Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Caponata po mojemu

Dziś caponata autorska, nie sycylijska, a polska. W sezonie jesienno-zimowym nie przemawiają do mnie sprzedawane u nas pomidory więc zastąpiłam je suszonymi i użyłam czerownej papryki. Mam nadzieję, że nikt nie uzna tego za profanację tej sycylijskiej przystawki. Na moje usprawiedliwienie dodam, że wyszła przepyszna!

caponata po polsku przepis łatwy zdrowy

Na co?

Caponata to prosta i zdrowa przekąska, przystawka, dodatek, ale nada się również na na szybki obiad czy kolację. Zawsze wtedy, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, pysznego i aromatycznego.

caponata prosta i zdrowa przekąska, przystawka, dodatek

Czego potrzebujesz?

Caponatę zrobisz w czymkolwiek, a najlepszym rozwiązaniem będzie duży wok.

caponata po polsku prosty i zdrowy przepis wegański

Caponata – składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • ok. 100g oliwek,
  • zioła i przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, papryka ostra, cały pęczek zielonej pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny.

zdrowa caponata prosty przepis wegański i bezglutenowy

Caponata – przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy, a następnie szklimy w woku w emulsji z wody i oliwy z oliwek.

Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone papryki. Dusimy, ewentualnie dolewając odrobinę oliwy.

Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, kawałki bakłażana. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki, przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę.

Jemy solo lub z pieczywem/ pieczonymi ziemniakami/ ryżem/ kaszą (komu co w duszy gra). Smacznego!

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

zdrowa kuchnia wegańska prosty przepis na caponatę
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

5 komentarzy do “Caponata po mojemu”

  1. A czy bakłażana trzeba wcześniej posolić i odsączyć z wody żeby nie był gorzki, czy pokroić i od razu na patelnie? Z góry dziękuję za odpowiedź :) P.S. Danie wygląda cudownie – właśnie planuję zrobić tylko nie wiem co z tym bakłażanem bo zawsze mam z nim niemałe problemy :)

    1. Agnieszko, ja wcześniej nigdy nie solą i goryczka mi nigdy nie przeszkadza. Jedyne na co zwracam uwagę to, żeby bakłażan był dojrzały tzn. nie nazbyt twardy. Skórka powinna się lekko uginać pod naciskiem palca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (40 głosów, średnia: 4,93 z 5)
Loading...