Opublikowano Kategorie: Przepisy

Bezglutenowy murzynek z marchewką a bez jajek i bez kakao + konkurs

Ciasta piekę rzadko, ale jak już piekę to muszą być proste i szybkie.Oto więc kolejny prosty przepis na wegańskie ciacho – idealne dla osób, które mają w diecie wiele wykluczeń. Uwaga! Pieczone w szklanym pojemniku, który możecie wygrać w konkursie!

Bezglutenowy murzynek bez jajek bez kakao

Ostatnio pisze do mnie dużo osób z rozmaitymi alergiami: na jaja, na kakao, a nawet na jabłka. W tym przepisie nie znajdziesz tych alergenów. Będziesz za to w stanie cieszyć się smakiem prostego wegańskiego murzynka. Jest wilgotny, słodki (ale nie przesadnie), a przygotujesz go w kilka chwil.

Dużo osób pyta mnie o wymiary foremek. Od jakiegoś czasu piekę ciasta w… szklanych naczyniach do przechowywania żywności Pyrex, które pełnią też funkcję brytfanki. Są wygodne w obsłudze. Łatwo się je myje. Dobrze się w nich piecze i przechowuje ciacho.

Przede wszystkim jednak szkło jest materiałem możliwie najbezpieczniejszym dla naszego zdrowia. Więcej o uniwersalnych szklanych pojemnikach na żywność przeczytasz w moim artykule: Jak oszczędzać czas i pieniądze w kuchni?

murzynek marchewkowy bez kakao
Moje ciasto upieczone w pojemniku Cook & Freeze marki Pyrex.

Konkurs na przepis! Do wygrania 6 zestawów Cook & Freeze marki Pyrex

Chcesz wygrać takie pojemniki, aby wygodnie i zdrowo piec, mrozić, przechowywać, i serwować swoje dania? Nic prostszego.

Odpowiedz na pytanie „Co dobrego upieczesz mi z roślin?” i stwórz autorski przepis na proste, zdrowe i wegańskie danie z piekarnika, dodaj go w komentarzu na blogu pod tym artykułem. Nie zapomnij o podaniu swojego adresu e-mail w odpowiednim polu (tylko do mojej wiadomości). Masz czas do dnia 20.11.2019, do godz. 23.59.

bezglutenowe ciasto pieczone w szkle

Spośród wszystkich komentarzy wybiorę sześć, które najbardziej przypadną mi do gustu. Ich autorki/autorzy otrzymają po jednym zestawie naczyń ze szkła żaroodpornego Cook & Freeze, które idealnie nadają się do pieczenia, mrożenia, przechowywania i serwowania żywności. Składają się z dwóch pojemników o pojemności 1.5 i 2.6 litra. Ja moje ciasto upiekłam w tym mniejszym pojemniku o pojemności 1.5 litra (22 x 17 cm). Jeśli interesuje Cię pełny asortyment Pyrex® , możesz możesz zamówić te produkty w internetowym sklepie Dajar.pl.

Tu znajdziesz: regulamin konkursu.

Bezglutenowy murzynek z marchewką bez jajek i bez kakao

Nie trzymam Cię już dłużej w niepewności i przechodzę do przepisu.

Bezglutenowy murzynek z marchewką – składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki (moje ważyły po obraniu 215 g, po rozdrobnieniu wyszło mi ok. 1,5-1,75 szklanki marchewki),
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (ok. 200 g),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (ok. 110 g),
  • 1 szklanka suszonych, niesiarkowych daktyli (ok. 150 g),
  • 1 szklanka napoju sojowego bez cukru z dodatkiem wapnia,
  • 4 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego w formie stałej (ok. 55 g) + niewielka ilość do wysmarowania naczynia przed pieczeniem,
  • 3 płaskie łyżki siemienia lnianego,
  • 1 mała łyżeczka sody spożywczej,
  • 200 ml wody.

szybkie bezglutenowe i wegańskie ciasto murzynek

Bezglutenowy murzynek z marchewką – przygotowanie:

Najpierw suche składniki: mielimy kaszę gryczaną, siemię lniane na mąkę, dodając do nich sodę i mąkę kukurydzianą, aby wszystko się porządnie wymieszało. Jeśli masz gotową jasną mąkę gryczaną możesz jej użyć (200 g). Do mielenia możesz użyć urządzenia wysokoobrotowego lub młynka.

Czas na składniki mokre: napój sojowy, wodę, daktyle (jeśli masz słaby sprzęt, namocz je wcześniej w tej wodzie i napoju), olej kokosowy. Blendujemy wszystko aż do uzyskania jednorodnego, gładkiego „sosu”.

ciasto marchewkowe bezglutenowe wegańskie przepis

Marchew obieramy, a następnie rozdrabniamy. Można ją zetrzeć na tarce (tzw. małe oczka) lub rozdrobnić w robocie lub innym urządzeniu wysokoobrotowym. Jeśli używasz Thermomixa to polecam obroty 5.

Wszystkie składniki łączymy w misce i bardzo dokładnie mieszamy. Ten etap jest bardzo ważny – ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane.

Szklane naczynie (22 x 17 cm) smarujemy olejem i wlewamy do niego masę.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra – dół, przez 50 minut. Można je zostawić jeszcze na ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku.

proste ciasto bez glutenu z marchewką

Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage sklepu.

Pojemniki szklane do przechowywania żywności i mrożenia Cook & Freeze Szklany pojemnik do przechowywania i pieczenia Cook & Go Pyrex szklany pojemnik Pyrex Cook & Store

Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 ocen, Średnia: 4,25 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

39 komentarzy do “Bezglutenowy murzynek z marchewką a bez jajek i bez kakao + konkurs”

    1. Zamiast kukurydzianej można próbować z innymi bezglutenowymi np. owsianą bezglutenową czy ryżową. Niestety nie odpowiem na pytanie dotyczące jajek, bo nie piekę z jajkami i nie mam orientacji. Pozdrawiam

  1. Mój przepis konkursowy to: zapiekanka makaronowa. Jest prosty, ale zaręczam że danie jest pyszniutkie.
    Makaron gotujemy.
    W tym czasie mieszamy passatę pomidorową z posiekaną świeżą bazylią, natką pietruszki, świeżym oregano, posiekanym szpinakiem, pieprzem, solą. Najwięcej ma być szpinaku. Do tego ścieram na tarce kawałek wegańskiego sera (np. Violife), mieszam wszystko. Ugotowany makaron zalewam tym sosem w brytfance i zapiekam aż do ropuszczenia sera. Mieszam kilka razy w trakcie pieczenia.
    Posypuję prażonym słonecznikiem lub dynią.
    Bardzo chciałabym wygrać taki pojemnik, bo wtedy mogłabym przechowywac w nim od razu to co upiekę jeśli nie jem. Wygladaja na solidne.

  2. PANIE I PANOWIE, MÓJ PAŹDZIERNIKOWY HIT:
    Upieczona w odrobinie oliwy z oliwek, dowolnie przyprawiona papryka czerwona (u mnie obowiązkowo czosnek i cząber), zblendowana, wymieszana z komosą ryżową. Tę wspaniałą już samą w sobie mieszankę uzupełniamy cebulką i zielonym groszkiem (lub czymkolwiek co nam zalega w lodówce a sprawi, że danie będzie bardziej sycące) i wykładamy na przekrojonego, trochę podpieczonego w międzyczasie bakłażana, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy parę minut aż pestki się zrumienią a bakłażan złączy w jedność smakową z farszem.
    Po upieczeniu posypałam świeżą bazylią i proszę, bakłażan faszerowany paprykową komosą gotowy :)

  3. Najprostszy przepis vege to chlebek bananowy!!!!!
    Potrzebujemy:
    – 4 dojrzałe banany
    – 50 gram cukru/ syropu klonowego
    – 120gram mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane )
    – 1/2 łyczek sody/ proszku do pieczenia
    – 50 gram oleju (najlepiej kokosowego bo ta fajny posmak)
    – opcjonalnie: kakao/ cynamon/ pół szklanki orzechów włoskich
    A teraz uwaga najtrudniejsze: banany rozgnieć i wymieszaj wszystkie składniki, masę wlej do szklanego naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180stopni przez około 40 min.
    A potem już tylko pokroj i zjedz z masłem orzechowym/dżemem albo ze szklanką mleka roślinnego
    Pycha

  4. To przepis idealny dla nas. Dzisiaj wypróbuję. Syn nie może jajek, kakao mu szkodzi,a karob mu nie smakuje. Wybredny taki… Matka szuka, piecze, a on ugryzie raz, powie, że dobre i więcej nie zje…
    A nasz szybki przepis to placki dyniowe:
    Startą dynię mieszamy z płatkami jaglanymi, dodajemy startą czerwoną cebulę,sól himalajską, zieloną pietruszkę i formujemy placuszki. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem z odrobiną oleju kokosowego. Zjadamy same lub robimy z nich kanapkę, dodając ulubioną pastę, rukolę, pomidor.

  5. Wegetariański, bezmleczny, bezglutenowy, bezcukrowy, a jeśli uzyjemy agar, to także wegański „sernik” dyniowo-pomarańczowy.
    3garscie migdałów bez skórki
    1 garść orzechów włoskich,
    1 garść daktyli bez pestek
    1 łyżka oleju kokosowego
    2yżeczki nasion chia (opcjonalnie)
    Migdały, orzechy włoskie i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyciągamy z wody (daktyle odciskamy), wrzucamy do pojemnika malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy na średnio gładką, lepką masę. Tuż przed końcem dodajemy nasiona chia. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy na kształt tarty. Odstawiamy do wyschnięcia.

    „Serowa” masa
    400 g orzechów nerkowca
    400 ml śmietana kokosowej u mnie Real Thai
    125 ml erytrolu (pół szklanki) lub syropu klonowego
    125 ml oleju kokosowego
    2 cytryny
    szczypta soli
    aromat cytrynowy z (kilka kropli)
    szczypta soli,
    Około 300 g puree z ugotowanej dyni,
    3 łyżeczki żelatyny
    150 ml soku pomarańczowego

    Cytryny myję, ocieram z nich skórkę, wkładam ja do miseczki, a sok wyciskam do kubka. Nerkowce wsypuję do miski, zalewam wodą i moczę minimum 4 godziny. Jeśli masz blender wysokoobrotowy nawet nie trzeba ich moczyć. Do blendera wkładam odcedzone nerkowce, dolewam całą puszkę śmietany kokosowej, dodaję erytrol lub syrop klonowy, olej oraz sok z cytryn, szczyptę soli i aromat. Rozdrabniam na jednolitą masę. Blender wyłączam, do masy dodaję skórkę cytrynowa i mieszam łyżką. Przekładam do miski. Dodaję puree z dyni i żelatynę, namoczoną w 1/3 szklanki wody i rozpuszczonej w gorącym soku pomarańczowym i wystudzonym. Wszystko mieszam i wykładam na spód, odstawiam do stężenia.

    „Galaretka dyniowa”
    Około 250 g puree z ugotowanej dyni,
    Galaretka pomarańczowa rozpuszczonaw 150 ml soku pomarańczowego, wymieszane, wylana na wierzch.

  6. Przepis na szybką zapiekankę jesienną. Składniki:
    1/4 średniej dyni hokkaido
    Kawałek papryki czerwonej
    2 pieczarki
    Szklanka mrożonego bobu
    Natka pietruszki- ile dusza zapragnie
    Ciut oliwy
    Płatki drożdżowe
    I w opcji wegetariańskiej ser feta (wegańskiej ukiszone tofu).
    Wszystkie składniki oprócz sera pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać oliwy, natkę pietruszki, przyprawy: papryka słodka, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól. (Z powodzeniem można dodać paprykę wędzoną czy inne ulubione przyprawy) Dokładnie wymieszać w misce, tak żeby przyprawy pokryły warzywa. Taki miks włożyć do brytfanki, dolać wody na dno i dusić pod przykryciem z folii aluminiowej w piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Po pół godziny zdjąć folię, na wierzch położyć fetę/tofu, posypać płatkami drożdżowymi i podpiec jeszcze 10-15 minut. Może to mało wyszukane danie, ale kolorowe i smakuje nieźle, szczególnie jesiennym wieczorem.

  7. Z moimi urodzinami wiążą się dwoe pechowe rzeczy i dwie szczęśliwe. Pech, że wypadają w zawsze przed Wielkanocą, gdzie z zasady, nie z przesadnej regilijności przestrzegam post, nie jedząc słodyczy, oraz że u mnie zawsze obchodzi się właśnie dzień urodzin. Szczęście, że mogę się pogimnastykować i zrobić ciasto bez cukru, oraz że jestem szczęśliwym bliźniakiem. Mój pomysł na ciasto bez cukru, opiera się więc na tym co cukier może zastąpić, czyli banan, a nawet dwa, do tego warzywko, czyli mojej mamy zawekowane w słoiku pomidory, mąka (tu wybór jest ważny od gości), olej roślinny i tyle mąki, by ze wszystkiego powstała dość gęsta masa. By rosło proszek i soda. By smak nabrało cynamon, kardamon, wanilia, lub zwykłe kakao. Wszystko blendujemy, pieczemy 30 min w stopniach 180 i mam proste ciasto urodzinowo-roślinne.

  8. Jesienna zapiekanka powinna być pożywna i rozgrzewająca! Moim hitem są pieczone warzywa z sosem curry.
    Składniki:
    100 g kaszy np. gryczanej lub ryż
    2 marchewki
    2 pietruszki
    korzeń selera
    por + cebula
    1/2 dyni
    czosnek (ja daję z 3 ząbki, ale 1 w zupełności wystarczy)
    łyżka oleju rzepakowego (dobrego, ja polecam kaszubski) lub oliwa z oliwek extra virgin
    przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra w proszku (można też dać świeże chilli – będzie bardziej rozgrzewające :))
    Sos curry:
    1/3 szkl. mleka kokosowego
    2 łyż. sosu sojowego
    1 łyż. masła orzechowego
    1 łyż. syropu klonowego lub jakiegoś dobrego cukru, miodu (co kto woli :))
    1/3 łyż. ostrej papryki
    1 łyż. soku z cytryny lub limonki

    Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę, por i cebulę na tzw. piórka. Czosnek pokroić lub przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, wszystkie przyprawy wymieszać z olejem bądź oliwą i polać tym warzywa, a następnie wszystko wymieszać.
    W międzyczasie ugotować kaszę bądź ryż oraz przygotować sos curry: do garnka włożyć wszystkie składniki i chwilę zagotować, mieszając rózgą.
    Do warzyw dodać kaszę bądź ryż i zalać sosem curry, podpiec delikatnie w 180 stopniach, max. 15 min.
    Dodatkowo można posypać danie natką pietruszki bądź kolendrą.

    Smacznego :)

  9. Ja zaproponuję zapiekankę na kalafiorowym spodzie. Duży kalafior zatrzeć na tarce, dodać odrobinę soli i ulubionych przypraw a także szklankę mąki i dwie łyżki oliwy. Jeśli masa wyjdzie bardzo mokra dodać mąkę. Wyłożyć masą naczynie i piec w piekarniku ok.pół godziny w 180 stopniach. Następnie wyjąć, posmarować pomidorową passatą, dodać pokrojoną w plastry cebulę, pieczarki, paprykę, cukinię i co tam kto jeszcze lubi. Piec jeszcze ok.15 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia nałożyć kleksy wegańskiego „sera”* z ziemniaka. Pyszne, warzywne i sycące. Smacznego
    „Ser”: ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki (3 średnie sztuki) zmiksować z płatkami drożdżowymi (kilka łyżek, im więcej tym lepiej), odrobiną soli, łyżką oliwy i wodą (dodajemy do uzyskania lekko płynnej konsystencji). Nasz „ser” może postać w lodówce ok.2 dni.

  10. Jesień to idealna pora na WEGAŃSKĄ BEZGLUTENOWĄ TARTĘ DYNIOWĄ:

    WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA TARTA DYNIOWA

    Składniki:

    ciasto:
    25 dag mąki kukurydzianej
    15 dag mąki ryżowej
    2 szklanki mleka roślinnego (owsianego, migdałowego, sojowego)
    3 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego + 1 łyżka do posmarowana naczynia

    nadzienie:
    40 dag tofu kremowego
    50 dag zmielonego miąższu pieczonej dyni
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 szczypta imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 duża łyżka melasy
    5 łyżek brązowego cukru
    5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego

    Sposób przygotowania:
    Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem mleka oraz oleju do posmarowania formy mieszamy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę do pieczenia Pyrex pojemności 1,5 litra (22 x 17 cm) posmarowaną olejem. Odstawiamy do lodówki. Składniki nadzienia mieszamy blenderem na gładką, kremową masę. Masę wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.

    SMACZNEGO WEGAŃSKIEGO I BEZGLUTENOWEGO!

  11. Mój przepis konkursowy to tzw. Vege „Beef ” Wellington . Lubię bardziej skomplikowane dania a to kojarzy mi się szczególnie rodzinnie. Podam go z puree ziemniaczanym, a następnie uduszę w sosie.

    SKŁADNIKI

    1 mrożony arkusz ciasta francuskiego
    2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    1 szklanka posiekanej marchwi
    1/2 szklanki posiekanego selera
    1 mała cebula, posiekana
    200 g posiekanych grzybów
    1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
    2/3 szklanki suchej soczewicy zielonej lub brązowej
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praske
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki wegańskiego Worcestershire
    1 łyżeczka szałwii
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki mrożonego groszku
    3/4 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
    1/4 szklanki panko
    Zwykłe mleko roślinne lub wegańskie masło

    Jak to zrobić w następujących krokach czyli przygotowanie:

    1. Połącz zmielony len i 5 łyżek wody w małej misce. Odłóż na 10 minut. Powinien trochę zgęstnieć i się zżelujować.

    2. Na dużej patelni z pokrywką podsmaż cebulę, marchewkę, seler i grzyby w 1 łyżce oleju, aż będą miękkie, około 5 minut. Dodaj czosnek i gotuj dalej przez 1 minutę. Dodaj pastę pomidorową, szałwię, tymianek i rozmaryn, posiekaną natkę pietruszki i gotuj dalej, aby uwolnić aromat przez około 1 minutę.

    3. Dodaj soczewicę, bulion, wegański sos Worcestershire, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć lekko uchyloną pokrywką, zredukować gaz lub moc grzania do średniego , aby utrzymać to wszystko na wolnym ogniu. Gotuj około 20 do 25 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie płyn. Zdjąć z ognia. Jeśli wolisz mniej chrupiące , dodaj posiekane orzechy włoskie podczas ostatnich 5 minut gotowania.

    4. Zetrzeć mieszaninę soczewicy kilka razy. Wmieszaj mrożony groszek, posiekane orzechy włoskie, mieszankę siemienia lnianego i bułkę tartą ( panko ) Pozostaw mieszaninę soczewicy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

    5. ** (krok opcjonalny) Gdy cała mieszanina osiągnie temperaturę pokojową, rozwałkuj kawałek plastikowej folii o wielkości dużej deski do krojenia. Ułóż mieszaninę, aby uformować rurkę jak bochenek na plastikowym opakowaniu i zwinąć mocno skręcając końce i przechowywać w lodówce do 30 minut lub do momentu, aż będzie gotowy do zawijania ciasta.

    6. Pozwól, aby arkusz ciasta francuskiego rozmroził się na posypanej mąką powierzchni. Po ułożeniu lekko rozwałkuj, aby utworzyć prostokąt 25 na 40 cm Jeśli szwy pękają lub rozszczepiają się, użyj trochę wody do załatania. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Rozwiń mieszaninę z plastikowego opakowania (jeśli krok nr 5 zostanie pominięty, umieść bezpośrednio na cieście), umieść na cieście, pozostawiając z 3-4 cm na każdym końcu. Posmaruj krawędzie ciasta mlekiem roślinnym. Zwiń ciasto chowając końce (jak pakowanie prezentu). opcjonalnie w lodówce na kolejne 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 ° Celcjusza

    7. Gdy będziesz chciał upiec, posmaruj całe ciasto odrobiną mleka roślinnego lub stopionym wegańskim masłem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 35 do 40 minut. Odczekaj 10–15 minut przed krojeniem.

    Gotowe ! Polecam !

  12. BABKA ZIEMNIACZANA Z KAPUSTĄ KISZONĄ – wg przepisu mojego męża Leszka
    – 2 kg ziemniaków
    – 700 g kapusty kiszonej
    – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    – 2 cebule
    – 3 ząbki czosnku
    – 4 łyżki masła wegańskiego
    – 200 ml mleka roślinnego
    – 1/2 szklanki kaszki manny lub kaszki kukurydzianej
    – przyprawy: majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa, sól (1,5 łyżeczki) i pieprz
    – masło i kaszka manna do wysmarowania formy
    – szklana forma o wymiarach 25 cm x 35 cm

    Cebulkę pokrój w drobną kostkę i uduś na małym ogniu przez kilka minut. Ziemniaki zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki lub robota kuchennego. W rondelku podgrzej mleko. W dużej misce do startych ziemniaków dolej połowę ciepłego mleka, pomieszaj i dodaj pozostałe mleko. Dodaj siemię lniane rozmieszane z 3 łyżkami ciepłego mleka lub wody. Następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, uduszoną cebulę, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy i kaszę manną. Wymieszaj wszystko dokładnie. Kaszką również obsyp nasmarowaną tłuszczem szklaną formę i wyłóż masę ziemniaczaną. Babka powinna mieć około 5 – 6 cm wysokości. Na wierzchu babki zrób łyżką „fale” i poukładaj bobki z masła. Możesz też posypać lekko kaszką wierzch, żeby zrobiła się chrupiąca skorupka.

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.

    Podawaj na ciepło. Smacznego:)

  13. Moja propozycja na danie danie bezglutenowe to Zupa krem z białych warzyw z gruszką
    Składniki;
    1. 300 selera
    2. 200 g pietruszki
    3. 200 g ziemniaków
    4. 1 cebula
    5. jedna gruszka
    6.2 ząbki czosnku
    7.2 łyżki oleju kokosowego
    8. sól , pieprz gałka muszkatołowa
    Wykonanie
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni należny zeszklić cebulę i przełożyć do garnka dodać pietruszkę, ziemniaki, seler i czosnek. Przez około 3 minutki mieszając w garnku dolać około 1 l wody . Doprowadzić do wrzenia przykryć i gotować na małym ogniu przez około 25 min aż warzywa będą miękkie. Około 5 min przed końcem dodać gruszkę. Zupę należy zblędować i doprawić solą, pieprzem i gałką wedle uznania.

  14. PAPRYKA NADZIEWANA KISZONĄ KAPUSTĄ I KALAFIOREM
    – 1 mały kalafior
    – 30 dag kapusty kiszonej
    – 2/3 szklanki passaty pomidorowej
    – 2 ząbki czosnku, sól, mielony kminek i suszony tymianek do smaku
    Opłukaną kapustę drobno kroimy, dodajemy kalafior starty na tarce i zmiażdżony czosnek, dodajemy passatę, przyprawiamy i grzejemy na patelni do redukcji sosu /farsz powinien być gęsty/. Nadziewamy papryki /wcześniej odkrawamy górną część papryk z ogonkami i wydrążamy nasiona/. Zapiekamy ok.pół godz. w nagrzanym wcześniej do 180 st.C piekarniku. Opcjonalnie takim farszem można nadziewać cukinie lub pomidory.
    SMACZNEGO !!!

  15. Miałam napisać o marchewkowcu, bo właśnie wyciągnęłam z piekarnika i jego zapach mnie teraz dopada z każdego zakątka :) ale że marchewkowiec już jest, to zaproponuję mój wczorajszy obiad, czyli obłędny pęczak z grzybami!
    Kasza pęczak, to coś co zawładnęło moją kuchnią już kilka miesięcy temu. Jest sycąca, bardzo wartościowa i niezwykle wszechstronna. jem ją na zimno z awokado, ogórkiem i koperkiem, na ciepło np. z warzywami, a nawet na słodko z dodatkiem suszonych śliwek i kakao.
    A teraz – jej zapiekana wersja z grzybami (na jedną porcję)
    50 g kaszy pęczak
    3-4 pieczarki
    garstka suszonych grzybów
    1 łyżka oliwy
    ¼ cebuli
    natka pietruszki i świeże warzywa do podania
    1. Grzyby suszone umyj i namocz w niewielkiej ilości wody.
    2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
    3. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie.
    4. Dodaj pokrojone pieczarki i namoczone grzyby pokrojone w paski.
    5. Wlej wodę z moczenia grzybów i wymieszaj całość z ugotowaną do miękkości kaszą.
    6. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    7. Podaj ze świeżymi warzywami, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
    SMACZNEGO :)

  16. Gdy za oknem mróz lub plucha lubię Dania rozgrzewające, sycące i aromatyczne.
    Chili sin carne to danie idealne, lubię różne wariacje tego dania. A najbardziej lubię to ze zawsze mam wszystko w domu
    Seler naciowy dwie laski
    Papryka 3 szt
    Czerwona fasola, ja kupuje w puszkach
    Kukurydza mała puszka
    Papryczka chili
    Passata pomidorowa może być domowej roboty
    Cebula
    To co najważniejsze to przyprawy
    Aromatyczny kumin rzymski,
    Papryka czerwona słodka
    Papryka czerwona ostra
    Papryka wędzona
    Sól pieprz
    Sos sojowy
    Ocet balsamiczny

    Seler i cebule kroimy i podsmażamy, dodajemy papryczkę chili, kukurydze fasole odsączoną i passate. Dusze Ok 30 min. dodaje paprykę pokrojona w kostkę, przyprawy i dusze jeszcze 10 min.
    Podaje z ryżem i kolendra. Najczęściej przyjaciołom do dobrego czerwonego wina. Podobno prawie jak w meksykanskiej knajpce. Pikantnie, zdrowo, pysznie.

  17. WEGAŃSKI OMLET Z MĄKI Z CIECIERZYCY Z CEBULĄ I CUKINIĄ
    Składniki
    200 gr mąki z ciecierzycy
    300 ml wody
    1 cebula
    2 średnie młode cukinie
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki oleju z oliwek Extra Vergine

    Przygotowanie
    W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z wodą, dodajemy sol i odrobinę pikantnej papryki ( opcjonalnie). Roztrzepujemy trzepaczką by nie było grudek. Konsystencja jak na naleśniki.
    Obieramy cebulę, kroimy w cienkie krążki, to samo robimy z cukinią.
    Dodajemy cebulę i cukinię do miski z mąką z ciecierzycy. Mieszamy dodając Oliwę z oliwek Extra Vergine.
    Wlewamy mieszaninę do szklanego, żaroodpornego naczynia do pieczenia, następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
    Wegańskie omlet jest gotowy :-)
    Podajemy z zieloną sałatą.
    Zamiast cukinii można użyć również zielony groszek albo fasolkę szparagową.
    SMACZNEGO

  18. Najprostsze są dania z minimalną ilością składników .Moje składa się w całości z trzech.
    Ziemniaki im mniejsze tym lepsze,obrane wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia dodajemy cebulę i posypujemy ulubionymi ziołami.Wstawiamy do naczynia i w temperaturze 190 stopni pieczemy do pięknego zarumienienia.Podajemy z napojem sojowym .proste a jakże smaczne

  19. Pieczony ryż z jabłkami – powrót do dzieciństwa :-)
    1 szklanka ryżu
    500 ml mleka (chociażby kokosowego)
    1 laska wanilii (ew. cukier waniliowy)
    3 łyżki wegańskiego masełka
    1 kg jabłek reneta
    + cynamon, cukier, sól i sok z cytryny do smaku
    Ryż dajemy do garnka razem z mlekiem, dodajemy cukier (u mnie dwie łyżki), masło, wanilię, szczyptę soli i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając i ew. dodajemy mleka. W czasie, gdy gotuje się ryż zabieramy się za jabłka – obieramy, kroimy na ćwiartki, ścieramy na tarce. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy cukier i dorzucamy jabłka. Dodajemy sok z cytryny, smażymy co chwilę mieszając aż jabłka zmiękną. Dodajemy cynamon, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy (180* C), naczynie/foremkę smarujemy odrobiną masła, wykładamy część ryżu, na to dajemy wszystkie jabłka, które przykrywamy resztą ryżu. Przykrywamy pokrywą i pieczemy 25 minut. Wierzch po wyjęciu można posypać cynamonem – SMACZNEGO!

  20. A ja na słoną nutę :) Jesienią i zimą staram się wycisnąć możliwie jak najwięcej z każdego dnia, a że te są coraz krótsze, nie chcę marnować tych kilku słonecznych chwil, stojąc przy kuchni. Podzielę się zatem przepisem na pyszną kaszę gryczaną z warzywami, która robi się… właściwie sama. I na bank da się ją zrobić z tego, co akurat ma się w szafkach, bo organicznie nie znoszę przepisów tak długich, że od samego przewijania listy składników można sobie zwichnąć palec ;)

    Na sporą porcję gryczanej zapiekanki z warzywami potrzebujemy 100 g kaszy gryczanej, 3 sporych marchewek i 2 średniej wielkości pietruszek, mały seler, zieloną część dużego pora, 200 g pieczarek, dużą czerwoną paprykę, jedną cebulę i podstawowe przyprawy – sól i pieprz. Będziemy też potrzebować nieco oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i około 500 ml wody.

    Zaczynamy od przygotowania warzyw: marchewki, pietruszki, pieczarki i seler umyć, warzywa korzeniowe obrać i pokroić wszystko w kostkę; w kostkę skroić też cebulę. Paprykę i por umyć i pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy około dwóch łyżek oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa – tak, by nabrały nieco koloru. Pod koniec przyprawiamy je świeżo zmieloną solą i pieprzem. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z kaszą gryczaną. Zalej całość wodą tak, by całość zapiekanki znajdowała się pod jej powierzchnią. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, zaglądając co około 20 minut i ewentualnie uzupełniając wodę, która odparowała. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno!

