Opublikowano Kategorie: Przepisyzdrowe słodkości

Murzynek bez cukru i bez kakao! Za to z burakiem, którego nie czuć nic a nic!

Niedawno zaproponowałam Wam pysznego murzynka/ brownie bez cukru, za to z cukinią. Dziś wyrzucamy kakao i do przepisu dodajemy buraki. Jest to wybór znakomity, bo buraki są zupełnie niewyczuwalne w cieście. Daktyle i suszone  śliwki zdominowały smak tego wilgotnego murzynka/ brownie (ten twór to coś pomiędzy). Cudownie pyszna wariacja ciacha.

murzynek bez cukru z burakami wegański i bezglutenowy

Na co?

Taki bezglutenowy i wegański murzynek bez cukru jest świetny na łasuchowanie (jeśli ostatnim razem było za mało słodkości) na co dzień i od święta.

 wegański i bezglutenowy murzynek bez cukru z burakiem

Czego potrzebujesz?

Ten bezglutenowy i wegański murzynek bez cukru wymaga: piekarnika, formy (u mnie prostokątna: 25 x 20 cm), papieru do pieczenia, tarki do warzyw (tzw. duże oczka).

 bezglutenowy murzynek bez cukru z burakiem prosty przepis wegański

Bezglutenowy i wegański murzynek bez cukru – składniki:

  • 2 szklanki startych na tarce (tzw. duże oczka) buraków (uprzednio upieczonych w skórkach i obranych),
  • 5 łyżek syropu daktylowego lub więcej (syrop możesz kupić lub po prostu zmiksować uprzednio namoczone daktyle),
  • 1 mała łyżeczka sody,
  • 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego (lub nieco mniej),
  • 0,5 – 1 szklanka mleka ryżowego (niesłodzonego),
  • ok. 7 suszonych śliwek.

 wegański murzynek bez cukru z burakiem prosty przepis bezglutenowy

Bezglutenowy i wegański murzynek bez cukru – przygotowanie:

Buraka trzemy na tarce (tzw. duże oczka).

Wszystkie składniki z przepisu łączymy (śliwki suszone można posiekać).

Mieszamy ciasto bardzo, ale to bardzo dokładnie. Ilość mleka ryżowego regulujemy w zależności od gęstości ciasta.

Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni (opcja góra – dół) przez ok. 60 – 65 minut. Jemy po ostudzeniu.

zdrowy murzynek bez cukru z burakiem prosty przepis wegański i bezglutenowy

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

65 komentarzy do “Murzynek bez cukru i bez kakao! Za to z burakiem, którego nie czuć nic a nic!”

  1. Brzmi super! Mam nietolerancję ryżu – czym mogę zastąpić mleko ryżowe (owsiane, kokosowe domowej roboty?) i mąkę ryżową (mąką z ciecierzycy?). Twój blog jest super, będę go bardzo często odwiedzać :)

    1. Cieszę się Oliwia i witaj i smakuj. :-) Myślę, że jeśli użyjesz owsianego albo kokosowego to będzie OK. Natomiast ryżowe jest słodkie samo w sobie, więc nie wiem, czy nie będziesz musiała dorzucić więcej słodkości. Może mąka gryczana też się nada? Próbuj! Pozdrawiam

  2. Niestety nie mam prostokątnej formy, tylko dwie okrągłe. Czy zwiększyć, zmniejszyć składniki czy to bez znaczenia? Liczę na odpowiedź, bo bardzo mam ochotę na to ciasto :)

    1. Weronika, niestety nie pomogę, bo nie mam pojęcia jaka jest ich średnica. Ciasto nie powinno być za wysokie. Ta moja foremka ma 25 x 20 cm więc nie jest duża. Pozdrawiam! :-)

  3. czy musi to byc olej kokosowy? moge uzyc olej roslinny slonecznikowy lub oliwe? czy to wplynie na konsystencje?

      1. dziekuje slicznie. rzepakowy akurat mam glubczycki wiec sprobuje, jak tylko kupie make gryczana, bo chwilowo mam tylko kukurydziana i ryzowa, a wiem ze gryczana duzo poprawia konsystencje.kukurydziana za bardzo wysycha i kruszy sie

  4. ja uzylam mleko kokosowe domowe i dodalam karob. ciasto super w konsystencji i ladne, jednak jak na murzynka za malo slodkie , chociaz mi smakuje. czy slodycz burakow zmienia sie jesli gotuje je w szybkowarze a pieke?

    1. Magda, cieszę się, że smakuje. :-) Dlatego zawsze staram się pisać tak jak w tym przepisie: „5 łyżek syropu daktylowego lub więcej”.
      Dobrze spróbować ciasto przed upieczeniem, żeby zweryfikować poziom słodkości. I sądzę też, że warto obniżać swój akceptowalny próg słodkości. Pozdrawiam!

      1. tak, zgadzam sie! jednak problem w tym ze inni potrzebuja wiecej slodyczy i kiedy chce tez dogodzic wszystkim, to niestety wiecej slodyczy jest wskazane.. bo nie wszyscy sa za tym by poddac sie oczyszczaniu.
        jednak przepis na prawde super :)

        1. Spokojnie, dolej trochę syropu. Akurat daktylowy jest słodki więc sądzę, że nawet 1 łyżka zrobi różnicę. ;-)

    1. Z amarantusową bym nie ryzykowała. Jest specyficzna. Gryczana sprawdza mi się najlepiej w murzynkach. Czasem robię też z jaglaną choć wolę z gryczaną. próbuj! :)

    1. Klara, to zależy od buraków (czy są młode czy stare, czy duże czy małe). Ja piekę zwykle 1-1,5 godziny w temp. 150-180 stopni. W „mundurkach” oczywiście. :-)

  5. Ciasto zrobiłam, ale u mnie wyszło czerwone. Jak ono wyszło u Ciebie brązowe? W smaku było smaczne, dziecko myślało, że to truskawkowe :-) Czyli plan wykonany ;-)

    1. U mnie jest różnie w zależności od temperatury w domu. Nigdy specjalnie nie „upłynniam”. ;-) Jeśli dasz w bardziej stałej formie to pamiętaj szczególnie o dobrym wymieszaniu masy.

  6. Rozumiem ze że zwykłej mąki z kaszy gryczanej nie wyjdzie? Gdzie kupić taką z niepalonej? Kupiłam z myślą o tym cieście i okazało się ze maka jest z palonej. Nie mam co z nią zrobić teraz :<

    1. Zrobiłabym z niepalonej. Z palonej może wyjść kiepski.
      A palona świetnie sprawdzi się do gulaszu warzywnego na przykład- na obiad. :-)

        1. Wybacz. Po prostu nie kupuję mąki tylko sama ją robię z kaszy więc założyłam, że kaszę kupiłaś. ;) (roztrzepana ja) :D

  7. a jak dodam kakao to będzie wielka zbrodnia? Obawiam się trochę tego smaku bez kakao – moje dziecko się ucieszyło na widok zdjęcia „oooo ciasto z czekoladą? Super!” więc chyba musi mieć posmak kakaowy…

  8. Piecze się!
    Nawet w stanie surowym było dobre. :)
    Ciekawe, jakie będzie upieczone.
    To mój pierwszy taki kosmiczny przepis, dziękuję za inspirację!

  9. Upieczone :-) jak studzić to ciasto po upieczeniu. Po 20 min. w uchylonym piekarniku opadło do ok 2 cm, zrobiło się zbite, a papier mokry.
    W smaku super!

    1. To wilgotne ciacho więc będzie mokre. :) A cóż zrobić? Spróbować raz jeszcze. Może następnym razem stopniowo obniżać temperaturę? Albo mniej uchylić piekarnik? Nie poradzę nic odkrywczego, bo czasem mi się też to zdarza przy różnych ciastach. :D

        1. A upiekłaś je wcześniej? Sorry za banalne pytanie, ale wolę wyjaśnić podstawę na początek. :) Jakiej wielkości były te buraki? Jeśli je piekłaś to czy piekłaś je do miękkości?

  10. przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale zajęłam się „produkcją” kuleczek – wypróbowałam już chyba wszystkie- są super. ale wracając do ciasta – ja buraki ugotowałam na parze w ilości ok 6 szt wielkości raczej małe. a jak trzeba to zrobić właściwie tzn. ile szt i jak długo piec w jakiej temperaturze – może spróbuję jeszcze raz

    1. Anka, do miękkości. Im twardsze buraki tym bardziej będą wyczuwalne. Ja w zależności od wielkości piekę różnie. Czasem wystarczy godzina, a czasem potrzebne dwie. Robię to najczęściej przy okazji pieczenia innych rzeczy. Co do ilości to podałam w przepisie. W sztukach Ci nie podam, bo to zależy od ich wielkości. :-) Temperatura u mnie zwykle 180 st., ale to zależy od piekarnika. Mają być miękkie w każdym razie.

  11. Wyszlo rewelacyjne, wcale nie czuc buraka. Mina meza bezcenna jak sie dowiedzial, ze to ciasto z burakiem :) Dziekuje za super przepis!

  12. Moje ciasto bardzo zdominował smak gryki :\ I tak jest smaczny ale bardzo specyficzny. Nie wiem czy mąka którą kupiłam była z gryki palonej czy nie – nie było żadnej informacji na ten temat na opakowaniu więc założyłam, że nie. Możliwe też, że to kwestia zamienników: nie miałam w domu mąki ryżowej więc zastąpiłam ją 1\3 szklanki kokosowej, podobnie mleko ryżowe zastąpiłam sojowym bo akurat takie miałam. Zamiast syropu daktylowego dodałam koło 100g zmiksowanych daktyli. Jestem ciekawa czy u Ciebie też smak gryki był tak mocno wyczuwalny?

  13. Przepis wygląda bardzo ciekawie :)
    A czy zamiast mąki gryczanej można użyć orkiszowej lub jaglanej? Na mojej mące gryczanej nie jest napisane, czy jest palona, czy nie palona, więc wolę nie ryzykować :)
    Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 ocen, Średnia: 5,00 z 5)