Opublikowano Kategorie: Przepisyświąteczniezdrowe słodkości

Orzechowy mazurek bez pieczenia na zdrowe świętowanie

Wielkanoc, już zaraz Wielkanoc! Przyznam się Wam, że przygotowywanie jakichś skomplikowanych dań świątecznych kłóci się  z moją logiką (wygodnictwem?). Więc dziś bardzo prosty surowy mazurek. Zero pieczenia, zero skomplikowania. Jedynie troszeczkę lepienia i mielenia, ale koniec końców i tak wychodzi szybko.

orzechowy mazurek bez pieczenia weganski wielkanoc

Na co?

Taki zdrowy mazurek wegański i bezglutenowy nada się znakomicie na Wielkanoc, jako zamiennik dobrze znanego, ale niekoniecznie zawsze zdrowego kolegi. I nada się bardzo na niechęć do pieczenia. Mam ją często. Żeby nie powiedzieć: zwykle. :-)

zdrowy mazurek bez pieczenia wegański i bezglutenowy

Czego potrzebujesz?

Ten zdrowy mazurek wegański i bezglutenowy będzie wymagał od Ciebie wcześniejszego przygotowania: papieru do pieczenia, porządnego blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, foremki (u mnie niska, prostokątna: 25 x 20 cm).

bezglutenowy mazurek bez pieczenia wegański na wielkanoc

Mazurek wegański i bezglutenowy – składniki:

Spód

  • 2,5 szklanki migdałów (350 g),
  • 1 szklanka rodzynek (125 g),
  • 1 mała łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej.

Krem

  • 2 szklanki orzechów włoskich (170 g),
  • 1 awokado (120 g po obraniu i wydrążeniu),
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food)
  • 0,5 średniej pomarańczy,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (mnie wystarczyły 2, ale samodzielnie zweryfikuj poziom słodkości).

wegański mazurek bez pieczenia bez glutenu na wielkanoc

Do dekoracji

  • obrane migdały,
  • kawałki pomarańczy,
  • rodzynki.

zdrowy mazurek bez pieczenia bez glutenu wegański na wielkanoc

Mazurek wegański i bezglutenowy – przygotowanie:

Orzechy i migdały moczymy przez kilka godzin (osobno, można przez całą noc).

Migdały mielimy na „mąkę”, a następnie blendujemy z rodzynkami, kakao i ze skórką pomarańczową.

Kiedy powstanie dobrze zblendowana masa to wykładamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając ciasto (także po bokach, aby brzegi były lekko wyższe). Foremkę wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie blendujemy dokładnie wcześniej namoczone orzechy włoskie razem z awokado, chlorellą, obraną i pozbawioną białych skórek połową pomarańczy i syropem klonowym.

szybki i zdrowy mazurek bezglutenowy i wegański na wielkanoc

Wyjmujemy spód z zamrażalnika, równo rozsmarowujemy na nim zielony krem. Dekorujemy obranymi ze skórek migdałami, kawałkami pomarańczy, rodzynkami (wedle uznania).

Przechowujemy w lodówce. Smacznego wielkanocnego. :-)

wegański mazurek bez pieczenia bezglutenowa wielkanoc

 Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

11 komentarzy do “Orzechowy mazurek bez pieczenia na zdrowe świętowanie”

    1. Chlorella daje tu nie tylko charakterystyczny kolor, ale także smak i wartości odżywcze. Jeśli zatem z niej zrezygnujesz to smak będzie po prostu inny podobnie jak kolor i wartości. :)

      1. I tu nasuwa mi się pytanie, czy smak alg nie jest wyczuwalny? Nigdy nie jadłem chlorelli, a opinie na temat smaku są różne :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *