Jakiś czas temu chwaliłam się Wam na Instagramie, że mam mnóstwo jabłek do przerobienia. Większość z nich została przetworzona na mus jabłkowy bez cukru. Uważam, że to naprawdę jeden z lepszych sposobów na ogarnięcie dużej ilości jabłek. Dlaczego? O tym za chwilę.
Przygotowanie:
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Obieramy jabłka, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę (im więcej tym lepiej). Umieszczamy je w dużym garnku. Dolewamy do nich niewielką ilość wody (maksymalnie kilka centymetrów – im mniej tym lepiej) i gotujemy (a w zasadzie dusimy) na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Po ugotowaniu blendujemy bardzo dokładnie i umieszczamy w słoikach lub pojemnikach do przechowywania żywności. Taki mus można przechowywać w lodówce kilka dni, ale uwaga, bo znika jak szalony! Można go też mrozić lub tradycyjnie wekować. Co kto lubi. Ja dodaję do niego jeszcze odrobinę soku z cytryny tuż przed zblendowaniem.
Dlaczego musisz mieć mus jabłkowy w swojej kuchni? Poznaj jego 5 zastosowań!
1. Zamiast jajka
Mus jabłkowy ma właściwości sklejające. Doskonale sprawdzi się więc roli jajka, siemienia lnianego lub banana. Możesz z powodzeniem dodawać taki mus do ciast, ciasteczek, a uzyskasz nieco bardziej zwartą konsystencję, unikniesz rozpadania się wypieków. Nadasz im poza tym nieco puszystości. To bardzo ważne szczególnie w przypadku bezglutenowych słodkości.
2. Substancja słodząca
Mus jabłkowy znakomicie nadaje się jako naturalny słodzik wielu potraw. Możesz osłodzić nim ciasta, desery, naturalne jogurty roślinne, jaglankę, owsiankę, koktajl warzywno – owocowy. Po prostu wszystko.
3. Substancja nadająca wypiekom wilgotność
Są takie wypieki, które po prostu MUSZĄ być wilgotne. Dzięki musowi jabłkowemu Twoje ciasto będzie dłużej świeże i wilgotne. Nie ma nic gorszego niż wyschnięty murzynek. Spróbuj z musem i do tego ogranicz tłuszcz bez lęku o to, że ciasto wyjdzie za suche.
4. Jako samodzielny deser
Mus jabłkowy może być potraktowany jako samodzielny deser. To świetne rozwiązanie jeśli wpadną niezapowiedziani goście. Wystarczy go podgrzać (lub nie), podać w miseczkach, posypać orzechami i wybranymi sypkimi składnikami (np. amarantusem ekspandowanym, ulubionymi ziarnami czy pestkami) i gotowe.
5. Do kanapek i placuszków lub naleśników
Mus jabłkowy to świetny dodatek do chleba czy też placuszków lub naleśników. Występuje wtedy w roli tradycyjnego dżemu. A idealne śniadanie jest wtedy, kiedy posmarujesz nim pajdę domowego chleba pokrytego wcześniej warstwą niesłodzonego masła orzechowego. Poezja. :-)
Jeśli macie jeszcze jakieś inne zastosowania tego cudownego wyrobu to dawajcie znać, a będę dopisywać. Oczywiście przygotowanie go kosztuje trochę czasu, ale później korzystanie z przygotowanych zapasów przyspiesza i upraszcza przygotowywanie posiłków. Warto – szczególnie wtedy, kiedy macie dostęp do dużej ilości jabłek.
A jak z wartościami odżywczymi takiego musu? Czy po takiej obróbce coś z cennych substancji zostało, czy mamy już tylko zdrowy słodzik i zagęszczacz? ;)
No niestety, 30-40 minutowe gotowanie swoje robi. Spożywanie surowych jabłek jest nie do przecenienia. Mus traktuję właśnie jako zdrowy słodzik i zagęszczacz. Więc spożywamy go w ilościach kontrolowanych. :-)
Uwielbiam mus jabłkowy! Najbardziej lubię dodawać go do owsianki lub wyjadać łyżką ze słoika :)
U nas najczęściej też te dwie formy konsumpcji. ;)
wychodzi taki jasny jak na zdjęciach?
Z moich jabłek taki wychodzi. ;)
Do fasolówki parę łyżek i wychodzi fasolowa na winno!
A czy jeśli chciałabym zrobić mus z innych owoców np mango to można wykorzystać identyczny przepis jak na mus z jabłek?
Eksperymentuj. Z mango mam niezbyt wiele doświadczenia. ;)
Robienie musu nie musi byc takie pracochłonne u mnie to już tradycja, że myje szarą renete kroję na desce na ćwiartki, wrzucam do szybkowara 3 do 5 min zależy od dojrzałości jablek, przecieram przez durszlak lub sito stukajac o miske i pure gotowe .
Podobno nie można gotować jabłek w szybkowarze-moga zatkać otwór bezpieczeństwa. Jest o tym napisane n.p. tutaj:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,15858091,15858091,Dlaczego_nie_mozna_w_szybkowarze_gotowac_jablek_.html