Czekoladowo-orzechowe masło bez cukru

Doskonale wiemy, że zarówno dzieci jak i dorośli kochają kremy czekoladowe i orzechowe. Nutella urosła do rangi symbolu, a coraz więcej firm próbuje tworzyć nowe – lepsze „nutelle” i masła orzechowe. Niestety w wielu produktach dalej jest mnóstwo cukru i tłuszczu. Chcę zaproponować Ci alternatywę.

Oto czekoladowo-orzechowe masło, w którym znajdziesz sporą dawkę niezwykle wartościowych kwasów zdrowych tłuszczów.

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-23

Na co?

Takie masło czekoladowo-orzechowe nadaje się znakomicie do chleba, ale również do placuszków czy naleśników. My bardzo lubimy je jeść z naleśnikami gryczanymi.

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-22

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania takiego masła orzechowego użyć można wyciskarki firmy Omega Sana EUJ-707. Więcej o niej przeczytasz w artykule na temat moich doświadczeń z tym urządzeniem.

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-12

Jeśli nie dysponujesz taką wyciskarką, to sprawdzi się dowolne urządzenie wysokoobrotowe. Jednak, aby poradziło sobie zarówno z orzechami jak i daktylami, musi mieć w sobie sporo mocy.

Pisze Ci to osoba, która wykończyła już kilka sprzętów domowych, więc ucz się na moich błędach. ;-) Jeśli więc masz słaby sprzęt (np. blender), to na pewno przyda Ci się jeszcze młynek do zmielenia orzechów i ziaren kakaowca.

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-7

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 20 sztuk surowych ziaren kakaowca,
  • 10 g oleju z orzechów włoskich,
  • 15 sztuk (najlepiej) świeżych daktyli bez pestek,
  • 1/3 – 1/4 szklanki niesłodzonego napoju sojowego z wapniem (lub innego roślinnego niesłodzonego).

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-2

Przygotowanie:

Orzechy moczymy przez kilka godzin. Daktyle również należy namoczyć, aby lekko zmiękły – szczególnie, jeśli dysponujemy słabym sprzętem i zamiast świeżych wybraliśmy suszone. I koniecznie należy wyjąć z nich pestki.

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-16

wyciskarce firmy Omega Sana EUJ-707 proces jest bardzo prosty i bezproblemowy. Należy użyć tzw. wkładu pełnego, który służy między innymi do mielenia. W skrócie wygląda to tak:

  1. Najlepiej najpierw zmielić ziarna kakaowca (z nimi Sana radzi sobie wybornie, bo można w niej przecież mielić również ziarna kawy).
  2. Następnie należy wymieszać orzechy z olejem i wrzucać je do otworu zamiennie z daktylami.
  3. Kiedy wszystkie produkty będą już „przeciśnięte”, należy dolać do miseczki preferowaną ilość napoju sojowego i wymieszać wszystko dokładnie łyżką.
  4. Można też wszystko jeszcze raz przepuścić przez otwór wsadowy. Oczywiście jeśli ktoś lubi strukturę typu „crunchy” to nie ma problemu, ale ja lubię gładkie masła kakaowe i orzechowe więc wolałam wszystko rozdrobnić maksymalnie i przepuścić jeszcze raz. Można ten krok pominąć- wedle uznania.

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-10

Jeśli dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym to zapewne wiesz co zrobić. :-) Najpierw zmielić ziarna kakaowca i orzechy, a później dodać resztę składników i zblendować na gładki krem.

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-15

Jeśli nie dysponujesz ani Saną ani urządzeniem wysokoobrotowym, to zmiel najpierw w młynku do kawy ziarna kakaowca i orzechy. Następnie zblenduj mleko, daktyle i olej. Następnie połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj ręcznie. To najbardziej pracochłonna opcja, ale wierzę, że dasz radę. Smak jest tego warty. :-)

Krem kakaowo-orzechowy podajemy w towarzystwie domowych krakersów, chlebków, placuszków lub naleśników.

Wyciskarkę firmy Omega - Sana EUJ-707 testowałam dzięki EUJUICERS.COM, ekspertom w zakresie sokowirówek i wyciskarek do warzyw i owoców. Jest to polski przedstawiciel międzynarodowej firmy, która jest największym w Europie dystrybutorem tego typu urządzeń. Warto odwiedzić ich stronę, aby zapoznać się z możliwymi opcjami- znajdziecie tam sporo informacji oraz filmików, które mogą okazać się bardzo pomocne przy wyborze wymarzonego sprzętu do soków. Ja swój już wybrałam. Przepadłam z kretesem. ;-)

weganskie-czekoladowo-orzechowe-maslo-domowej-roboty-prosty-przepis-1
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *