Opublikowano Kategorie: Przepisyraw foodzdrowe słodkości

Raw praliny „orzechowy raj” – proste i bez cukru

Dziś bardzo prosta w przygotowaniu orzechowa pyszność. Osoby nieświadome ich zawartości nie do końca mogą wyczuć, co się w nich znajduje. :-) Padały różne przypuszczenia wśród degustatorów, m.in. migdały i orzechy włoskie. Nieważne jednak, co się okazało. Ważne, że są przepyszne, szybkie, zdrowe, a do tego przywodzą na myśl karmelowe twory z dzieciństwa, które sklejały całą buzię. Przepyszne i nie można od nich odejść. ;-)

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-6

Na co?

Na odwiedziny znajomych, kiedy nie mamy nic słodkiego, a chcemy ich czymś poczęstować. Na deser lub słodki podwieczorek. Tu znajdziesz jeszcze inne zdrowe przekąski.

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-9

Czego potrzebujesz?

Dobrego blendera lub urządzenia wysokoobrotowego.

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-5

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli (u mnie wyszło 14 sztuk),
  • 90 – 100 g orzechów laskowych,
  • 5 małych łyżeczek masła orzechowego z orzechów ziemnych (niesłodzonego),
  • 0,5 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego (można pominąć).

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-1

Przygotowanie:

Daktyle moczymy w gorącej wodzie.

Orzechy laskowe mielimy na mąkę. Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę), masło orzechowe i ew. olej kokosowy (można go pominąć, a nawet trzeba jeśli nasze masło miało dodatek tłuszczu). Wszystko razem rozdrabniamy i mieszamy (blendujemy/ miksujemy). Formujemy kulki. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. :-)

weganskie-praliny-bezglutenowe-zdrowe-slodyczne-4

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (45 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

10 komentarzy do “Raw praliny „orzechowy raj” – proste i bez cukru”

  1. Brzmi to obiecująco! :D Warto mieć taki przepis „na szybko” na wypadek niezapowiedzianych gości – a daktyle i orzechy zawsze mam w domu! :) Powiedz mi tylko proszę, czy można je w czymś obtoczyć? Próbowałaś może takiej wersji? :)

      1. Super! :D W takim razie muszę sobie zaplanować jakiś dzień rozpusty i słodkości, i je przygotować! :D
        Wielkie dzięki za odpowiedź! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *