30-minutowe ciasteczka słonecznikowo-sezamowe

Pamiętacie 30-minutowe ciasteczka słonecznikowo – gryczane? Dziś ich kolejna wariacja. Tym razem kruche, sycące ciastka sezamowe.

ciasteczka-slonecznikowo-sezamowe-zdrowe-bezglutenowe-bez-cukru-5

Na co?

Takie zdrowe ciasteczka sprawdzą się świetnie jako przegryzka, prowiant na wyjazd, do pracy czy szkoły.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy, papieru do pieczenia i miski do wymieszania składników, młynka do ziaren.

ciasteczka-slonecznikowo-sezamowe-zdrowe-bezglutenowe-bez-cukru-6

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika łuskanego,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
  • 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego lub kokosowego,
  • 1 szklanka napoju roślinnego z wapniem,
  • 2 łyżki niemielonego siemienia lnianego,
  • kilka łyżek syropu klonowego/daktylowego (ilość wedle uznania),
  • 7 łyżek sezamu niełuskanego,
  • szczypta soli.

ciasteczka-slonecznikowo-sezamowe-zdrowe-bezglutenowe-bez-cukru-8

Przygotowanie:

3/4 słonecznika mielimy w młynku do kawy (1/4 słonecznika użyjemy w całości) lub jakimś innym urządzeniu wysokoobrotowym. Mielimy także siemię lniane i sezam. Najpierw łączymy i mieszamy wszystkie suche składniki (soli dodajemy szczyptę).

Następnie dodajemy rodzynki, olej i napój. Mieszamy bardzo dokładnie. Ciasto przy pomocy dużej łyżki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (góra – dół). Ciasteczka mają się zarumienić. Ja odwróciłam ciasteczka na drugą stronę i potrzymałam je jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku (na termoobiegu).

ciasteczka-slonecznikowo-sezamowe-zdrowe-bezglutenowe-bez-cukru-4

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

18 odpowiedzi na “30-minutowe ciasteczka słonecznikowo-sezamowe”

Ja zamiast kokosowego dalam olej sezamowy. Tez pasuje. A syropu klonowego tez nie mialam – wiec dalam lyzke miodu i troche ksylitolu. Przepis fajny, szybciutki

przepis genialny pod kazdym wzgledem! juz trzy razy robilam i zawsze wspaniale! raz bez syropu i tez byly pyszne! musze sie zabrac za te gryczane! a mam tylko pytanie 1-2 lyzki oleju to chodzi juz o taki plynny rozpuszczony czy w konsystencji stalej i wtedy takie czubate? ja daje czubate bo lato i olej miekki ale zima to wazniejsze ;p chodz nie sadze by to mialo kluczowe znaczenie….

Chrupiące tak, ale kruche nie. Kruche ciasto się kieruje swoimi prawami. Te są chrupiące na zewnątrz, bo spieczone, a w środku mogą być trochę miękkie – w zależności od tego jaka będzie ich grubość.

czy koniecznie muszę zmielić ziarna ? niestety nie posiadam nic w czym mogłabym to zrobić i zastanawiam się nad jakąś alternatywą :)
pozdrawiam

Zrobiłam z mąki kukurydzianej ..zamieniłam na olej lniany …i zmielone migdały zamiast sezamu ..pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *