Odkąd nie jem nabiału chodzą za mną czasem białe sosy śmietanowe, serowe albo kremowe zupy z jego dodatkiem. Kilka razy robiłam coś takiego będąc już na diecie wegańskiej ze składników roślinnych, ale nie potrafiłam uchwycić smaku z przeszłości. Nie przepadam za roślinnymi „śmietanami” więc to nie była dla mnie opcja. Dziś oczekiwany smak uchwyciłam. I oto jest!
Jeśli kochasz pieczarki i lubisz lekko serowy posmak to jest to przepis dla Ciebie. Zupę robi się bardzo szybko. Wystarczy zaledwie pół godziny, aby ją przygotować.
Jeśli lubisz proste i szybkie dania, koniecznie zerknij na moje przepisy na gulasz bez mięsa.
Na co?
Taka zupa pieczarkowo-serowa nada się na szybki, zdrowy obiad lub ciepłą kolację.
Czego potrzebujesz?
Aby zrobić taką zupę pieczarkowo-serową przyda się garnek i ew. patelnia do podduszenia cebuli. Konieczny jest blender do rozdrobnienia pomidorów. Zerknij też koniecznie na moje pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
Zupa pieczarkowo-serowa – składniki:
- 2 małe cebule (150-200 g),
- 3 ząbki czosnku,
- 20 g oleju kokosowego + 150 g wody,
- 2 pomidory (300 g),
- 600-650 g małych pieczarek,
- 2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
- 7 kopiastych łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (przeczytaj, czym są płatki drożdżowe),
- zioła i przyprawy: 2 łyżeczki zielonej czubrycy (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 100 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydzianego).
Zupa pieczarkowo-serowa – przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić i poddusić przez kilka minut w wodzie wymieszanej z olejem kokosowym.
Usunąć rdzeń pomidorów, obrać czosnek, pomidory wraz z czosnkiem pokroić i zblendować.
Pomidory z czosnkiem i umyte oraz pokrojone pieczarki dodać do cebuli, dorzucić płatki drożdżowe, majeranek, czubrycę, pieprz, sos sojowy oraz mleko sojowe.
Wszystko wymieszać i gotować ok. 10 – 12 minut. Uważać, żeby nie wykipiało- mieszać na bieżąco.
Dodać suchy makaron spaghetti (jego ilość można samodzielnie regulować zgodnie z preferencjami). Gotować 9-10 minut (tyle wymagał mój makaron). W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu.
Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Z podanych ilości składników otrzymasz porcję dla 3 osób.
Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.
Zerknij również na moje przepisy na sosy do makaronu.
20 odpowiedzi na “Zupa pieczarkowo-serowa a bez sera”
Czym można zastąpić mleko sojowe?
Innym mlekiem. Tylko, że trudno będzie znaleźć takie neutralne w smaku. Moim zdaniem kokosowe czy migdałowe odpadają. Może owsiane? Choć owsianego nie używam więc trudno mi doradzić.
Nie wyszła mi tak ladnie gęsta jak Twoja :(płatki innej firmy może to być przyczyną? Dałam mleko krowie
Może kwestia mleka i długości/ intensywności gotowania? Makaron kukurydziany miałaś?
Tak,miałam kukurydziany. Gotowałam dość długo. Zupa jest mimo to pyszna. Niestety dzieciom nie smakowała,mąż za to się zajadal i stwierdził, że dawno tak dobrej zupy nie jadł:)
Mhm. to może wina płatków. Następnym razem zmniejsz ilość wody. :) Cieszę się, że smakowała, a co do dzieci: to trzeba próbować. Trzymam kciuki za kolejne eksperymenty. :)
Dzień dobry,
Na jaką ilość osób robi Pani potrawy?
Różnie. Staram się zawsze podawać ilość porcji. W nowszych przepisach, bo w starszych niestety tego nie robiłam.
Tu jest informacja. :-)
czemu zupa serowa, jesli w składnikach brak sera..hmm
zdarza się. na blogu mam jeszcze jaja bez jaj czy rybę po grecku bez ryby. no takie życie ;)
I to w tym blogu i przepisie uwielbiam. Na jutrzejszy obiad bedzie jak znalazl. Tylko czy mleko ryzowe nie slodzone rzecz jasna da rade?
Obawiam się, że smak będzie wtedy dużo bardziej słodki. Nie wiem, czy tak lubisz i chcesz. Mleko sojowe niesłodzone jest w tym kontekście lepsze moim zdaniem, bo bardziej neutralne i jednak nieco gęstsze.
Czy mogę dać przecier pomidorowy zamiast pomidorów? Tak z 1 szklanka wyjdzie?
Będzie wtedy zdecydowanie bardziej pomidorowa ta zupa. Pieczarki i aromat serowy mogą trochę zniknąć. ;)
W którym momencie dodać sosu sojowego?
Już uzupełniłam. Razem z przyprawami :)
Ile wody tylko 150g,?
Tak, jak w przepisie. Ta woda służy tylko do obróbki cebuli. Natomiast zauważ, że w przepisie mamy jeszcze napój sojowy jako płyn. ;)
Pyszna!!! I naprawdę można sobie pojeść taką porcją (a ja sporo jem). Myślę, że wielu osobom spokojnie wystarczy na 4 porcje :)
Płynu jest w sam raz, bo z mleka, z pieczarek i pomidor :)
Cieszę się, że smakuje :)