Dziś proponuję Ci kolejną, lekką zupę warzywną bez zbóż. Uwielbiam tego typu proste zupy. Nie tylko za prostotę ich wykonania, za wartości, ale również za to, że można takiej zupy zrobić więcej (w tym przepisie będzie niewielka ilość) i jeść przez 2-3 dni, a w kolejnym dniu dodać nowe warzywa i zmodyfikować nieco smak. Kiedyś w ten sposób robiło się pomidorówkę z rosołu. Ja tak robię z każdą zupą, która mi zostanie na 2 czy 3 dzień.
Na co?
To pyszna i lekka zupa jarzynowa na śniadanie, obiad lub kolację. Zobacz moje przepisy na zupę krem.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować taką prostą zupę jarzynową przyda się garnek (wystarczy pojemność 2-2,5 l), a także koniecznie blender, bo zupę zmiksowałam. Nie jest to klasyczna zupa krem, ale wszystko rozdrobnione dość mocno.
Prosta zupa warzywna bez zbóż – składniki:
- 1 batat,
- 1 duża cukinia,
- 3 niewielkie, młode marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 2-3 łyżki mąki bananowej (przeczytaj: czym jest mąka z plantanów),
- ulubione zioła i przyprawy: np. lubczyk, czosnek niedźwiedzi, bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.
Prosta zupa warzywna bez zbóż – przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić, udusić ją z całego serca w niewielkiej ilości wody.
Dodać do niej rozdrobnione w blenderze/mikserze/robocie (ale nie na miazgę) warzywa: marchewki, cukinię, batata, czosnek, łodygi natki pietruszki (płacone było, niewolno wyrzucać).
Sypnąć solidnie ziołami, zalać wrzątkiem, gotować jakieś 15 minut. Po 10 minutach gotowania sypnąć trochę mąki z plantanów, aby zagęścić. Porządnie zamieszać od czasu do czasu gotując jeszcze kilka minut.
Na koniec dodać oliwę, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę, zamieszać, a na talerzu dodać jakieś źródło białka – u mnie bób najwspanialszy. :-)
Smacznego!
Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
4 odpowiedzi na “Prosta i szybka zupa jarzynowa bez zbóż”
Czy bez mąki bananowej ta zupa będzie równie smaczna?
Mąka zagęszcza + nieco wpływa na smak. Można oczywiście użyć innej mąki.
Mozna dac inna make? I czy nie lepiej ugotowac wszystkie warzywa a dopiero potem je zblendowac w garnku?
Można inną i można zblendować w garnku. :)