Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyresztki z tygodniaświąteczniezdrowe słodkości

Zdrowy murzynek z makiem – szybki, prosty i bez cukru

Już jakiś czas temu dodałam przepis na pyszny i prosty makowiec. To naprawdę zdrowe ciasto, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Zakochałam się w nim. Spodziewaj się różnych jego wariacji. Dziś pierwsza z nich. Czym się różni od mojego pierwszego makowca?

zdrowy murzynek z makiem bez cukru szybkie i proste ciasto

Przede wszystkim ciasto jest nieco słodsze. Użyłam tu mleka ryżowego. Nie było ono słodzone, ale jak zapewne wiesz mleko ryżowe, nawet niesłodzone, zawiera sporo cukrów prostych. Dlatego też poziom słodkości jest tu nieco wyższy niż przy pierwszym cieście.

Ostatnio kilka osób mnie pytało, czy można użyć w poprzednim przepisie innej mąki (tam była kasza gryczana zmielona na mąkę). Dziś pokazuję zatem, że można. Wychodzi też pysznie.

Kolejną różnicą między poprzednim a nowym ciastem jest jego wilgotność. Wydaje mi się, że makowy murzynek jest minimalnie bardziej wilgotny. Chyba dlatego (oraz ze względu na obecność kakao) nazwałam go murzynkiem. ;-)

prosty murzynek z makiem bez cukru szybkie i zdrowe ciasto

Na co?

To ciacho sprawdza się jako podwieczorek, szybka przekąska dla gości, ale także do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Dla wszystkich, którzy kochają mak i wilgotne murzynki.

zdrowy murzynek z makiem szybkie i proste ciasto bez cukru

Czego potrzebujesz?

Potrzebny jest piekarnik, keksówka i papier do pieczenia, a także blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Będzie trzeba nie tylko blendować mokre składniki, ale również zmielić mak i płatki na mąkę. Jeśli Twój blender lub inne urządzenie nie da z tym rady, to warto użyć zwykłego młynka do kawy. Choć ta opcja jest zdecydowanie bardziej pracochłonna, bo tur będzie kilka.

Gdy nie miałam porządnego urządzenia to często mieliłam wszystkie składniki właśnie w młynku do kawy. Było to trochę żmudne. Teraz widzę, ile czasu i pieniędzy oszczędzam, kiedy mogę samodzielnie zmielić sobie składniki na mąkę. Więc jeśli jeszcze się wahasz, czy kupić porządny sprzęt to radzę Ci – nie zastanawiaj się.

zdrowy murzynek z makiem bez cukru zdrowe ciasto domowy wypiek

Składniki:

  • 1 szklanka maku (150 g),
  • 1 szklanka płatków ryżowych (130 g),
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych, 120 g),
  • 1 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych (200 g),
  • 2 szklanki mleka ryżowego niesłodzonego (ok. 480 g),
  • 70 g oleju kokosowego,
  • 1 dojrzały banan (120 g bez skórki),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

zdrowy murzynek z makiem bez cukru wegańskie ciasto

Przygotowanie:

Zmielić wszystkie suche składniki (mak i płatki) na mąkę. Powstałe w ten sposób „mąki” dokładnie wymieszać ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.

Zblendować ze sobą bardzo dokładnie składniki „mokre”: uprzednio namoczone i odsączone morele, mleko ryżowe, olej kokosowy, banana.

Dokładnie (a nawet bardzo dokładnie!) wymieszać składniki suche z mokrymi. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Odstawić do ostygnięcia i kroić dopiero gdy ciasto będzie zupełnie zimne.

Uwaga! Oczywiście można użyć gotowej już mąki owsianej czy ryżowej. Ja mielę sama płatki, bo wychodzi mi zwyczajnie taniej, a w ogóle w ten sposób „utylizuję” resztki pozostałe w opakowaniach. Więc mielę praktycznie wszystko na mąki.

wegański murzynek z makiem bez cukru szybkie i proste ciasto makowiec

 Zerknij na inne moje pomysły na bezglutenowe ciasto.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 ocen, Średnia: 4,78 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

66 komentarzy do “Zdrowy murzynek z makiem – szybki, prosty i bez cukru”

      1. Uwaga!Oznajmiam, że kolor faktycznie może się nie zgadzać,bo używam aktualnie jakiegoś odtłuszczonego bio-kakao i w ogóle nie daje koloru kakaowego. ;)

  1. Dla wszystkich, którzy kochają mak oraz kakao… czyli idealny dla mnie! Na dodatek widzę, że z przepisu wychodzi odpowiednio duża porcja. ;) Pozdrawiam!

    1. To znaczy, że coś było nie tak. On jest z natury wilgotny, jeśli robi się natomiast zakalec to jak dla mnie ciasto jest niedostatecznie dobrze wymieszane. Oczywiście mogą być jeszcze jakieś inne czynniki, których nie poznam zapewne, bo bym musiała się znaleźć w Twojej kuchni. ;)

  2. świetny przepis, taki prosty :-) – a ciasto rewelacyjne! ZROBIŁAM PRZEDŚWIĄTECZNĄ PRÓBĘ I UDAŁO SIĘ. Na święta chcę zrobić w foremce na babkę – myślę że to nie jest ryzykowne. Powiadomię o efekcie :-)

      1. Nie. Błyskawicznych nie kupuję generalnie więc nie przyszło mi do głowy, żeby uściślać. A powinnam, bo w sklepach najczęściej dostępne są jednak błyskawiczne – fakt.

  3. Czy mozna użyc gotowej masy makowej? po prostu zostala mi puszka ze swiat i zastanawiam sie czy moglabym jej uzyc??

    1. Renata, nie mam pojęcia jaki będzie efekt. Jak chcesz to próbuj. Ja piekę minimalistycznie i nie uskuteczniam takich fajerwerków, bo mi się po prostu nie chce. ;) Serdeczności.

  4. Pieklam kilka dni temu, upiekl sie super. Niestety wyszedl mega gorzki, trafilam na jakis niefajny mak :( sprobuje ponownie i prosty, szybki i chyba smaczny :)

  5. a czy można mąkę jaglaną i ryżową uzyskać poprzez zmielenie surowych ziaren ryżu i kaszy jaglanej ? czy to nie będzie to samo ? ciacho wygląda mega – chciałabym zrobić na niedzielę :)

    1. Nieśmiało się wtrącę, że gotowe mąki jaglane często bywają gorzkie. Mielona kasza jaglana również. Ja „bawię się” w mielenie ziaren ale wcześniej zaparzam i przemywam zimną wodą, suszę w piekarniku i dopiero potem mielę (w młynku ;-)
      Warto po zmieleniu przesiać przez sitko i wtedy zamknąć w słoiku i mieć. Polecam!

      1. Wyszlo super, dziekuje za kolejny swietny przepis Uzylam tradycyjnego mleka bez laktozy, dodalam garsc rodzynek i jeszcze przelozylam dzemikiem porzeczkowym, a co sobie bedziemy zalowac! Pozdrawiam.

  6. Wygląda super. Zastanawiam się tylko jak można by było przerobić takie ciasto na jedną porcję. Jestem łasuchem i upieczenie większej porcji kończy się tym, że pochłaniam wszystko co przygotuję. Może masz jakiś sposób na podzielenie proporcji tak aby zrobić to ciasto np. w kokilce? Wtedy nasyciłabym się jedną porcją i wyrzutów sumienia by nie było ;)

      1. Olu no nie pomogę. Nie znam wymiarów Twoich foremek. :) Na oko wylicz sobie mniej więcej proporcje. Najwyżej podzielisz się z kimś, a później będziesz już wiedziała, ile mniej ciasta użyć.

  7. Ciasto wyszło, jest smaczne. Nie miałam banana, dodałam starte jabłko. Ciasto było gęste, nie lejące. Dodałam szklankę orzechów włoskich. Smakowało niewiegańskiemu domownikowi. Dzięki.

  8. Popełniłam kompletną wariację na temat Twojego ciasta. :D Zamiast płatków ryżowych dałam te, co miałam, czyli jaglane. Zamiast owsianych dałam mąkę orkiszową. Zamiast moreli, suszoną żurawinę z odrobiną suszonych śliwek. Zamiast mleka ryżowego, dałam owsiane. A zamiast oleju kokosowego dałam zwykły rzepakowy.
    I co? I pyyyyychaaa. Wyszedł świetny i smaczny. Dziś po odstaniu jeszcze lepszy. Bo wczoraj, to zaraz po wyjściu z pieca już wciągałam.
    :)

    1. Bardzo się cieszę Anita. Bo te moje przepisy właśnie takie są, że to po prostu wymieszanie kilku składników, które miałam pod ręką. Jak wychodzą dobrze i inne kombinacje to serce rośnie. Smacznego i na zdrowie. <3

  9. Hej, mam pytanie odnośnie olej – czy jesteś w stanie określić ile „na łyżki” to jest 70gr oleju?
    W internecie przeliczono, że 7 łyżek.
    Smaczne dzięki za odpowiedź ;)

  10. Dzieki dobry, przepis wyglada swietnie i chcialabym upiec to ciasto na (lekko) alternatywne Swieta. Jak dlugo mozna je przechowywac? Dziekuje!

  11. Ciasto wyszło pyszne, chociaż z małą modyfikacją przepisu tzn zamiast mleka roślinnego dałam krowie bez laktozy, oraz część moreli zastąpiłam daktylami. Smaczne, wilgotne nie za słodkie, jak dla mnie idealne. Dziękuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *