Raw praliny „orzechowy raj” – proste i bez cukru

Dziś bardzo prosta w przygotowaniu orzechowa pyszność. Osoby nieświadome ich zawartości nie do końca mogą wyczuć, co się w nich znajduje. Ważne jednak, że są przepyszne, szybkie, zdrowe, a do tego przywodzą na myśl karmelowe twory z dzieciństwa, które sklejały całą buzię.

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-6

Na co?

Na odwiedziny znajomych, kiedy nie mamy nic słodkiego, a chcemy ich czymś poczęstować. Na deser lub słodki podwieczorek. Tu znajdziesz jeszcze inne zdrowe przekąski.

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-9

Czego potrzebujesz?

Dobrego blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-5

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli (u mnie wyszło 14 sztuk),
  • 90 – 100 g orzechów laskowych,
  • 5 małych łyżeczek masła orzechowego z orzechów ziemnych (niesłodzonego, bez dodatku tłuszczu, 100% orzechów).

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-1

Przygotowanie:

Daktyle moczymy w gorącej wodzie.

Orzechy laskowe mielimy na mąkę.

Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę), masło orzechowe.

Wszystko razem rozdrabniamy i mieszamy (blendujemy/miksujemy).

Formujemy kulki. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. :-)

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-4

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “Raw praliny „orzechowy raj” – proste i bez cukru”

Brzmi to obiecująco! :D Warto mieć taki przepis „na szybko” na wypadek niezapowiedzianych gości – a daktyle i orzechy zawsze mam w domu! :) Powiedz mi tylko proszę, czy można je w czymś obtoczyć? Próbowałaś może takiej wersji? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *