Wielkanoc, już zaraz Wielkanoc! Przyznam się Wam, że przygotowywanie jakichś skomplikowanych dań świątecznych kłóci się z moją logiką (wygodnictwem?). Więc dziś bardzo prosty surowy mazurek. Zero pieczenia, zero skomplikowania. Jedynie troszeczkę lepienia i mielenia, ale i tak wychodzi szybko.
Na co?
Taki zdrowy mazurek wegański i bezglutenowy nada się znakomicie na Wielkanoc. I nada się bardzo na niechęć do pieczenia. Mam ją często. Żeby nie powiedzieć: zwykle. :-)
Czego potrzebujesz?
Ten zdrowy mazurek wegański i bezglutenowy będzie wymagał od Ciebie wcześniejszego przygotowania: papieru do pieczenia, porządnego blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, foremki (u mnie niska, prostokątna: 25 x 20 cm).
Mazurek wegański i bezglutenowy – składniki:
Spód
- 2,5 szklanki migdałów (350 g),
- 1 szklanka rodzynek (125 g),
- 1 mała łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej.
Krem
- 2 szklanki orzechów włoskich (170 g),
- 1 awokado (120 g po obraniu i wydrążeniu),
- 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- 0,5 średniej pomarańczy,
- 2-3 łyżki syropu klonowego (mnie wystarczyły 2, ale samodzielnie zweryfikuj poziom słodkości).
Do dekoracji
- obrane migdały,
- kawałki pomarańczy,
- rodzynki.
Mazurek wegański i bezglutenowy – przygotowanie:
Orzechy i migdały moczymy przez kilka godzin (osobno, można przez całą noc).
Migdały mielimy na „mąkę”, a następnie blendujemy z rodzynkami, kakao i ze skórką pomarańczową.
Kiedy powstanie dobrze zblendowana masa to wykładamy ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając ciasto (także po bokach, aby brzegi były lekko wyższe). Foremkę wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 minut.
W międzyczasie blendujemy dokładnie wcześniej namoczone orzechy włoskie razem z awokado, chlorellą, obraną i pozbawioną białych skórek połową pomarańczy i syropem klonowym.
Wyjmujemy spód z zamrażalnika, równo rozsmarowujemy na nim zielony krem. Dekorujemy obranymi ze skórek migdałami, kawałkami pomarańczy, rodzynkami (wedle uznania).
Przechowujemy w lodówce. Smacznego wielkanocnego. :-)
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
9 odpowiedzi na “Orzechowy mazurek bez pieczenia na zdrowe świętowanie”
ale ciekawy mazurek! podoba mi się:)
mazurek bardzo smaczny, reszta ktora zostala ufomowalam kulki wrzucilam do zamrozenia, sa przepyszne!
no i świetny pomysł :)
A co może być zamiast chrolelli ? (Może być inny kolor, nie zależy mi na zielonym)
Możesz chlorellę pominąć, ale wtedy będzie nieco inny smak i mniej intensywny kolor.
A czy zamiast sproszkowanej skórki z cytryny można dodać skórkę startą na tarce? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Wedle uznania.
Czy awokado nie sciemnieje?
Jeśli zastosujesz się do przepisu i użyte awokado nie będzie przejrzałe/ zepsute to nie. :)