Opublikowano Kategorie: Przepisyświąteczniezdrowe słodkości

Orzechowy mazurek bez pieczenia na zdrowe świętowanie

Wielkanoc, już zaraz Wielkanoc! Przyznam się Wam, że przygotowywanie jakichś skomplikowanych dań świątecznych kłóci się  z moją logiką (wygodnictwem?). Więc dziś bardzo prosty surowy mazurek. Zero pieczenia, zero skomplikowania. Jedynie troszeczkę lepienia i mielenia, ale koniec końców i tak wychodzi szybko.

orzechowy mazurek bez pieczenia weganski wielkanoc

Na co?

Taki zdrowy mazurek wegański i bezglutenowy nada się znakomicie na Wielkanoc, jako zamiennik dobrze znanego, ale niekoniecznie zawsze zdrowego kolegi. I nada się bardzo na niechęć do pieczenia. Mam ją często. Żeby nie powiedzieć: zwykle. :-)

zdrowy mazurek bez pieczenia wegański i bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Ten zdrowy mazurek wegański i bezglutenowy będzie wymagał od Ciebie wcześniejszego przygotowania: papieru do pieczenia, porządnego blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, foremki (u mnie niska, prostokątna: 25 x 20 cm).

bezglutenowy mazurek bez pieczenia wegański na wielkanoc

Mazurek wegański i bezglutenowy – składniki:

Spód

  • 2,5 szklanki migdałów (350 g),
  • 1 szklanka rodzynek (125 g),
  • 1 mała łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej.

Krem

  • 2 szklanki orzechów włoskich (170 g),
  • 1 awokado (120 g po obraniu i wydrążeniu),
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food)
  • 0,5 średniej pomarańczy,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (mnie wystarczyły 2, ale samodzielnie zweryfikuj poziom słodkości).

wegański mazurek bez pieczenia bez glutenu na wielkanoc

Do dekoracji

  • obrane migdały,
  • kawałki pomarańczy,
  • rodzynki.

zdrowy mazurek bez pieczenia bez glutenu wegański na wielkanoc

Mazurek wegański i bezglutenowy – przygotowanie:

Orzechy i migdały moczymy przez kilka godzin (osobno, można przez całą noc).

Migdały mielimy na „mąkę”, a następnie blendujemy z rodzynkami, kakao i ze skórką pomarańczową.

Kiedy powstanie dobrze zblendowana masa to wykładamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając ciasto (także po bokach, aby brzegi były lekko wyższe). Foremkę wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie blendujemy dokładnie wcześniej namoczone orzechy włoskie razem z awokado, chlorellą, obraną i pozbawioną białych skórek połową pomarańczy i syropem klonowym.

szybki i zdrowy mazurek bezglutenowy i wegański na wielkanoc

Wyjmujemy spód z zamrażalnika, równo rozsmarowujemy na nim zielony krem. Dekorujemy obranymi ze skórek migdałami, kawałkami pomarańczy, rodzynkami (wedle uznania).

Przechowujemy w lodówce. Smacznego wielkanocnego. :-)

wegański mazurek bez pieczenia bezglutenowa wielkanoc

 Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 ocen, Średnia: 4,90 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

11 komentarzy do “Orzechowy mazurek bez pieczenia na zdrowe świętowanie”

    1. Chlorella daje tu nie tylko charakterystyczny kolor, ale także smak i wartości odżywcze. Jeśli zatem z niej zrezygnujesz to smak będzie po prostu inny podobnie jak kolor i wartości. :)

      1. I tu nasuwa mi się pytanie, czy smak alg nie jest wyczuwalny? Nigdy nie jadłem chlorelli, a opinie na temat smaku są różne :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *