Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Caponata po mojemu

Dziś caponata autorska, nie sycylijska, a polska. W sezonie jesienno-zimowym nie przemawiają do mnie sprzedawane u nas pomidory więc zastąpiłam je suszonymi i użyłam czerownej papryki. Mam nadzieję, że nikt nie uzna tego za profanację tej sycylijskiej przystawki. Na moje usprawiedliwienie dodam, że wyszła przepyszna!

caponata-po-polsku-przepis-latwy-zdrowy-2

Na co?

Na szybki obiad, kolację, przystawkę. Gdy chcecie zjeść coś lekkiego, pysznego i aromatycznego.
caponata-po-polsku-przepis-latwy-zdrowy-1

Czego potrzebujesz?

Najlepszym rozwiązaniem będzie duży wok. :-)
caponata-po-polsku-przepis-latwy-zdrowy-7

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • ok. 100g oliwek,
  • zioła i przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, papryka ostra, cały pęczek zielonej pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soku z cytryny.

caponata-po-polsku-przepis-latwy-zdrowy-6

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy, a następnie szklimy w woku w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone papryki. Dusimy, ewentualnie dolewając odrobinę oliwy. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, kawałki bakłażana. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki, przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę. Jemy solo lub z pieczywem/ pieczonymi ziemniakami/ ryżem/ kaszą (komu co w duszy gra). Smacznego!
caponata-po-polsku-przepis-latwy-zdrowy-3

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

  • Anonimowy

    A my czasami zajadamy to z makaronem :)pychota to prawda:*

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (39 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...