Opublikowano Kategorie: kolacjePrzepisyśniadania

Bezglutenowe, wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy

Na pewno znacie doskonale taki oto scenariusz. Powrót do domu w godzinach mocno POpołudniowych. Lodówka pusta. Wszyscy głodni. Brak chęci i siły na wyjście do sklepu. I nagle, ku dalej postępującej rozpaczy, słyszycie: „Mamusiu, ja chcę naleśniczki!!!”. Wszystkim bardzo smakowało. :-)

bezglutenowe-nalesniki-weganski-przepis-z-maki-z-ciecierzycy-4

Na co?

Na bardzo szybki posiłek (śniadanie, obiad, kolację). Także wtedy, gdy innych pomysłów brak. Odgrzewane na drugi dzień też dają radę choć oczywiście lepsze są zaraz po zrobieniu. Jak wszystko. :-)
bezglutenowe-nalesniki-weganski-przepis-z-maki-z-ciecierzycy-3

Czego potrzebujesz?

Pojemnika do wyrobienia ciasta naleśnikowego, ubijaczki lub miksera/ blendera z ubijaczką, patelni (najlepiej dwóch – będzie szybciej).
bezglutenowe-nalesniki-weganski-przepis-z-maki-z-ciecierzycy-1

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 1 szklanka mleka wegańskiego (u nas było niesłodzone mleko kokosowe, a jakie dokładnie to zobaczysz na zdjęciach – sprawdziło się bez dwóch zdań),
  • przyprawy: odrobina soli, szczypta kurkumy,
  • do smażenia np. olej rzepakowy,
  • ewentualne dodatki: wedle uznania, a u nas tym razem wytrawnie i na szybko.

bezglutenowe-nalesniki-weganski-przepis-z-maki-z-ciecierzycy-6

bezglutenowe-nalesniki-weganski-przepis-z-maki-z-ciecierzycy-5

Przygotowanie:

Na 1 szklankę mąki przypada 1 szklanka mleka wegańskiego. Dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie masę używając ubijaczki/ blendera. Trzeba to zrobić porządnie, bo mąka z ciecierzycy ma to do siebie, że lubi generować grudki. Odstaw ciasto na jakieś (minimum) 15-30 minut (choć ptaszki ćwierkają, że nawet godzina wskazana). Ciasto zdecydowanie lepiej współpracuje później na patelni jeśli swoje odstoi. No i smażymy na minimalnej ilości oleju. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie zawsze pierwszych kilka naleśniów nie powala formą. Mistrzowskie wychodzą dopiero te następne. Smacznego!

bezglutenowe-nalesniki-weganski-przepis-z-maki-z-ciecierzycy-2

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

5 komentarzy do “Bezglutenowe, wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy”

  1. Dzień dobry, a czy przejdzie opcja zrobienia ciasta wieczorem i usmażenie naleśników rano? I, drugi wariant, usmażenie wieczorem, przechowanie w lodówce i podanie dziecku do szkoły? Nie wiem, jak się „zachowuje” ta mąka. Pozdrawiam!

    1. Może się komuś przyda – jak najbardziej gotowe ciasto może stać i czekać. Naleśniki powinny nawet wyjść lepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *