Zdrowy murzynek z makiem – szybki, prosty i bez cukru

Już jakiś czas temu dodałam przepis na pyszny i prosty makowiec. To naprawdę zdrowe ciasto, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Zakochałam się w nim. Spodziewaj się różnych jego wariacji. Dziś pierwsza z nich. Czym się różni od mojego pierwszego makowca?

zdrowy murzynek z makiem bez cukru szybkie i proste ciasto

Przede wszystkim ciasto jest nieco słodsze. Użyłam tu napoju ryżowego. Nie był on słodzony, ale jak zapewne wiesz, napój ryżowy, nawet niesłodzony, zawiera sporo naturalnie występujących cukrów. Dlatego też poziom słodkości jest tu nieco wyższy niż przy pierwszym cieście.

Ostatnio kilka osób mnie pytało, czy można użyć w poprzednim przepisie innej mąki (tam była kasza gryczana zmielona na mąkę). Dziś pokazuję zatem, że można. Wychodzi też pysznie.

Kolejną różnicą między poprzednim a nowym ciastem jest jego wilgotność. Wydaje mi się, że makowy murzynek jest minimalnie bardziej wilgotny. Chyba dlatego (oraz ze względu na obecność kakao) nazwałam go murzynkiem. ;-)

prosty murzynek z makiem bez cukru szybkie i zdrowe ciasto

Na co?

To ciacho sprawdza się jako podwieczorek, szybka przekąska dla gości, ale także do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Dla wszystkich, którzy kochają mak i wilgotne murzynki.

zdrowy murzynek z makiem szybkie i proste ciasto bez cukru

Czego potrzebujesz?

Potrzebny jest piekarnik, foremka keksówka i papier do pieczenia, a także blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Będzie trzeba nie tylko blendować mokre składniki, ale również zmielić mak i płatki na mąkę. Jeśli Twój blender lub inne urządzenie nie da z tym rady, to warto użyć zwykłego młynka do kawy. Choć ta opcja jest zdecydowanie bardziej pracochłonna.

Gdy nie miałam porządnego urządzenia, to często mieliłam wszystkie składniki właśnie w młynku do kawy. Było to trochę żmudne. Teraz widzę, ile czasu i pieniędzy oszczędzam, kiedy mogę samodzielnie zmielić sobie wszystkie składniki na mąkę. Więc jeśli jeszcze się wahasz, czy kupić porządny sprzęt to radzę Ci – nie zastanawiaj się.

zdrowy murzynek z makiem bez cukru zdrowe ciasto domowy wypiek

Składniki:

  • 1 szklanka maku (150 g),
  • 1 szklanka płatków ryżowych (130 g),
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych, 120 g),
  • 1 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych (200 g),
  • 2 szklanki napoju ryżowego niesłodzonego (ok. 480 g),
  • 70 g oleju kokosowego,
  • 1 dojrzały banan (120 g bez skórki),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

zdrowy murzynek z makiem bez cukru wegańskie ciasto

Przygotowanie:

Zmielić wszystkie suche składniki (mak i płatki) na mąkę. Powstałe w ten sposób „mąki” dokładnie wymieszać ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.

Zblendować ze sobą bardzo dokładnie składniki „mokre”: uprzednio namoczone i odsączone morele, napój ryżowy, olej kokosowy, banana.

Dokładnie (a nawet bardzo dokładnie!) wymieszać składniki suche z mokrymi. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Odstawić do ostygnięcia i kroić dopiero, gdy ciasto będzie zupełnie zimne.

Uwaga! Oczywiście można użyć gotowej już mąki owsianej czy ryżowej. Ja mielę sama płatki, bo wychodzi mi zwyczajnie taniej, a w ogóle w ten sposób „utylizuję” resztki pozostałe w opakowaniach. Więc mielę praktycznie wszystko na mąki.

wegański murzynek z makiem bez cukru szybkie i proste ciasto makowiec

 Zerknij na inne moje pomysły na bezglutenowe ciasto.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

77 odpowiedzi na “Zdrowy murzynek z makiem – szybki, prosty i bez cukru”

Dla wszystkich, którzy kochają mak oraz kakao… czyli idealny dla mnie! Na dodatek widzę, że z przepisu wychodzi odpowiednio duża porcja. ;) Pozdrawiam!

robiłam dwa razy i dwa razy nie wyszło..nie rozumiem czemu wychodzi zakalec skoro robię wg przepisu

To znaczy, że coś było nie tak. On jest z natury wilgotny, jeśli robi się natomiast zakalec to jak dla mnie ciasto jest niedostatecznie dobrze wymieszane. Oczywiście mogą być jeszcze jakieś inne czynniki, których nie poznam zapewne, bo bym musiała się znaleźć w Twojej kuchni. ;)

chyba do trzech razy sztuka;)dodałam dziś troszkę więcej mąki a mniej mleka ryżowego i udało się:)

świetny przepis, taki prosty :-) – a ciasto rewelacyjne! ZROBIŁAM PRZEDŚWIĄTECZNĄ PRÓBĘ I UDAŁO SIĘ. Na święta chcę zrobić w foremce na babkę – myślę że to nie jest ryzykowne. Powiadomię o efekcie :-)

Czy mozna użyc gotowej masy makowej? po prostu zostala mi puszka ze swiat i zastanawiam sie czy moglabym jej uzyc??

