Opublikowano Kategorie: Przepisyraw foodświąteczniezdrowe słodkości

Zdrowe ciasto bez pieczenia na… urodziny

Bo jak jest okazja to trzeba szaleć. Oczywiście bez cukru i bez tłuszczu dodanego. Za to z naturalną słodyczą i zdrowymi tłuszczami. Wystarczy jeden kawałeczek tego cuda, a naprawdę można się najeść. Pysznie, zdrowo, sycąco. W sam raz na urodziny…

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-2-2

Nie, nie moje urodziny. Ale w sumie trochę moje. Dobra, już wyjaśniam. Mniej więcej rok temu zdecydowałam się na rozpoczęcie mojej działalności edukacyjnej w zakresie zdrowego odżywianiaMój blog odwiedzało już wtedy trochę osób, ale liczebność obserwatorów nie była taka imponująca jak teraz.

I uwaga! Teraz najlepsze. Pewnego wieczoru napisał do mnie wiadomość Michał. Michał rozpoczynał wtedy budowanie pewnej marki zdrowych produktów i chciał, abym przetestowała to coś. Miałam wątpliwości, bo raz, że dziwnie to pachniało, było intensywnie zielone, a do tego nie za bardzo znane.

Pomyślałam, że jak zadam Michałowi kilka trudnych pytań o produkt to pewnie da sobie spokój i nie będzie mnie męczył. Myliłam się. Dość, że odpowiadał na bieżąco na wszystkie moje denerwujące pytania to jeszcze nie ustępował. I tak oto zaczęła się moja produkcja koktajli, burgerów, ciasteczek, ciast, past etc. z dodatkiem chlorelli.

W tym miesiącu Purella Food obchodzi zatem swoje pierwsze urodziny. Minęło pierwsze 12 miesięcy działalności firmy, która była moim pierwszym klientem. Michale, Arturze, Piotrze i cała zielona ekipo życzę Wam dalszej radości, spełnienia i sukcesów!

Ale koniec gadania. Teraz coś na ząb.

Na co?

Na pyszny poczęstunek.

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-7

Czego potrzebujesz?

Lodówki, zamrażalnika, tortownicy (moja o średnicy: 24 cm), papieru do pieczenia, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, ew. młynka do kawy.

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-5

Składniki:

spód:

  • 2 szklanki migdałów (310 g),
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek (170 g),

krem:

  • 450 g orzechów nerkowca,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych (50 g),
  • 0,3 l mleka sojowego niesłodzonego,
  • 2 łyżeczki chlorelli od Purella Food,
  • szczypta wanilii,
  • szczypta soli,
  • 2 garście świeżych liści mięty pieprzowej (moja pochodzi w własnej uprawy, a kupna w zależności od rodzaju może być mniej intensywna),
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1-2 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej słodzonej stewią).

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-15

Przygotowanie:

Nerkowce namoczyć (najlepiej przez kilka godzin – jeśli masz mocny sprzęt to można skrócić czas moczenia).

Daktyle zalać gorącą wodą i poczekać aż zmiękną. Odcedzić.

Migdały zmielić na mąkę, połączyć z daktylami. Najlepiej razem zblendować.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nim masę migdałowo-daktylową. Ugnieść porządnie. Brzegi można wyrównać małą łyżeczką.

Tortownicę włożyć do zamrażalnika na ok. 45 minut.

Nerkowce, mleko sojowe, wiórki kokosowe, miętę, chlorellę, sól, wanilię i syrop klonowy zblendować dokładnie na gładką, jednolitą, kremową masę.

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-2

Po 45 minutach tortownicę wyjąć z zamrażalnika.

Krem wyłożyć na spód i ponownie włożyć tortownicę do zamrażalnika na jakieś 20 minut.

Po 20 minutach można ciacho przełożyć do lodówki i należy je już tam przechowywać.

Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać na warstwę kremu.

Podawać schłodzone. Smacznego!

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-7-2

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 ocen, Średnia: 4,60 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

9 komentarzy do “Zdrowe ciasto bez pieczenia na… urodziny”

  1. ech… wszystko fajnie, bardzo lubię Twoją kuchnię i przepisy, tylko że mam dziecko, które nie może jeść orzechów, strączków, kakao… produktów wysokobiałkowych krótko temat ujmując :-/ ciężko to wszystko zebrać, ale jakoś sobie radzimy… od prawie ośmiu lat :) Twoje przepisy są fajną inspiracją i trochę pomagają ogarnąć tę naszą kuchnię, dzięki :)

    1. Anna przy tak wielu ograniczeniach wybrałabym się do sprawdzonego dietetyka. Współczuję tak wielu ograniczeń i podziwiam szczerze. Uściski

      1. jesteśmy pod opieką poradni metabolicznej, ale czasem ciężko „coś” wymyślić, szczególnie na osłodę :) pozdrawiam ciepło

  2. Witam,
    Bardzo ciekawy przepis, jednak moje dziecko nieznośni kokosa, wyczuje go wszędzie…
    Czym moge zastąpić wiórki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *