Sam smak kaszy jaglanej nie powala. Powiedzmy to sobie szczerze. Po jakimś czasie można się do niego przyzwyczaić i nawet go bardzo polubić, ale początki bywają nie zawsze idealne. Jak polubić kaszę jaglaną? W jakich daniach znajdzie zastosowanie?
A dlaczego warto włączyć kaszę jaglaną do menu? Bo jej wartości odżywcze są warte uwagi. Ma ona sporo białka, witamin z grupy B, ale także żelaza. Do tego raczej rzadko uczula. Sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i na słodko.
W skrócie: zanim sięgniesz po kanapkę, rozważ przygotowanie prostego kaszotto lub jaglanki z owocami. Dziś pokażę Ci, jak kaszę jaglaną można prosto przemycić w diecie jaglanofoba, czy też chociażby dziecka, które nie jest do kaszy jaglanej przyzwyczajone. Oto moje sposoby. Zanim się z nimi jednak zapoznasz koniecznie przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną. W artykule znajdziesz też więcej informacji na temat kaszy jaglanej.
1. Kasza jaglana w koktajlu owocowym
Ugotowana kasza jaglana, wbrew pozorom, nadaje się idealnie jako zagęszczacz do koktajli. Dlaczego? Z dwóch powodów. Po pierwsze jej smak bywa stosunkowo neutralny, a po drugie nadaje koktajlom lekko aksamitną i „mleczną” konsystencję. Tylko uwaga! Potrafi dość mocno zagęścić koktajle (zupy z resztą też) więc warto z nią nie przesadzić Przykłady? Proszę bardzo!
Koktajl jaglano – borówkowy
To koktajl idealny na pierwsze lub drugie śniadanie. Taki posiłek sprawdzi się też na podwieczorek czy zdrową przekąskę.
Koktajl jaglano – truskawkowy
Oczywiście wiadomo, że najlepiej smakują koktajle ze świeżych truskawek, ale ja również, poza sezonem, przygotowuję sobie takie smoothies. Mrożone truskawki naprawdę dają radę, a kasza jaglana dopełnia zadania.
2. Kasza jaglana w ciasteczkach
Jeśli przepadasz za zdrowymi słodkościami, to ugotowana kasza jaglana nada się znakomicie to produkcji takich zdrowych łakoci. Jej kleistość jest bardzo pomocna, niemniej pamiętaj, że do takich ciastek trzeba będzie dodać jakiejś substancji łączącej (np. banana, siemienia lnianego, suszonych owoców etc.).
Makowe jaglanki
W środku mięciutkie i z wyczuwalnym, makowym po smakiem. Fajna i zdrowa przekąska.
Ciasteczka z kaszą jaglaną i słonecznikiem
Kolejny wypiek „zamiast jaglanki”. Jak widzisz, często robię ciastka czy inne wypieki z użyciem kaszy jaglanej, która została uprzednio ugotowana. Dlatego też zawsze gotuję jej więcej.
3. Kasza jaglana w placku lub tarcie
Jeśli połączymy ugotowaną kaszę jaglaną oraz wybraną mąkę, to uzyskamy przefajne i proste w wykonaniu ciasto na tartę czy też owocowy placek. My uwielbiamy w ten sposób tworzyć różne wariacje chlebków jaglanych, które najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.
Zielony placek jaglany z jabłkami
Taki placek wspaniale nadaje się do zabrania ze sobą na wycieczkę, piknik, do szkoły czy pracy.
Owocowa tarta jaglano – kukurydziana
To wypiek w strukturze bardzo podobny do powyższego placka. Bardzo lubię takie tarty/placki z dodatkiem naszych, bardzo zdrowych, sezonowych owoców jagodowych.
4. Kasza jaglana w roli głównej – kaszotto
Najprostsza postać ugotowanej kaszy, która jest najbardziej bliska mojemu sercu. Dlaczego? Bo najmniej przetworzona i jej przygotowanie w takiej formie zajmuje najmniej czasu. Dlatego dbam o to, aby w naszej lodówce często była, choćby niewielka, porcja ugotowanej kaszy jaglanej. Wyczarowanie pysznego kaszotta czy zwykłej kaszy jaglanej z owocami zajmuje wtedy dosłownie kilka chwil.
Pomidorowe kaszotto jaglane
To coś dla tych, którzy nie przepadają za posmakiem jagły. Podobno wcale jej tu nie czuć. ;-)
Kasza jaglana z burakami
Bardzo proste i bezproblemowe, a przy tym pyszne i wartościowe danie. Na wypadek niedoczasu, dbam o to, aby w lodówce były upieczone buraki. Przygotowanie kaszotta z ich udziałem zajmuje naprawdę wiele czasu.
5. Kasza jaglana w pulpecie, kotlecie i burgerze
Ale to nie wszystko! To dopiero początek. Jeśli zagłębisz się w świat jaglanych pulpetów, kotletów i burgerów, to możliwe, że już nie zechcesz przestać. W takiej roli kasza jaglana robi po prostu furorę w mojej rodzinie. I ten wciąż pytający wzrok gości: „Yyyyy. Ale czy to naprawdę jest z kaszy?”. Tak, naprawdę jest! :-)
Szybkie kotleciki pieczarkowe z kaszą jaglaną
To prosty przepis, ale smak i wartości satysfakcjonujące jak najbardziej! Użyj kiełków stir-fry, kotleciki podaj z warzywami i masz gotowy, pełnowartościowy posiłek.
Kotlety z kaszy jaglanej i ryżu
Do tych kotletów dobrze zaserwować sobie sałatkę z zielonymi liśćmi i np. ciecierzycą. Ich skład jest bardzo prosty, a smak zaskakuje. Pozytywnie oczywiście, bo przecież składniki bardzo niepozorne.
Burgery z kaszą jaglaną
Któż nie kocha burgerów? Zdarzyło Ci się próbować jaglanych? Jeśli nie to koniecznie spróbuj.
Zachęcam Cię bardzo do eksperymentowania, bo nie taka kasza jaglana trudna w obsłudze, jak ją malują/gotują. Obiecuję!
3 odpowiedzi na “5 sztuczek na przemycenie kaszy jaglanej”
Bardzo fajne pomysły, jak wrócę z podróży to będę testować :)
Mój sposób na przemycenie kaszy jaglanej to dodanie jej do zupy pomidorowo-soczewicowej. To zupa, którą gotuję najczęściej. No i oczywiście kasza idzie też do pasztetu z soczewicy :)
Cudnie! Miłego podróżowania. :)
super pomysły:) ja często dodaję kasze właśnie do koktajli, poza tym wrzucam ją też do wszelkiego rodzaju sałatek :) uwielbiam :)