Święta coraz bliżej. Boże Narodzenie w wydaniu słodkim kojarzy mi się najbardziej z makiem i pomarańczą. Wszelkiej maści makowce lubię chyba najbardziej. Choć nie zawsze tak było.
Dasz wiarę, że jako dziecko nie lubiłam makowców? Wprawdzie moja mama nigdy ich nie piekła, ale zdarzało się, że na naszym stole lądowały kupne makowce. Zwykle były dla mnie za słodkie i za suche.
Dziś proponuję Ci wilgotne ciasto z makiem z odrobiną naturalnej słodyczy przełamanej lekką kwasowością i goryczką pomarańczy. Jak to u mnie: jest wegańskie i bezglutenowe. Żeby było w 100% wolne od glutenu użyłam bezglutenowego proszku do pieczenia Dr. Oetker. Znasz serię produktów bez glutenu Dr. Oetker? Ja od długiego już czasu kupuję ich proszek i budynie, które nie zawierają dodatku cukru.
Moje makowe ciasto zawiera pomarańczę w środku, ale najbardziej pomarańczowa „marmolada” przygotowana została w kilka chwil. Poniżej również przepis i na nią.
Sięgnij więc po mocny blender, malakser lub robot kuchenny i do dzieła. :-)
Ciasto makowe z pomarańczą – składniki:
- 1 szklanka suchego maku (150 g),
- 1 szklanka suchego białego ryżu np. basmati (195 g),
- 1 szklanka płatków owsianych (85 g),
- 1 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych (180 g),
- 1 szklanka napoju kokosowego z wapniem bez cukru – 250 ml,
- 70 g oleju kokosowego,
- 1 banan (150 g bez skórki),
- 2 duże pomarańcze (415 g bez skórki),
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker,
- szczypta soli,
- odrobina oleju (np. kokosowego lub rzepakowego) do wysmarowania naczynia do pieczenia,
- odrobina mąki (np. owsianej, kukurydzianej, gryczanej etc.) do posypania natłuszczonego naczynia do pieczenia.
Pomarańczowa „marmolada” – składniki:
- 2 mniejsze pomarańcze (300 g bez skórki),
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych,
- 3 łyżki napoju kokosowego z wapniem bez cukru.
Ciasto makowe z pomarańczą – przygotowanie:
Suche składniki (mak, ryż i płatki) zmiel na mąkę. Dodaj do nich proszek do pieczenia i sól i dobrze wymieszaj.
Zblenduj w mocnym blenderze/robocie lub rozdrobnij w malakserze składniki mokre: pomarańcze bez skóry, obranego banana, olej, suszone morele, napój kokosowy.
Połącz bardzo dokładnie składniki mokre z suchymi. Możesz to zrobić ręcznie lub robotem. Sugeruję tę drugą opcję, bo trzeba to zrobić dokładnie.
Formę lub pojemnik żaroodporny (mój ma wymiary 25,6 x 19,4 cm) wysmaruj tłuszczem, obsyp delikatnie mąką i wlej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu zostaw jeszcze na jakieś 5 minut w wyłączonym piekarniku. Wystaw za zewnątrz i pozostaw do ostygnięcia.
W trakcie pieczenia zblenduj dwie obrane pomarańcze i 100 g moreli razem z trzema łyżkami napoju kokosowego. Tak powstałą „marmoladę” przechowuj w lodówce i podawaj z nią ciasto.
Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker.