Chrupiące kakaowe ciasteczka bez cukru z fasolą

Lubicie kakaowe ciastka? Kto nie lubi! Te są delikatnie słodkie i chrupiące (bo spieczone). Dzięki fasoli mamy tu wartościowe białko. Ostatnio mam fazę na ciastka ze strączkami i zachęcam Cię również do wmiksowania ich w słodycze. Dlaczego warto? Przeczytasz w moim wpisie: Czy warto jeść rośliny strączkowe?

chrupiące kakaowe ciasteczka z fasolą

Na co?

Takie kakaowe ciasteczka to świetna przekąska w pracy, ale również w domu. Możesz zabrać takie bezglutenowe ciastka bez cukru również na wycieczkę.

chrupiące gryczane ciasteczka z fasolą bez glutenu i cukru

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie kakaowe ciastka z fasoli, musisz mieć z pewnością piekarnik, blachę, papier do pieczenia i dowolne urządzenie wysokoobrotowe: może być dobry blender, robot lub malakser. Do zmielenia gryki na mąkę nada się choćby młynek do kawy.

wegańskie ciasteczka z czerwoną fasolą bez cukru

Składniki kakaowych ciastek z fasoli:

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (160 g) – palonej nie polecam, bo zdominuje smak,
  • 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (waga ugotowanej: 140 g),
  • 120 g suszonych daktyli,
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego (u mnie sojowy: 200 g),
  • 1 łyżka kakao,
  • olej do delikatnego wysmarowania papieru do pieczenia (rzepakowy rafinowany lub kokosowy).

bezglutenowe i bezcukrowe ciasteczka z fasoli czerwonej

Przygotowanie kakaowych ciastek z fasoli:

Daktyle moczyć przez kilka godzin. Jeśli ma się bardzo mocny sprzęt, ten krok można pominąć (ja pomijam, bo jestem leniwcem).

Kaszę zmielić na mąkę.

Zblendować odsączone daktyle, napój roślinny, fasolę i kakao.

Połączyć czekoladową masę z mąką gryczaną.

Papier wysmarować olejem.

Ciasto nakładać łyżką, a także łyżką spłaszczać i formować ciastka. Jeśli masa będzie zbyt klejąca to zwilżyć łyżkę wodą.

Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Po 15 minutach ciastka obrócić na drugą stronę.

Z podanych ilości otrzymasz ok. 10 ciasteczek.

chrupiące ciasteczka z fasolą i gryką bez glutenu i cukru

Zerknij koniecznie na moje pozostałe bezglutenowe słodycze.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

21 odpowiedzi na “Chrupiące kakaowe ciasteczka bez cukru z fasolą”

Próbuj z innymi mąkami. Z amarantusową nie za wiele wypieków robię. Ma charakterystyczny smak więc nie wiem, jaki będzie efekt. Bardziej tu owsianą bym próbowała, ale to ja. Ty możesz przecież po swojemu i do tego zawsze zachęcam. :)

super przepis! Dziś robiłam rozeznanie w moich zapasach i stwierdziłam, że kaszy gryczanej to nawiozłam do Norwegii dosłownie jak głupia! dlatego trzeba ją wykorzystywać jak tylko się da! Zaraz namoczę daktyle bo rano pewnie zapomnę- dam znać co mi z tego wyszło:)

zrobiłam dziś! wyszły mi trochę za miękkie a u Ciebie wyglądają na kruchutkie- ale mi to absolutnie nie przeszkadzało, zjadłam już wszystkie xD
podlinkuję przepis u mnie na blogu!
Pozdrawiam!

Czy można użyć fasoli z puszki? Jeszcze nie robiłam słodkości z fasolą, więc jestem laikiem =D pozdrawiam :)

Kurczę.. wszędzie kruche ciasteczka są przypieczone. Tak samo jak pyszna skórka świeżo upieczonego chleba. Z jednej strony takie uwielbiam Ale z drugiej strony bardzo się boję.. bo przecież tam muszą być duże ilości akryloamidu który podobno szkodzi i ma działanie kancerogenne.. co o tym sądzisz?

Sądzę, że to dawka czyni truciznę. Generalnie w ogóle nie polecam jedzenia ciasteczek czy słodyczy (nawet tzw. zdrowych) codziennie. A co do samego akrylamidu: najwięcej go jednak w produktach przemysłowych. I oczywiście czas obróbki i temperatura mają znaczenie. Posiłki domowe mają go jednak mniej. Ja akurat mam tę słabość, że lubię spieczone, ale oczywiście możesz piec krócej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *