Dziś kolejne danie, które spełnia moje wciąż obowiązujące kryteria. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe i pyszne. Mój blog jest dla osób, które gotować nie umieją lub im się po prostu nie chce. Jednak również dla tych, którzy lubią się delektować prostymi połączeniami smakowymi. Jeśli jesteś jedną z nich, zapraszam do ekspresowego gotowania.
Na co?
To szybki przepis na zdrowy obiad, ale również kolację. Taką kapustę pekińską możesz podawać z makaronem, ale także z kaszą czy ryżem. Możesz też zjeść ją samodzielnie, jeśli masz ochotę. Ja użyłam makaronu z ciecierzycy, który uwielbiam – zarówno ze względu na smak jak i wartości odżywcze.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania tego zdrowego przepisu potrzebujesz garnka, dużej patelni lub woka. Ten ostatni sprawdza się u mnie najlepiej w przypadku tego typu szybkich dań.
Kapusta pekińska – składniki:
- 1 cebula,
- 1 niewielka kapusta pekińska,
- 7 niedużych pomidorów,
- 1 kostka tofu naturalnego (przeczytaj: gdzie kupić tofu),
- pestki dyni do posypania,
- oliwa,
- zioła i przyprawy: czosnek granulowany, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, suszona natka pietruszki (nie miałam zwykłej), papryka słodka (wszystkie po 1 łyżeczce lub więcej – wedle uznania), sól i pieprz do smaku,
- 1 opakowanie makaronu z ciecierzycy (u mnie spaghetti) lub dowolna ulubiona kasza lub ryż.
Kapusta pekińska – przygotowanie:
Pomidory zalać wrzątkiem.
Cebulę obrać i pokroić, a następnie poddusić w niewielkiej ilości oliwy (np. 1 łyżka) wymieszanej z wodą.
Kapustę pekińską pokroić w cienkie „plastry”w poprzek, a następnie dodać do cebuli.
Pomidory obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę – dodać do kapusty.
Posypać wszystko ziołami, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut.
Tofu pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników.
Podawać z makaronem np. z ciecierzycy lub np. z kaszą, ryżem etc.
Można posypać np. pestkami dyni, słonecznika, sezamem, czy co tam Ci w duszy gra.
Smacznego!
10 odpowiedzi na “Kapusta pekińska w pomidorach z makaronem”
Czy można zastąpić tofu czymś innym? Akurat nie mam, a chciałabym zrobić to danie na obiad.
Możesz tofu pominąć. Jeśli dasz makaron ze strączków to tam będzie trochę białka. :)
fajnie zbliansowany posilek!
Od kilku tygodni próbujemy sie z kuchnia wege. Sporo dań nam juz przypasowało ale nie próbowaliśmy jeszcze tofu. Chyba czas na kolejny krok. Być może własnie to będzie nasze pierwsze danie na bazie tofu. Dzieki za pomysł!
Dzień dobry,
spodobały mi się Twoje propozycje, będę próbować.Mam jednak pytanie, bo niektóre składniki mogą być dla mnie trudne do dostania i pomyślałam, żeby w ramach zmieniania nawyków kupować je przez internet, produkty typu fasolka mung. Czy ty tak robisz i może mogłabyś zarekomendować jakiegoś dostawcę? Jeśli to możliwe byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam, Beata
Cześć! Bardzo się cieszę, że moje przepisy Cię zainteresowały. Zakupy robię w kilku miejscach, między innymi w:
– Ekoidea,
– Naturalna Żywność.
Aga ale to pyszne, proste w wykonaniu i zdrowe,już nigdy nie zmarnuje kapusty pekińskiej. Ja dziś serwuje z makaronem szlacheckim z oregano.Bardzo dziękuję za świetny przepis Pozdrawiam
Cieszę się bardzo, że smakuje :)
Nie lubię tofu, próbowałam kilka razy i chyba już nigdy się nie polubimy. Jaki zamiennik białkowy proponujesz? Może być fasola?
Tak naprawdę, to jeśli będziesz miała (jak ja) makaron z ciecierzycy, to już nawet strączkowych nie trzeba. A jeśli zwykły – to daj fasolę, ciecierzycę, czy inne ugotowane strączkowe, które lubisz. :)