Opublikowano Kategorie: Przepisyzdrowe słodkości

Fasolowe praliny na zimno bez cukru, bez mąki i bez pieczenia

Dziś będzie szybko i konkretnie, bo jutro Dzień Mam. Wszystkich, cudownych, najwspanialszych (bo własnych) mam. Więc masz trzy opcje: zrobić te kulki dla swojej mamy, zrobić je dla siebie oraz trzecia opcja: zrobić je i dla siebie i dla swojej mamy (2 w 1). Każde z rozwiązań będzie apetyczne i energetyczne. :-) Te słodkie kulki smakują najlepiej na zimno więc należy przechowywać je w lodówce i przed podaniem schłodzić (minimum 2-3 godziny). Przygotowane są na bazie fasoli adzuki (inaczej zwanej azuki). To rodzaj drobnej, czerwonej fasoli, która idealnie nadaje się do produkcji słodyczy. Ja zawsze gotuję jej większą ilość i mrożę w mniejszych porcjach. Wyciągam w dowolnym momencie, rozmrażam i produkuję zdrowe słodycze. Do nabycia w sklepach stacjonarnych oraz e-sklepach ze zdrową żywnością. Pierwszy raz takie praliny fasolowe jadłam na warsztatach Matki Smakoterapii, ale nie pamiętam dokładnie proporcji i dodatkowych składników, które dopełniły smaku. Moja wersja zatem uproszczona. I tak smakuje wybornie. Ps. Dzieci uwielbiają. Dziś testowałam na trójce. ;-)

zdrowe-slodycze-praliny-z-fasoli-bez-cukru-6

Na co?

Pralinki na pyszny deser, na sprawienie komuś/ sobie radości, na urozmaicenie i wzbogacenie diety.

zdrowe-slodycze-praliny-z-fasoli-bez-cukru-9

Czego potrzebujesz?

Blender o wysokiej mocy lub inne urządzenie wysokoobrotowe.

zdrowe-slodycze-praliny-z-fasoli-bez-cukru-12

Składniki:

  • fasola adzuki (zwana także azuki) – 470 g (waga ugotowanej),
  • suszone daktyle bez pestek – 245 g,
  • wiórki kokosowe – 50 g do „ciasta” i dodatkowo niewielka ilość do obtoczenia pralin,
  • mleko ryżowe – 50 g.

Uwaga! Proporcji nie trzymaj się sztywno. Ja specjalnie dokładnie napisałam, ile miałam składników, ale równie dobrze możesz pominąć mleko ryżowe, a dać więcej daktyli- jeśli tylko Twój sprzęt da radę. Konsystencja pralin ma być taka, aby się łatwo i przyjemnie lepiły i kulały.

zdrowe-slodycze-praliny-z-fasoli-bez-cukru-8

Przygotowanie:

Fasolę adzuki moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia.

Daktyle moczymy aż staną się miękkie (jeśli masz bardzo mocny sprzęt to ten krok można pominąć).

zdrowe-slodycze-praliny-z-fasoli-bez-cukru-3

Miksujemy/ blendujemy ze sobą wszystkie składniki na prawie gładką masę. Możemy dowolnie modyfikować ich ilości. Ważne, aby dobrze się kleiło. Powtarzam się, wiem. ;-)

Pralinki obtaczamy w wiórkach. Chłodzimy w lodówce. Jeśli zależy nam na czasie to można je włożyć do zamrażalnika na krótki czas.

Z podanych ilości składników wyszło mi tyyyyle pralin, że zapełniłam dwa talerze.

Jeśli lubisz słodkie oblicze fasoli to zerknij na podobne przepisy: bajaderki z fasoli azuki, białkowe kulki z fasoli. Smacznego!

zdrowe-slodycze-praliny-z-fasoli-bez-cukru-5

 

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

15 komentarzy do “Fasolowe praliny na zimno bez cukru, bez mąki i bez pieczenia”

    1. Nie pamiętam. ;) Zwykle gotuję więcej i mrożę lub przygotowuję od razu jakiś gulasz warzywny z fasolą. Jak mi coś zostanie, robię praliny lub „bajaderki”. Więc ugotuj może ze 150 g fasoli? I zweryfikuj ile wyjdzie. Jeśli za dużo zamroź i będzie na następny raz.

    1. Najlepiej jakichś składników z przepisu: fasola + wiórki i daktyle. Płatki owsiane też dobrze radzą sobie z nadmiarem cieczy. ;) Zmielone migdały + daktyle również. Opcji jest wiele.

  1. W jakiej ilości wody moczymy fasolę?
    Po namoczeniu przelewamy ją razem z wodą do garnka i gotujemy? Wchłonie wodę czy przed blendowaniem sama mam ją wylać?

    1. Wodę po namoczeniu wylewamy i gotujemy w nowej. Wylewamy wodę po ugotowaniu. Postępujemy tak jak ze zwykłą fasolą. :) Wody do gotowania i moczenia lepiej, żeby było więcej niż samej fasoli. Zależy jaki masz garnek – ja fasole wszelkiej maści gotuję zawsze w większych garnkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *