Opublikowano Kategorie: obiadyresztki z tygodniazupy

Zdrowa zupa kalafiorowa na rozgrzanie

Ostatnio codziennie u nas rozgrzewające zupy. Dorwałam ostatnio pięknego, włoskiego kalafiora i nie mogłam się powstrzymać. Musiałam go kupić i zrobić… zupę. Oczywiście nie standardową kalafiorową z koperkiem, którą gotuję w lecie, a taką rozgrzewającą i zimową. Przy tych temperaturach to inaczej się nie da.

wegańska zdrowa zupa kalafiorowa na rozgrzanie

Na co?

To zupa na pyszny, rozgrzewający obiad. Jednak ja zupę bardzo lubię jeść również na śniadanie, czy kolację. Najczęściej wtedy dojadam właśnie „zupne resztki” z poprzedniego dnia.

zdrowa zupa kalafiorowa na rozgrzanie bez mięsa

Czego potrzebujesz?

Dużego garnka. Ja użyłam takiego wielgachnego o pojemności 7,5 litra. To rozwiązanie świetne, jeśli spodziewasz się gości lub jeśli po prostu gotujesz zupę na 2-3 dni. Jeśli żyjesz solo lub wolisz ugotować obiad na jeden dzień to koniecznie weź pod uwagę ograniczenie ilości składników. Zupy wychodzi naprawdę dużo.

zdrowa zupa kalafiorowa rozgrzewająca wegańska

Składniki:

  • 3 łyżki suszu warzywnego (ja użyłam tzw. przyprawy do rosołu),
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • 10 niedużych ziemniaków,
  • 1 większy kalafior,
  • 1 pomidor,
  • zioła i przyprawy: 3 łyżki sosu sojowego, 1 kopiasta łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka kozieradki, 3 łyżeczki zielonej czubrycy (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
  • 1-2 łyżki oliwy.

rozgrzewająca wegańska zdrowa zupa kalafiorowa

Przygotowanie:

Do wrzącej wody (5 litrów) dodać 3 łyżki suszu warzywnego i gotować.

W międzyczasie obrać i pokroić marchewki w małe słupki, pietruszkę, seler i cebulę w kostkę. Pokroić jeden pęczek natki pietruszki. Wszystko wrzucić do wrzątku i gotować pod lekko odsuniętą pokrywką przez 30 minut od zagotowania.

W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pomidora (najlepiej sparzyć go wcześniej i usunąć skórkę), a także umyć kalafiora i podzielić go na różyczki.

Dodać wszystko do gotującego się wywaru, gdy minie wspomniane 30 minut. Razem dorzucić też: zioła i przyprawy. Gotować wszystko kolejne 30 minut.

Zakończyć gotowanie, dodać drugi posiekany pęczek pietruszki i oliwę. Zamieszać i można podawać do stołu. :-)

wegańska zdrowa zupa kalafiorowa na jesień i zimę

 

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (22 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...