Pieklam kilka dni temu, upiekl sie super. Niestety wyszedl mega gorzki, trafilam na jakis niefajny mak :( sprobuje ponownie i prosty, szybki i chyba smaczny :)

a czy można mąkę jaglaną i ryżową uzyskać poprzez zmielenie surowych ziaren ryżu i kaszy jaglanej ? czy to nie będzie to samo ? ciacho wygląda mega – chciałabym zrobić na niedzielę :)

Nieśmiało się wtrącę, że gotowe mąki jaglane często bywają gorzkie. Mielona kasza jaglana również. Ja „bawię się” w mielenie ziaren ale wcześniej zaparzam i przemywam zimną wodą, suszę w piekarniku i dopiero potem mielę (w młynku ;-)
Warto po zmieleniu przesiać przez sitko i wtedy zamknąć w słoiku i mieć. Polecam!

A czego teraz używasz do mielenia? U mnie dalej młynek do kawy, ale faktycznie milion lat schodzi z tym wszystkim….

Wyszlo super, dziekuje za kolejny swietny przepis Uzylam tradycyjnego mleka bez laktozy, dodalam garsc rodzynek i jeszcze przelozylam dzemikiem porzeczkowym, a co sobie bedziemy zalowac! Pozdrawiam.

Wygląda super. Zastanawiam się tylko jak można by było przerobić takie ciasto na jedną porcję. Jestem łasuchem i upieczenie większej porcji kończy się tym, że pochłaniam wszystko co przygotuję. Może masz jakiś sposób na podzielenie proporcji tak aby zrobić to ciasto np. w kokilce? Wtedy nasyciłabym się jedną porcją i wyrzutów sumienia by nie było ;)

Ciasto wyszło, jest smaczne. Nie miałam banana, dodałam starte jabłko. Ciasto było gęste, nie lejące. Dodałam szklankę orzechów włoskich. Smakowało niewiegańskiemu domownikowi. Dzięki.

Popełniłam kompletną wariację na temat Twojego ciasta. :D Zamiast płatków ryżowych dałam te, co miałam, czyli jaglane. Zamiast owsianych dałam mąkę orkiszową. Zamiast moreli, suszoną żurawinę z odrobiną suszonych śliwek. Zamiast mleka ryżowego, dałam owsiane. A zamiast oleju kokosowego dałam zwykły rzepakowy.
I co? I pyyyyychaaa. Wyszedł świetny i smaczny. Dziś po odstaniu jeszcze lepszy. Bo wczoraj, to zaraz po wyjściu z pieca już wciągałam.
:)

Bardzo się cieszę Anita. Bo te moje przepisy właśnie takie są, że to po prostu wymieszanie kilku składników, które miałam pod ręką. Jak wychodzą dobrze i inne kombinacje to serce rośnie. Smacznego i na zdrowie. <3

Zrobiłam! Dodałam miodu, trochę poeksperymentowałam, ale pyszne! Tylko cz mogę zamrozić? Będzie potem ok?

Hej, mam pytanie odnośnie olej – czy jesteś w stanie określić ile „na łyżki” to jest 70gr oleju?
W internecie przeliczono, że 7 łyżek.
Smaczne dzięki za odpowiedź ;)

Dzieki dobry, przepis wyglada swietnie i chcialabym upiec to ciasto na (lekko) alternatywne Swieta. Jak dlugo mozna je przechowywac? Dziekuje!

Ciasto wyszło pyszne, chociaż z małą modyfikacją przepisu tzn zamiast mleka roślinnego dałam krowie bez laktozy, oraz część moreli zastąpiłam daktylami. Smaczne, wilgotne nie za słodkie, jak dla mnie idealne. Dziękuję za przepis!

Jakie cechy powinien mieć blender by dał radę mielić tak jak piszesz -na mąkę? Właśnie muszę nowy zakupić i zastanawiam się jaki. Z metalową stopą?jaką powinien mieć minimalną moc w W?

Dodam jeszcze że najchętniej bym kupiła blender ręczny bo te kielichowe to więcej mycia, zupę krem muszę do niego przelać i brudzę w ten sposób i garnek w którym gotuję i kielich gdy miksuję zupę na krem. I jeszcze jeden garnek bo całej porcji na raz nie zblenduję… Tylko czy jest szansa ręcznym zmielic orzechy na masło albo płatki na mąkę? Czy musi być do tego ten tryb pulsacyjny?

Angeliko, nie jestem w stanie dać Ci takich wytycznych. Najlepiej po prostu przejrzeć opisy sprzętów producentów. Oni zwykle informują, jakie funkcje ma sprzęt i do czego służy i w przypadku jakiej obróbki produktów się sprawdzi. Nie chodzi tylko o moc, ale także obroty, ostrza. Więc niezbędna kompleksowa analiza.

Dzień dobry, jakiej wielkości keksówki użyłaś? Mam tylko płaskie blachy 24x35x6 cm i nie wiem, czy zrobić z podwójnej ilości.

Cześć,
Czy można wodą zastąpić mleko ryżowe? Tyle samo jej wlać? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia

Super ciasto jak na takie „bez niczego” (tzn bez glutenu, cukru, jaj, mleka itp) jak to mówią ci, co jedzą wszystko. Niewiele odbiega w smaku od ciast tradycyjnych więc polecam tym, którzy chcą nim uraczyć wszystkożerców:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *