nic w czym mogłabym to zrobić i zastanawiam się nad jakąś alternatywą :)
pozdrawiam
Trzeba. Zwykły młynek do kawy da radę.
Zrobiłam z mąki kukurydzianej ..zamieniłam na olej lniany …i zmielone migdały zamiast sezamu ..pozdrawiam
Zamiast rodzynek dałam daktyle ..