Opublikowano Kategorie: Artykułyprzekąski i przystawkiPrzepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

5 zastosowań musu jabłkowego bez cukru w Twojej kuchni

Jakiś czas temu chwaliłam się Wam na Instagramie, że mam mnóstwo jabłek do przerobienia. Większość z nich została przetworzona na mus jabłkowy bez cukru. Uważam, że to naprawdę jeden z lepszych sposobów na ogarnięcie dużej ilości jabłek. Dlaczego? O tym za chwilę.

przepis-na-bezcukrowy-mus-jablkowy-1

Przygotowanie:

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Obieramy jabłka, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę (im więcej tym lepiej). Umieszczamy je w dużym garnku. Dolewamy do nich niewielką ilość wody (maksymalnie kilka centymetrów – im mniej tym lepiej) i gotujemy (a w zasadzie dusimy) na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Po ugotowaniu blendujemy bardzo dokładnie i umieszczamy w słoikach lub pojemnikach do przechowywania żywności. Taki mus można przechowywać w lodówce kilka dni, ale uwaga, bo znika jak szalony! Można go też mrozić lub tradycyjnie wekować. Co kto lubi. Ja dodaję do niego jeszcze odrobinę soku z cytryny tuż przed zblendowaniem.

przepis-na-bezcukrowy-mus-jablkowy-2

Dlaczego musisz mieć mus jabłkowy w swojej kuchni? Poznaj jego 5 zastosowań!

1. Zamiast jajka

Mus jabłkowy ma właściwości sklejające. Doskonale sprawdzi się więc roli jajka, siemienia lnianego lub banana. Możesz z powodzeniem dodawać taki mus do ciast, ciasteczek, a uzyskasz nieco bardziej zwartą konsystencję, unikniesz rozpadania się wypieków. Nadasz im poza tym nieco puszystości. To bardzo ważne szczególnie w przypadku bezglutenowych słodkości.

2. Substancja słodząca

Mus jabłkowy znakomicie nadaje się jako naturalny słodzik wielu potraw. Możesz osłodzić nim ciasta, desery, naturalne jogurty roślinne, jaglankę, owsiankę, koktajl warzywno – owocowy. Po prostu wszystko.

3. Substancja nadająca wypiekom wilgotność

Są takie wypieki, które po prostu MUSZĄ być wilgotne. Dzięki musowi jabłkowemu Twoje ciasto będzie dłużej świeże i wilgotne. Nie ma nic gorszego niż wyschnięty murzynek. Spróbuj z musem i do tego ogranicz tłuszcz bez lęku o to, że ciasto wyjdzie za suche.

4. Jako samodzielny deser

Mus jabłkowy może być potraktowany jako samodzielny deser. To świetne rozwiązanie jeśli wpadną niezapowiedziani goście. Wystarczy go podgrzać (lub nie), podać w miseczkach, posypać orzechami i wybranymi sypkimi składnikami (np. amarantusem ekspandowanym, ulubionymi ziarnami czy pestkami) i gotowe.

5. Do kanapek i placuszków lub naleśników

Mus jabłkowy to świetny dodatek do chleba czy też placuszków lub naleśników. Występuje wtedy w roli tradycyjnego dżemu. A idealne śniadanie jest wtedy, kiedy posmarujesz nim pajdę domowego chleba pokrytego wcześniej warstwą niesłodzonego masła orzechowego. Poezja. :-)

przepis-na-bezcukrowy-mus-jablkowy-3

Jeśli macie jeszcze jakieś inne zastosowania tego cudownego wyrobu to dawajcie znać, a będę dopisywać. Oczywiście przygotowanie go kosztuje trochę czasu, ale później korzystanie z przygotowanych zapasów przyspiesza i upraszcza przygotowywanie posiłków. Warto – szczególnie wtedy, kiedy macie dostęp do dużej ilości jabłek.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

11 komentarzy do “5 zastosowań musu jabłkowego bez cukru w Twojej kuchni”

  1. A jak z wartościami odżywczymi takiego musu? Czy po takiej obróbce coś z cennych substancji zostało, czy mamy już tylko zdrowy słodzik i zagęszczacz? ;)

    1. No niestety, 30-40 minutowe gotowanie swoje robi. Spożywanie surowych jabłek jest nie do przecenienia. Mus traktuję właśnie jako zdrowy słodzik i zagęszczacz. Więc spożywamy go w ilościach kontrolowanych. :-)

  2. A czy jeśli chciałabym zrobić mus z innych owoców np mango to można wykorzystać identyczny przepis jak na mus z jabłek?

  3. Robienie musu nie musi byc takie pracochłonne u mnie to już tradycja, że myje szarą renete kroję na desce na ćwiartki, wrzucam do szybkowara 3 do 5 min zależy od dojrzałości jablek, przecieram przez durszlak lub sito stukajac o miske i pure gotowe .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *