Opublikowano Kategorie: Przepisyzdrowe słodkości

Piernik z selerem (to nie żart) – bez cukru i bez kakao

Są w życiu takie chwile, kiedy w lodówce nie ma wiele, a czasem nie ma prawie nic. Warzywa od teściowej na wykończeniu, ale coś by się zjadło. Otwieram lodówkę, zaglądam, pali się światełko i 2 selery patrzą na mnie z miski. Co ja u licha mam zrobić z dwóch selerów? Zupy z samego selera nie zrobię… To może zrobię z selera piernika? ;-)

piernik-z-selerem-bez-cukru-5

Na co?

Na dziwny deser, podwieczorek, na twórcze zdziwienie, na korzenne, zdecydowane smaki.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, formy (u mnie prostokątna: 25 x 20 cm), papieru do pieczenia, tarki do warzyw (tzw. duże oczka).

Składniki:

  • 2 szklanki startego na tarce (tzw. duże oczka) selera (bez skórki oczywiście),
  • 5 łyżek syropu daktylowego lub więcej (syrop możesz kupić lub po prostu zmiksować uprzednio namoczone daktyle),
  • 1 mała łyżeczka sody,
  • 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka mleka ryżowego (niesłodzonego, w porywach do 1,5 jeśli ciasto będzie trudne do wymieszania),
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 niepełna łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • szczypta soli.

piernik-z-selerem-bez-cukru-2

Przygotowanie:

Seler trzemy na tarce (tzw. duże oczka). Wszystkie suche składniki z przepisu mieszamy, a następnie dodajemy mokre i łączymy wszystko bardzo dokładnie. Ilość mleka ryżowego regulujemy w zależności od gęstości ciasta. Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni (opcja góra – dół) przez ok. 60 minut. Jemy po zupełnym ostudzeniu.

piernik-z-selerem-bez-cukru-3

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

8 komentarzy do “Piernik z selerem (to nie żart) – bez cukru i bez kakao”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *