Zrobiło się nieco cieplej, powróciła obiecywana polska jesień. Zachciało mi się kolorów i letnich smaków. Nic na to nie poradzę. Czasem zdarzają mi się zachcianki w postaci mrożonych truskawek na śniadanie. ;-)
Na co?
Na zdrowe śniadanie, przekąskę lub podwieczorek.
Czego potrzebujesz?
Mocnego blendera lub urządzenia wysokoobrotowego. Jeśli masz słabsze urządzenie, trzeba zdecydowanie rozmrozić truskawki. No i oczywiście przyda się garnek do ugotowania kaszy jaglanej.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (może być jeszcze delikatnie ciepła; przeczytaj jak gotować kaszę jaglaną),
- 2 szklanki mrożonych truskawek,
- 2 banany,
- 6 uprzednio namoczonych suszonych daktyli (lub więcej – jeśli lubisz słodkie),
- 2 – 3 szklanki napoju roślinnego, niesłodzonego, z dodatkiem wapnia.
Przygotowanie:
Wszystko miksujemy i pijemy lub jemy łyżeczką.
Takie to proste, a pożywne i sycące. Uwaga! Kasza jaglana szybko gęstnieje, więc jeśli chcecie, aby wyszedł koktajl, a nie pudding to warto spożyć od razu po przygotowaniu.
Oczywiście dla amatorów słodkiego przyda się więcej daktyli – my nie potrzebujemy, bo lubimy jedynie delikatną słodycz. Z wymienionych składników można przygotować 2-3 porcje koktajlu/puddingu. Smacznego!
Tu znajdziesz inne przepisy z kaszą jaglaną.
4 odpowiedzi na “Koktajl/pudding jaglano – truskawkowy na pyszne śniadanie lub podwieczorek”
Właśnie zrobiłam, pycha :)
Bardzo się cieszę. :) Na zdrowie!
:) dzisiejsze śniadanie – zakończone sukcesem. Dzięki za przepis !
Cudnie. Na zdrowie <3