Koktajl/pudding jaglano – truskawkowy na pyszne śniadanie lub podwieczorek

Zrobiło się nieco cieplej, powróciła obiecywana polska jesień. Zachciało mi się kolorów i letnich smaków. Nic na to nie poradzę. Czasem zdarzają mi się zachcianki w postaci mrożonych truskawek na śniadanie. ;-)

pudding-jaglano-truskawkowy-przepis-3

Na co?

Na zdrowe śniadanie, przekąskę lub podwieczorek.

pudding-jaglano-truskawkowy-przepis-2

Czego potrzebujesz?

Mocnego blendera lub urządzenia wysokoobrotowego. Jeśli masz słabsze urządzenie, trzeba zdecydowanie rozmrozić truskawki. No i oczywiście przyda się garnek do ugotowania kaszy jaglanej.

pudding-jaglano-truskawkowy-przepis-1

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (może być jeszcze delikatnie ciepła; przeczytaj jak gotować kaszę jaglaną),
  • 2 szklanki mrożonych truskawek,
  • 2 banany,
  • 6 uprzednio namoczonych suszonych daktyli (lub więcej – jeśli lubisz słodkie),
  • 2 – 3 szklanki napoju roślinnego, niesłodzonego, z dodatkiem wapnia.

pudding-jaglano-truskawkowy-przepis-5

Przygotowanie:

Wszystko miksujemy i pijemy lub jemy łyżeczką.

Takie to proste, a pożywne i sycące. Uwaga! Kasza jaglana szybko gęstnieje, więc jeśli chcecie, aby wyszedł koktajl, a nie pudding to warto spożyć od razu po przygotowaniu.

Oczywiście dla amatorów słodkiego przyda się więcej daktyli – my nie potrzebujemy, bo lubimy jedynie delikatną słodycz. Z wymienionych składników można przygotować 2-3 porcje koktajlu/puddingu. Smacznego!

Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.

pudding-jaglano-truskawkowy-przepis-4

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Koktajl/pudding jaglano – truskawkowy na pyszne śniadanie lub podwieczorek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *