Już jakiś czas temu dodałam przepis na pyszny i prosty makowiec. To naprawdę zdrowe ciasto, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Zakochałam się w nim. Spodziewaj się różnych jego wariacji. Dziś pierwsza z nich. Czym się różni od mojego pierwszego makowca?
Przede wszystkim ciasto jest nieco słodsze. Użyłam tu napoju ryżowego. Nie był on słodzony, ale jak zapewne wiesz, napój ryżowy, nawet niesłodzony, zawiera sporo naturalnie występujących cukrów. Dlatego też poziom słodkości jest tu nieco wyższy niż przy pierwszym cieście.
Ostatnio kilka osób mnie pytało, czy można użyć w poprzednim przepisie innej mąki (tam była kasza gryczana zmielona na mąkę). Dziś pokazuję zatem, że można. Wychodzi też pysznie.
Kolejną różnicą między poprzednim a nowym ciastem jest jego wilgotność. Wydaje mi się, że makowy murzynek jest minimalnie bardziej wilgotny. Chyba dlatego (oraz ze względu na obecność kakao) nazwałam go murzynkiem. ;-)
Na co?
To ciacho sprawdza się jako podwieczorek, szybka przekąska dla gości, ale także do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Dla wszystkich, którzy kochają mak i wilgotne murzynki.
Czego potrzebujesz?
Potrzebny jest piekarnik, foremka keksówka i papier do pieczenia, a także blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Będzie trzeba nie tylko blendować mokre składniki, ale również zmielić mak i płatki na mąkę. Jeśli Twój blender lub inne urządzenie nie da z tym rady, to warto użyć zwykłego młynka do kawy. Choć ta opcja jest zdecydowanie bardziej pracochłonna.
Gdy nie miałam porządnego urządzenia, to często mieliłam wszystkie składniki właśnie w młynku do kawy. Było to trochę żmudne. Teraz widzę, ile czasu i pieniędzy oszczędzam, kiedy mogę samodzielnie zmielić sobie wszystkie składniki na mąkę. Więc jeśli jeszcze się wahasz, czy kupić porządny sprzęt to radzę Ci – nie zastanawiaj się.
Składniki:
- 1 szklanka maku (150 g),
- 1 szklanka płatków ryżowych (130 g),
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych, 120 g),
- 1 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych (200 g),
- 2 szklanki napoju ryżowego niesłodzonego (ok. 480 g),
- 70 g oleju kokosowego,
- 1 dojrzały banan (120 g bez skórki),
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Zmielić wszystkie suche składniki (mak i płatki) na mąkę. Powstałe w ten sposób „mąki” dokładnie wymieszać ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Zblendować ze sobą bardzo dokładnie składniki „mokre”: uprzednio namoczone i odsączone morele, napój ryżowy, olej kokosowy, banana.
Dokładnie (a nawet bardzo dokładnie!) wymieszać składniki suche z mokrymi. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Odstawić do ostygnięcia i kroić dopiero, gdy ciasto będzie zupełnie zimne.
Uwaga! Oczywiście można użyć gotowej już mąki owsianej czy ryżowej. Ja mielę sama płatki, bo wychodzi mi zwyczajnie taniej, a w ogóle w ten sposób „utylizuję” resztki pozostałe w opakowaniach. Więc mielę praktycznie wszystko na mąki.
Zerknij na inne moje pomysły na bezglutenowe ciasto.
77 odpowiedzi na “Zdrowy murzynek z makiem – szybki, prosty i bez cukru”
Witam, czego można by użyć zamiast płatków ryżowych? :)
Mąki ryżowej. :) Lub innych płatków zmielonych na mąkę. Np. jaglanych.
Coś pokombinuję, dziękuję:)
Jutro robię! Dam znać jak mi wyszło.
Uwaga! Wyszedł mi przepyszny makowco-murzynek. Kolor mi się nie zgadza bo jest bardziej brązowy.
Uwaga!Oznajmiam, że kolor faktycznie może się nie zgadzać,bo używam aktualnie jakiegoś odtłuszczonego bio-kakao i w ogóle nie daje koloru kakaowego. ;)
Dla wszystkich, którzy kochają mak oraz kakao… czyli idealny dla mnie! Na dodatek widzę, że z przepisu wychodzi odpowiednio duża porcja. ;) Pozdrawiam!
czy można morele zastąpić daktylami?
Tak :-)
Jeśli chciałabym dodać mąkę owsiana i ryżowa a nie płatki to tez dodać po szklance ?
Ważne, żeby gramatura się zgadzała. Objętościowo może wyjść ciut inaczej. ;)
robiłam dwa razy i dwa razy nie wyszło..nie rozumiem czemu wychodzi zakalec skoro robię wg przepisu
To znaczy, że coś było nie tak. On jest z natury wilgotny, jeśli robi się natomiast zakalec to jak dla mnie ciasto jest niedostatecznie dobrze wymieszane. Oczywiście mogą być jeszcze jakieś inne czynniki, których nie poznam zapewne, bo bym musiała się znaleźć w Twojej kuchni. ;)
chyba do trzech razy sztuka;)dodałam dziś troszkę więcej mąki a mniej mleka ryżowego i udało się:)
Super! :-)
Witam :)
A można użyć normalnego mleka?
Pewnie można, ale nie używam krowiego więc nie ręczę za efekt. :D
świetny przepis, taki prosty :-) – a ciasto rewelacyjne! ZROBIŁAM PRZEDŚWIĄTECZNĄ PRÓBĘ I UDAŁO SIĘ. Na święta chcę zrobić w foremce na babkę – myślę że to nie jest ryzykowne. Powiadomię o efekcie :-)
Super. :) Daj znać. W foremce na babkę nie robiłam jeszcze, bo taką nie dysponuję. ;)
Dzień dobry. Rozumiem, że płatki ryżowe to te błyskawiczne… Bo innych nie znalazłam.
Ja używam takich: https://goo.gl/m6GmC2
Jeśli możesz jeść śladowe ilości glutenu to o ile dobrze pamiętam Bio Planet również ma w swojej ofercie.
Bez problemu dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością.
Możesz też użyć po prostu mąki ryżowej.
Dziękuję. Bardzo
Czyli jednak nie błyskawiczne. ;-) W razie czego użyje mąki ryżowej
Nie. Błyskawicznych nie kupuję generalnie więc nie przyszło mi do głowy, żeby uściślać. A powinnam, bo w sklepach najczęściej dostępne są jednak błyskawiczne – fakt.
Czy mozna użyc gotowej masy makowej? po prostu zostala mi puszka ze swiat i zastanawiam sie czy moglabym jej uzyc??
Nie. Potrzebny suchy mak. Masy nie polecam ze względu na konsystencję ale również ze względu na cukier ;)
ach tak … Dzięki wielkie a puszkę wiec oddam na zbiórkę żywności
Czy można czymś przełożyć żeby był bogatszy? A może polewą czekoladową?
Renata, nie mam pojęcia jaki będzie efekt. Jak chcesz to próbuj. Ja piekę minimalistycznie i nie uskuteczniam takich fajerwerków, bo mi się po prostu nie chce. ;) Serdeczności.
Pieklam kilka dni temu, upiekl sie super. Niestety wyszedl mega gorzki, trafilam na jakis niefajny mak :( sprobuje ponownie i prosty, szybki i chyba smaczny :)
Może stary był albo źle przechowywany. Szkoda.
a czy można mąkę jaglaną i ryżową uzyskać poprzez zmielenie surowych ziaren ryżu i kaszy jaglanej ? czy to nie będzie to samo ? ciacho wygląda mega – chciałabym zrobić na niedzielę :)
Ja tak robię. :)
Nieśmiało się wtrącę, że gotowe mąki jaglane często bywają gorzkie. Mielona kasza jaglana również. Ja „bawię się” w mielenie ziaren ale wcześniej zaparzam i przemywam zimną wodą, suszę w piekarniku i dopiero potem mielę (w młynku ;-)
Warto po zmieleniu przesiać przez sitko i wtedy zamknąć w słoiku i mieć. Polecam!
