Kiedy wróciłam z urlopu, uświadomiłam sobie, że moje kubki smakowe zmieniły się w ciągu kilku lat bezpowrotnie. Najbardziej brakowało mi bowiem na wyjeździe wakacyjnym… warzyw obrobionych termicznie. Szczególnie tęskniłam za zupami i pastami warzywnymi z roślinami strączkowymi. Więc oto pierwsza, prosta pasta warzywna, którą przygotowałam sobie na dwa dni tuż po przyjeździe.
Na co?
Taka pasta z brokuła i ciecierzycy jest idealnym towarzystwem dla warzyw pokrojonych w słupki. Zjadłam ją ostatnio z pokrojonymi, surowymi korzeniami (marchewką, pietruszką i selerem). Jeśli chcesz, możesz zjeść ją również do pieczywa.
Ta prosta pasta kanapkowa jest dobrym źródłem żelaza i witaminy C (za sprawą ciecierzycy, natki pietruszki i brokuła). Nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Jest idealna na śniadanie lub kolację, ale również na obiad. Ja często wyjadam resztki takich past na obiad, jako dodatek np. do kaszy z warzywami.
Czego potrzebujesz?
Taką pastę z brokuła i ciecierzycy przygotujesz mając do dyspozycji blender, patelnię i garnek do gotowania na parze. Jeśli nie masz tego ostatniego to wystarczy, jeśli użyjesz normalnego garnka z durszlakiem (metalowym sitkiem) i przykrywką.
Pasta z brokuła i ciecierzycy – składniki:
- różyczki z 1 brokuła (zerknij na moje przepisy z brokułem),
- 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (jeśli użyjesz takiej z puszki to porządnie ją przepłucz pod bieżącą wodą),
- 1 szklanka małych, zielonych oliwek bez pestek,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 małe cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- zioła i przyprawy: 2 łyżeczki lubczyku, sól i pieprz do smaku, ale możesz oczywiście doprawić jak lubisz.
Pasta z brokuła i ciecierzycy – przygotowanie:
Jeśli używasz ciecierzycy z puszki to przepłucz ją po bieżącą wodą.
Różyczki brokuła dokładnie umyj i ugotuj na parze (wystarczy przez kilka minut, maksymalnie do 10, a 5 jeśli masz mocny blender).
Cebule obierz, pokrój i uduś w niewielkiej ilości wody na patelni.
Natkę pietruszki pokrój, wcześniej usuwając najtwardsze łodygi.
Zblenduj ze sobą wszystkie składniki. Jedz ze smakiem, warzywami i ewentualnie pieczywem lub jako dodatek do dań obiadowych (zamiast kotleta). :-)
10 odpowiedzi na “Pasta z brokuła i ciecierzycy na warzywny głód”
Właśnie zrobiłam, dwie nie małe miski ;) Smak nie zaskoczył, gdyż nie miałam też dużych oczekiwań do tego połączenia ;) Ale zdrowe z pewnością ;)
A wagowo- ile mniej więcej powinno być brokuła- brokuł brokulowi nierówny:)
Wybierz średni. :) To nie jesteś jakoś bardzo istotne w takich przepisach. Pozdrawiam!
Co to za pytanie? Sprzedają po 1/2 kg i tyle trzeba do przepisu.
Pasta ma ładny kolor i sporo witamin. Jednak dodałabym łyżkę oliwy, ponieważ to tłuszcz jest nośnikiem witamin i bez niego po prostu się kiepsko wchłaniają. Dlatego np. picie mleka poniżej 2% nie ma sensu w aspekcie odżywczym. :)
Uups, nie zauważyłam. Jest oliwa. Zwracam honor ;)
Zrobiłem ! Jest zaje-smaczna! Dodałem świeżego koperku, mniód w gębie, dzięki za przepis. Z grzankami – rewelacja na moje podniebienie. Brak mi słów zachwytu. Jeszcze raz dzięki.
Cieszę się, że Ci smakuje. Na zdrowie!
Pyszna pasta. Moje pytanie czy można ja do słoiczka dać i pasteryzować?
Nie próbowałam i przyznam, że niewiele mam doświadczeń z pasteryzacją, więc za bardzo nie doradzę. Cieszę się, że smakuje. :)