Kto ma ochotę na coś słodkiego? Wierzę, że znajdą się chętni na wypróbowanie któregoś z moich zdrowych wypieków. Wszystkie są pyszne, odżywcze i oczywiście wegańskie oraz bezglutenowe. Daj znać, na które się skusisz. :-)
Najczęściej, jeśli w ogóle piekę, to decyduję się na bezglutenowe ciasta bez jajek i mleka, które są szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. Nie lubię skomplikowanych receptur. Wypiek ciasta bezglutenowego to u mnie zwykle kilka prostych czynności: zmielenie, wymieszanie i pieczenie. Pokroić oczywiście też można, ale jak apetyt jest duży to może nie być na to czasu. ;-) A tak zupełnie serio: tego typu ciasta dobrze kroić po ostygnięciu.
1. Bezglutenowa kokosanka bez cukru
Ta kokosanka to ciasto bezglutenowe bez cukru, które pojawiło się w moim stole przypadkowo, bo miałam akurat mleczko kokosowe do wykorzystania. Nie kupuję go często, ale skoro było, trzeba było użyć. Ciasto (jak donosicie) zawsze wychodzi i jest pyszne. Jak na moje ciasta: bardzo słodkie, choć oczywiście bez cukru.
2. Zdrowy bezglutenowy murzynek z makiem
Uwielbiam mak, a więc często „wmiksowuję” go do moich potraw. To częściowo dzięki niemu struktura ciasta jest bardzo fajna tzn. taka jak lubię: zwarta i wilgotna. Piecze się je bardzo prosto i szybko. To bezglutenowe ciasto bez cukru zrobić może każdy – uda się nawet osobie o zerowym doświadczeniu piekarniczym. W zasadzie dotyczy to prawie wszystkich moich ciast. Skoro ja jestem w stanie je zrobić, to Ty też. ;)
3. Bezglutenowy chlebek śliwkowy
To co prawda sezonowy wypiek, ale naprawdę warto poczekać na śliwkowy czas. Ten bezglutenowy chlebek bez cukru jest pyszny, a śliwki dodają mu charakteru. Świetnie się nadaje do zabrania ze sobą do szkoły, pracy, na piknik czy też na wycieczkę. Reasumując: bardzo praktyczny wypiek.
4. Zdrowe brownie z batatem
Lubisz brownie? Ja bardzo! Szczególnie takie, które obfituje w wartościowe składniki. Poza tym uwielbiam „przemycać” w ciastach warzywa. Niektóre z nich, takie jak batat czy dynia, są słodkie same w sobie, więc można ograniczyć ilość substancji słodzącej. Choć staram się oczywiście wybierać takie substancje słodzące, które oprócz słodyczy dostarczają nam również składników mineralnych i witamin.
5. Murzynek z cukinią gotowy w godzinę
Cukinia może nie jest tak słodka jak burak, batat, marchew czy dynia, ale doskonale sprawdza się w wypiekach. Może dlatego, że jej smak jest stosunkowo neutralny i zawiera sporo wody. Spróbuj koniecznie tego przepisu na bezglutenowe ciasto, a się nie zawiedziesz.
Powyższe przepisy udowadniają, że można przygotować bezglutenowe ciasto bez jajek i mleka, które będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Taki wypiek dostarcza wielu wartościowych składników i zaspokaja podniebienie.
Jednak pamiętaj: słodycze pozostają słodyczami – nawet te „zdrowe”. Nie powinny być w Twoim menu codziennie.
Jeśli spodobały Ci się moje przepisy to koniecznie zerknij jeszcze na:
4 odpowiedzi na “5 pomysłów na proste, bezglutenowe ciasto, które Cię zachwyci”
:) koniecznie muszę wypróbować Twoje przepisy :) tyle możliwości, że aż szkoda wrzucać cukier do ciasta :)
Murzynek z cukinią – fajna sprawa :)
Czym mielisz płatki i inne rzeczy? możesz mi polecić konkretny sprzęt? Bo już niejeden wykończyłam :)
Zuza
Na pewno polecam urządzenie wysokoobrotowe. Kwestia konkretnego to już osobisty wybór – na pewno dużo zależy od tego, jakich funkcji potrzebujesz. Na rynku są już świetne blendery, które mielą sypkie i twarde produkty. Oczywiście trzeba w nie zainwestować trochę więcej środków niż w zwykły blender do koktajli. Ja aktualnie najwięcej pracuję na Thermomixie, ale był czas, że mieliłam pestki, ziarna, nasiona i kasze w młynku do kawy. ;) No i kilka sprzętów, podobnie jak Ty, wykończyłam. :D