Niedawno wróciłam z cudownego (i pysznego) urlopu w Grecji (byliśmy na wyspie Korfu). Jak tylko ogarniemy się z rzeczywistością pourlopową to na pewno będziecie mogli liczyć na relację kulinarną. Dziś odniosę się tylko krótko do pewnego drobnego „patentu”, który zdradził mi szef kuchni w hotelu, w którym przebywaliśmy.
Jadłam tam (jak się zapewne spodziewacie) mnóstwo warzyw. A były one chrupiące i aromatyczne. Co należy zrobić, aby osiągnąć takie efekt? Dobrze najpierw podgotować je na parze, a następnie przyrządzać w ustalony przez siebie sposób. Lekko twarde i chrupiące warzywa to zupełnie inna jakość smaku niż te rozgotowane.
Na co?
Kalafior i fasolka sprawdzą się jako pyszny obiad lub zdrowa kolacja.
Czego potrzebujesz?
Parowaru/garnka do gotowania na parze, woku lub dużej patelni.
Składniki:
- 1 spory kalafior (zerknij na moje pozostałe zdrowe przepisy z kalafiorem),
- ok. 0,5 kg fasolki szparagowej,
- kilka ząbków czosnku (u mnie było aż 5),
- zioła i przyprawy: 1 pęczek świeżej natki pietruszki, sól, lubczyk, bazylia, oregano, tymianek (sporo!), suszona cebula, słodka papryka, papryka ostra, czarny pieprz,
- odrobina soku z cytryny,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Kalafior i fasolkę gotujemy na parze. Gotowanie kończymy, gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe.
Rozdrobnione warzywa lekko podduszamy (tu sprawdza się idealnie wok) dodając nieco wody, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła i przyprawy. Sól, odrobinę oliwy i zieloną pietruszkę dodajemy na sam koniec.
Dokładnie mieszamy i gotowe! Podajemy jako część posiłku. Warzywa skomponują się świetnie z roślinami strączkowymi i ryżem/kaszą.
Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.
4 odpowiedzi na “Duszony kalafior i fasolka szparagowa – idealny dodatek do ryżu, kasz i makaronu”
Witam. Mam pytanie, czy można warzywa ugotować w wodzie zamiast na parze? Pozdrawiam :)
Można, ale lekko :)
Bardzo nam smakowało :) Proste, a przyjemne danie :)
Cieszę się. :)