A czego teraz używasz do mielenia? U mnie dalej młynek do kawy, ale faktycznie milion lat schodzi z tym wszystkim….
Mam kilka sprzętów i używam tego, który jest wolny. :) Najczęściej chyba używam thermomixa + ten blender: http://www.agamasmaka.pl/2017/07/jakim-sprzetem-blendowac-mielic-gotowac-konkurs.html Mieli bez problemu kawę, orzechy, kaszę etc.
Jakie wymiar powinna miec foremka ?
Standardowa, zwykła keksówka.
Wyszlo super, dziekuje za kolejny swietny przepis Uzylam tradycyjnego mleka bez laktozy, dodalam garsc rodzynek i jeszcze przelozylam dzemikiem porzeczkowym, a co sobie bedziemy zalowac! Pozdrawiam.
Ło! Na bogato w takim razie było. :-) Smacznego i na zdrowie!
Wygląda super. Zastanawiam się tylko jak można by było przerobić takie ciasto na jedną porcję. Jestem łasuchem i upieczenie większej porcji kończy się tym, że pochłaniam wszystko co przygotuję. Może masz jakiś sposób na podzielenie proporcji tak aby zrobić to ciasto np. w kokilce? Wtedy nasyciłabym się jedną porcją i wyrzutów sumienia by nie było ;)
Możesz próbować w kokilce albo np. silikonowej foremce na muffiny?
No tak, tylko chodzi o to że nie mam pojęcia przez ile podzielić proporcje żeby wyszło na jedna porcję.
Olu no nie pomogę. Nie znam wymiarów Twoich foremek. :) Na oko wylicz sobie mniej więcej proporcje. Najwyżej podzielisz się z kimś, a później będziesz już wiedziała, ile mniej ciasta użyć.
Czym mogę zastąpić banana? Moje córeczki są na niego uczulone. Dziękuję z góry za podpowiedź
Może spróbuj z musem jabłkowym?
Ciasto wyszło, jest smaczne. Nie miałam banana, dodałam starte jabłko. Ciasto było gęste, nie lejące. Dodałam szklankę orzechów włoskich. Smakowało niewiegańskiemu domownikowi. Dzięki.
Bardzo się cieszę. Pozdrowienia dla Ciebie i Domownika. :)
Popełniłam kompletną wariację na temat Twojego ciasta. :D Zamiast płatków ryżowych dałam te, co miałam, czyli jaglane. Zamiast owsianych dałam mąkę orkiszową. Zamiast moreli, suszoną żurawinę z odrobiną suszonych śliwek. Zamiast mleka ryżowego, dałam owsiane. A zamiast oleju kokosowego dałam zwykły rzepakowy.
I co? I pyyyyychaaa. Wyszedł świetny i smaczny. Dziś po odstaniu jeszcze lepszy. Bo wczoraj, to zaraz po wyjściu z pieca już wciągałam.
:)
Bardzo się cieszę Anita. Bo te moje przepisy właśnie takie są, że to po prostu wymieszanie kilku składników, które miałam pod ręką. Jak wychodzą dobrze i inne kombinacje to serce rośnie. Smacznego i na zdrowie. <3
Zrobiłam! Dodałam miodu, trochę poeksperymentowałam, ale pyszne! Tylko cz mogę zamrozić? Będzie potem ok?
Nigdy nie mroziłam więc pojęcia nie mam, czy nie będzie wtopy. :)
Witam :) A czym można zastąpić banana? Czy jest w ogóle taka możliwość? Pozdrawiam
Mus jabłkowy?
http://www.agamasmaka.pl/2016/04/mus-jablkowy-bez-cukru.html
A czy bez oleju i kakao też wyjdzie?
Możesz ograniczyć olej lub zastąpić go mlekiem roślinnym. Zamiast kakao może być karob. Kakao tu jednak mocno wpływa na smak choć nie jest konieczne.
Hej, mam pytanie odnośnie olej – czy jesteś w stanie określić ile „na łyżki” to jest 70gr oleju?
W internecie przeliczono, że 7 łyżek.
Smaczne dzięki za odpowiedź ;)
Ewa, zgadza się. Standardowa łyżka to 10 gr. Gramaturę, jak miałam wątpliwości, zawsze sprawdzałam sobie tu:
http://www.ilewazy.pl/lyzka-oleju
Dzieki dobry, przepis wyglada swietnie i chcialabym upiec to ciasto na (lekko) alternatywne Swieta. Jak dlugo mozna je przechowywac? Dziekuje!
Do kilku dni. U nas zwykle znika w 2 ;)
Pytanie: czy parzycie mak ? przed zmieleniem ?
Ja nie ;)
Ciasto wyszło pyszne, chociaż z małą modyfikacją przepisu tzn zamiast mleka roślinnego dałam krowie bez laktozy, oraz część moreli zastąpiłam daktylami. Smaczne, wilgotne nie za słodkie, jak dla mnie idealne. Dziękuję za przepis!
Bardzo proszę i smacznego :)
A co to są płatki ryżowe? Nigdy o nich nie słyszałam.
Płatki z robione z ryżu. :) Tak jak płatki owsiane z owsa czy gryczane z gryki. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a czasem i w hipermarketach.
W formie muffinek ile trzymać w piecu?
Nie piekę takich ciast w foremkach na muffinki więc nie podpowiem. musisz działać „na oko” :)
Jakie cechy powinien mieć blender by dał radę mielić tak jak piszesz -na mąkę? Właśnie muszę nowy zakupić i zastanawiam się jaki. Z metalową stopą?jaką powinien mieć minimalną moc w W?
Dodam jeszcze że najchętniej bym kupiła blender ręczny bo te kielichowe to więcej mycia, zupę krem muszę do niego przelać i brudzę w ten sposób i garnek w którym gotuję i kielich gdy miksuję zupę na krem. I jeszcze jeden garnek bo całej porcji na raz nie zblenduję… Tylko czy jest szansa ręcznym zmielic orzechy na masło albo płatki na mąkę? Czy musi być do tego ten tryb pulsacyjny?
Niestety blendery tzw. stopkowe sprawdzają się lepiej do miękkich składników w niewielkiej ilości. Do zmielenia/rozdrobnienia twardych czy sypkich składników się niestety nie nadadzą.
Angeliko, nie jestem w stanie dać Ci takich wytycznych. Najlepiej po prostu przejrzeć opisy sprzętów producentów. Oni zwykle informują, jakie funkcje ma sprzęt i do czego służy i w przypadku jakiej obróbki produktów się sprawdzi. Nie chodzi tylko o moc, ale także obroty, ostrza. Więc niezbędna kompleksowa analiza.
Dzień dobry, jakiej wielkości keksówki użyłaś? Mam tylko płaskie blachy 24x35x6 cm i nie wiem, czy zrobić z podwójnej ilości.
Kasiu, formy zmieniałam od tego czasu kilka razy. Ale wszystkie moje odpowiadają mniej więcej wymiarom „tradycyjnej” keksówki. Nie używam nigdy tych małych form ani tych bardzo długich. ;)
Cześć,
Czy można wodą zastąpić mleko ryżowe? Tyle samo jej wlać? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia
Można, ale ciasto wyjdzie wtedy mniej słodkie.
Super ciasto jak na takie „bez niczego” (tzn bez glutenu, cukru, jaj, mleka itp) jak to mówią ci, co jedzą wszystko. Niewiele odbiega w smaku od ciast tradycyjnych więc polecam tym, którzy chcą nim uraczyć wszystkożerców:-)