  21. Mój przepis chyba do końca nie można nazwać autorskim, bo przepis jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci, ale warto przypomnieć tak zapomniane warzywo jakim jest burak cukrowy, a akurat jest teraz na niego sezon. Wprawdzie trudno jest go kupić w sklepie, ale jeśli ktoś ma znajomego rolnika, od którego można nabyć to warzywo to polecam prosty przepis na placek z buraków cukrowych:

    Placek (słodki chlebek) z buraków cukrowych:
    2 kilogramy buraka cukrowego
    3 jajka średniej wielkości jajka
    3 dkg drożdży
    1 szklanka wywaru, w którym gotowane były buraki
    1/4 szklanki cukru
    2,5- 3 szklanki maki pszennej tortowej
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    10 dkg masła
    cukier do posypania wierzchu ciasta (lub można zrobić kruszonkę)

    Buraki myjemy i obieramy. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki gotujemy aż będzie miękki. Po ostudzeniu buraki należy zetrzeć na tarce (lub użyć blendera).

    W jednej szklance letniego wywaru z gotowania buraków rozpuszczamy masło, dodajemy drożdże. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, startego buraka, śmietanę oraz 2 łyżki maku.
    Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, jeśli jest taka potrzeba to dosypujemy mąki.Ciasto wykładamy na dużą prostokątną blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką.Wierzch posypujemy makiem i/lub cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pieczemy ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
    Smacznego.

  22. Polecam ciasteczka z kaszy jaglanej i tego, co aktualnie zalega w szafce. To taki mój przepis w sam raz dla tych co są kuchniooporni, a lubią podjadać smaczne rzeczy :D
    Składniki:
    – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
    – 2 banany
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1 łyżeczka cynamonu
    – 1 szklanka ulubionych bakalii – ja lubię rodzynki, orzechy włoskie albo laskowe, słonecznik…
    (aha, jeśli wybieracie suszone owoce, to fajnie je trochę wcześniej namoczyć, to będą smaczniejsze).
    – ja nie dodaję w ogóle cukru, bo według mnie rodzynki już są wystarczająco słodkie, ale jeśli lubicie wszelkie słodzidła, to śmiało dodajcie :)

    Przygotowanie:
    Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmieszać (lub zblendować) z rozgniecionymi bananami, dodać cynamon i bakalie.
    Na blaszce ułożyć jaglane kulki i rozpłaszczyć ręką. Piec około 30-40 min. w temp. 180 st. C.Voila! :D

  23. Przepis na zdrowe wegańskie zapiekanki na chłodne wieczory :)
    Składniki : 4 bułki, 1 batat , 1 puszka czerwonej fasolki, 4 liście sałaty, czerwona cebula, 1/3 szklanki komosy ryżowej, oliwa, chili.
    Sos : 250g jogurtu(wegańskiego),1łyżeczka majonezu(wegańskiego),1łyżeczka musztardy, 3łyżki ziół prowansalskich, 1/2 ząbka czosnku, szczypta chili

    Przygotowanie : Batata umyć i pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę chili i wysmarować oliwą. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i piec w temp.210 stopni C przez ok.30 minut. Po upieczeniu usunąć skórkę a miąższ włożyć do miski i rozgnieść widelcem.Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać. Po dokładnym odsączeniu dodać do miski z batatami i rozgnieść widelcem.Komosę ryżową wsypać do garnka i opłukać, odcedzić, wlać wodę w ilości 1 cm ponad poziom komosy. Dodać łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, szczyptę chili. Przykryć i gotować przez ok.15 minut aż wchłonie płyn. Dodać do miski z batatami i fasolą. Na koniec połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 burgery, obtoczyć lekko w oliwie i położyć na połówkach bułek na których wcześniej kładziemy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez ok. 20 minut.
    Na wyjęte z piekarnika zapiekanki położyć liście sałaty i polać sosem ziołowym.
    Polecam każdej rodzinie po jesiennym chłodnym spacerze :D
    Ja sama serwuję to czasem swoim rodzicom po późnym powrocie z pracy.

  24. Makaron + warzywa + ser = pyszna szybka zapiekanka

    Gotuję makaron kokardki oraz brokuły. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Podsmażam cebulkę. Między czasie mieszam 200g śmietaniki 30% z dwoma jajkami pieprzem i solą. Ugotowany makaron przesypuję do miski, do niego dodaje ser mozzarella tarty, brokuły, cebulkę i pomidorki. Wlewam do miski również wymieszaną śmietankę z jajkiem i wszytko razem mieszam. Następnie przekładam to naczynia żaroodpornego i na wierzch posypuje startym na małych oczkach serem Grana Padano. Pieczemy około 10 min w 180 stopniach z termoobiegiem, następnie 15-20 min w 200 stopniach z funkcją grill.

    Smacznego.

  25. Chętnie podzielę się swoim przepisem na pyszne ciasto śliwkowe. Wszyscy Moi Goście zawsze zjadają je ze smakiem.

    Składniki, które będą nam potrzebne to:
    -1 kg wypestkowanych śliwek
    -10 sztuk suszonych śliwek
    -10 sztuk daktyli
    -1 szklanka mąki ryżowej
    -1 szklanka mąki gryczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
    -2 łyżki wiórek kokosowych
    -2 łyżki migdałów
    -pół szklanki oleju słonecznikowego
    -1,5 szklanki mleka ryżowego

    Sposób przygotowania w trzech krokach:
    1. Daktyle i suszone śliwki gotujemy przez 15 min na mleku ryżowym. Następnie całość blendujemy na gładką masę.
    2. Suche składniki, czyli mąki i proszek wsypujemy do miski i delikatnie mieszamy. Dodajemy do nich wcześniej zblendowaną masę i olej. Całość dokładnie mieszamy.
    3. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. W tym czasie wylewamy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nim przekrojone na pół śliwki i posypujemy je wiórkami oraz migdałami. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 40 min do chwili aż się zarumieni.

    Pysznie, zdrowo, a co najważniejsze niesamowicie prosto :)

    Smacznego!

  26. Pasztet a’la falafele

    (doskonałe danie obiadowe, kolacyjne, na ciepło lub zimno)

    500 g suszonej ciecierzycy
    pęczek zielonej pietruszki
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki przypraw – kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa lub inne tego typu
    łyżka soli
    łyżeczka sody
    kilka łyżek wody
    olej

    Robota ;)
    Cieciorkę namoczyć na noc.
    Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić np. w malakserze.
    Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która lepi się nieco. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody.
    Odstawić na 1-2 godzin
    ……………………………………
    Naczynie lekko posmarować olejem.
    Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
    Przykryć, np. papierem do pieczenia i piec ok. 25 min.
    Zdjąć papier i „dopiec” jeszcze 5- 10 minut, do zrumienienia wierzchu.
    …………………………………………………
    Podawać z ulubionym sosem, np. tahini.
    TAHINI
    Składniki:
    200 g ziaren sezamu
    20 g oliwy z oliwek

    Zmiksować solidnie i gotowe :)

  27. Przepis na szaszłyki wegańskie:
    Składniki:
    Papryka czerwona
    Papryka żółta
    Papryka Zielona
    Cebula (3szt)
    Ziemniaki (3-4szt)
    Cukinia
    Pomidorki koktajlowe
    Przyprawy – sól, pieprz, rozmaryn, koperek
    Oliwa z oliwek (2lyzki)
    Papryki i cukinię kroimy w większą kostkę
    Cebulę kroimy w krążki
    Ziemniaki w kostkę
    Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i wrzucamy ziemniaki i mieszamy. Odstawiamy na pół godz.
    Po tym czasie ziemniaki przesypujemy do miski, a do tej z Marynata wrzucamy pomidorki.
    Warzywa nadziewamy na patyczki, szaszlyki zawijamy w folie aluminiowa i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 1 godz

  28. Mięsa z diety pozbyłem się w lipcu, zawsze lubiłem podjadać (zwłaszcza te niezdrowe przekąski), a w kuchni mam dwie lewe ręce, więc najczęściej u mnie goszczą ‚frytki’ ;)

    W zależności, co znajdę na targu, ale staram się, żeby było rozmaicie:
    – marchew
    – burak
    – pietruszka
    – batat
    – seler

    Warzywa kroję w słupki, skrapiam odrobinę oliwą z oliwek, przyprawiam ziołami prowansalskimi, transylwańskimi, słodką papryką i do pieca. Wyjątkiem jest marchew, bo odkryłem, że oprószona imbirem jest rewelacyjna. 15-20 minut i gotowe!

  29. Jesień, wokół hula świszczący wiatr a deszcz wystukując miarowy rytm o parapet powoduje, że najchętniej nie wyściubiłabym nosa spod ciepłej kołderki… nagle z oddali słyszę tupot małych stópek przeplatany stukaniem pazurków naszej psinki o podłogę, drużyna jest już coraz bliżej by głośno wykrzyknąć nade mną” „Mamo, jutro odwiedzą nas kosmici!!!!!!!”Hmmm-myślę sobie- znów przeżywają swoje niesamowite przygody ze snu, który jeszcze i mnie przed chwilą kusił swoim spokojem i błogością. Zawsze wspieram ich dziecięcą radość więc i tym razem zrobię wszystko co w mojej mocy by ugościć kosmitów w naszym domu. Pokażę kosmitom „ziemski smaki beztroski” stworzony na bazie smaków i aromatów roślin czyli kwintesencja jak naturalnie smakuje miłość, radość, przyjemność i jak pachną ciepłe wspomnienia. Ciasto jest baaardzo częstym gościem na naszym stole a czasami też i pod nim:) – a mowa o słodkim bziku – dziś skrojonym na miarę jesieni – czyli m.in. z dynią oraz gruszką.
    Na ciasto potrzebujemy:
    1/2 szklanki dyni
    1 gruszka
    1/2 kg świeżej marchwii
    ok. 15 łyżek aquafaba
    szczypta soli
    100g mąki jaglanej
    1 łyżka mąki kokosowej
    200 g mąki gryczanej białej
    150g masła orzechowego typu smooth
    50ml miodu wrzosowego
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 laska wanilii
    150 g cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny
    Umyte i obrane marchewkę i dynię ścieram na tarce o drobnych oczkach, odciskam z nadmiaru wody ( sok z marchwii zachowuję do przygotowania lukru). Umyta i obrana gruszka, jeśli miękka możemy ją po prostu zblendować – w przeciwnym razie również ścieram ją na tarce. Z międzygalaktyczną prędkością ubijam aquafaba z odrobinką soli, na koniec dodając nasionka wanilii. Łączę ubitą pianę z masłem orzechowym i miodem wrzosowym dodaję marchewkę, dynię i gruszkę. Po dokładnym wymieszaniu składników dodaję mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawy, delikatnie mieszam całość. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 50 min w temp. 175 stopni. Gdy ciasto przestygnie przygotowuję białą drogę mleczną – czyli dodatek, który wręcz wymusza oblizywanie paluszków i jest świetnym wykończeniem mojej nowej planety – … to znaczy dobrze upieczonego ciasta :) Lukier, bo o jego słodyczy i niesamowitym błysku mowa, przygotowuję z soku z marchewki, cukru pudru i cytryny. Podgrzany sok z marchewki wlewam do cukru pudru i soku z cytryny, dokładnie mieszam pozbywając się grudek i gotowe, żaden rocket science, prawda :) Dlaczego ciasto? Dlatego, że jest naprawdę wszechstronne, zawsze „wychodzi”, nigdy nie jest suche a delikatnie wilgotne. Słodki poczęstunek, dziś w kolorach i smakach jesieni, lekko rozgrzewający momentalnie zniknął z talerzy – chyba w wyniku jakiegoś kosmicznego przyciągania, tak myślę :) Kosmici dostali również dodatkowe porcje na wynos a resztę przechowałam do późnej mocno wieczornej kawy ;) Moja drużyna była baardzo szczęśliwa, rozgadana, rozszczebiotana z zaróżowionymi policzkami. Aaa, kosmici rzeczywiście się pojawili a ja troszkę blefowałam, że nie poznaję dzieci sąsiadów przebranych na Halloween :)

  30. Zapiekanka to „hawajska”
    i do tego też wegańska :)
    Ulubione danie mamy
    często w domu je zjadamy.
    Proste, szybkie, względnie tanie
    lecz wykwintne jest to danie
    *200g ryżu
    *pół ananasa
    *puszka kukurydzy
    *pół puszki ciecierzycy
    *mleczko kokosowe
    *sól, pieprz
    *kolendra liście
    *chilli najlepiej świeża papryczka

    Ryż gotujemy, ananasa kroimy w kostkę (sok, który rozleje się przy krojeniu warto zebrać). Ugotowany ryż przekładamy do miseczki i mieszamy z ananasem, kukurydzą, cieciorką, papryczką. Część zalewy z kukurydzy i cieciorki mieszamy z sokiem z ananasa i przyprawami. Mieszamy z ryżem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (w wersji gdy mamy wielkiego lenia ryż z dodatkami możemy przygotować od razu w naczyniu).Całość zalewamy mleczkiem kokosowym (jeśli warstwy są rozdzielone, przekładamy do garnuszka, podgrzewamy mieszając do połączenia warstw) i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podajemy z kolendrą

  31. Co dobrego upiekę tobie z roślin?
    Oczywiście fasolowe brownie!! Jest ciężkie, kremowe i bardzo czekoladowe
    Potrzebujemy:
    1 puszkę fasolki czerwonej/czarnej lub tą sama ilość ale ugotowanej samemu
    5 łyżek siemienia lnianego i 8 łyżek wrzątku
    1 szklankę mielonych orzechów na mąkę (orzechy dowolne, ja lubię włoskie lub laskowe)
    10 łyżek kakao
    150-200 gram miodu
    ok 1/2 szklanki oleju (ale ja czasem dodaję tylko 1/4 szklanki)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    zapach waniliowy lub prawdziwa wanillia

    Robimy glut z siemienia i czekamy aż ostygnie. Potem do melaksera, blendera czy innego ustrojstwa wrzucamy wszystko z przepisu, no i oczywiście glut. W tym momencie można dodać posiekaną czekoladę jak ktoś lubi ale nie jest to konieczne.
    Wykładamy do foremki wyłożonej papierem, i pieczemy ok 50 min w 180 stopni. Foremkę stawiamy na sam dół piekarnika i trzeba pamiętać by po ok 30 min przykryć ciasto folią i dalej piec.
    Czekamy do ostygnięcia i mamy gotowe i przepyszne brownie.

    Moją dodatkową opcją jak chcę zaszaleć jest dodanie mini pianek marshmellow. Można je dodać do ciasta lub (tak jak ja lubię) gdy ciasto się upiecze posypujemy je piankami, z 5 min czekamy by się trochę rozpuściły, a następnie sru do piekarnika by się zarumieniły.

    Opcja bez pianek to ta zdrowa opcja, ta z piankami to już opcja zrdowo-niezdrowa – czyli negująca się i można jeść ile się chce.

  32. Ja zaproponuję babeczki jaglane z warzywami. Czasem robię je w formie zapiekanki, ale to forma muffinek najbardziej mi odpowiada.
    100 g kaszy jaglanej ugotowanej
    1 szklanka startej marchewki
    Kawałek białej części pora pokrojony w krążki
    Czerwona papryka pokrojona w kostkę
    Natka pietruszki
    Olej lub oliwa do smażenia
    Przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub trochę chili, ząbek czosnku przecisniety praske.
    Opcjonalnie suszone pomidory, oliwki.
    Kaszę blenduję na niezbyt gładką masę. Dodaję lekko podduszone marchew, por i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość mieszam i wkładam do foremek na muffinki. Wierzch smaruję olejem. Zapiekam około 40 minut w piekarniku 180° C. Idealne na ciepło i na zimno.

  33. Mój przepis na wegańskie placuski z marchewki z piekarnika :)

    Masło
    Marchew
    Cebula
    Orzeszki laskowe posiekane
    Orzeszki laskowe zmiksowane
    Sól
    Pieprz

    Sos:
    Jogurt wegański
    Czosnek
    Koperek

    Marchewke i cebulę rozdrabniamy w blenderze. Przekładamy do rondelka. Dodajemy masło i dusimy przez około 3-4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
    W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem przecisnietych przez tarkę i dodajemy posiekany koperek. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.
    Po ostygnięciu masę przekładamy do blendera, dosypujemy sól, pieprz i posiekane orzeszki laskowe. Z masy formujemy placki i obtaczamy je w orzeszkach laskowych zmiksowanych. Piekarnik ustawiamy na 180-200 stopni w termoobiegu. Opiekamy 15 min i przekładamy na druga stronę i pieczemy kolejne 15 min.

    Placki wykładamy na talerz, podajemy z sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych skropionych oliwa. Na spodeczku lub na plackach podajemy jogurtowy sos czosnkowy.

    Wersja na słodko:

    Gotowe placki polewamy jogurtem wegańskim i dekorujemy owocami (maliny, banany)

  34. Super jabłecznik,
    – miseczka orzechów włoskich + miseczka daktyli zmiksować – spód ciasta, wykładamy do tortownicy i ubijamy łyżką.
    – 3 duże jabłka+200 g. migdałów bez skórki, modą byc płatki moigdałowe + sok z cytryny + cynamon – miksujemy
    gdyby ciasto wyszło za rzadkie dodajemy orzechy lub mąkę ryżową. ma być stężałe.
    Wykładamy na przygotowany spód do tortownicy.
    Wyrównujemy ubijając łyżką.
    Na górę posypujemy zmielone orzechy lub migdały lub wg uznania

    Wszystkie składniki w ilości dowolnej w zalezności jakie wysokie chce się mieć ciasto ale ciasto nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

  35. Przepis na zapiekankę warzywną ze szparagami i mozzarellą wegańską

    Składniki:
    -zielone lub białe szparagi
    -3 młode, małe cukinie
    -kilka ziemniaków
    -mleko wegańskie (ryżowe lub migdałowe)
    -ser wegański typu mozzarella (z oleju kokosowego)
    -oliwa
    -mąka pszenna
    -przyprawy: rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, garam masala zielona, sól pieprz

    Przygotowanie wegańskiego sosu beszamelowego:
    Na rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy 4 łyżki mąki. Powoli mieszając lekko złocimy mąkę pod temperaturą. Mieszając dalej dodajemy po odrobinie
    dwie szklanki mleka wegańskiego. Sos ma zgęstnieć, a masa ma być jednolita. Na końcu doprawiamy przyprawami. Ja lubię dużo gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu.

    Przygotowanie zapiekanki:
    Wyciągamy szklane naczynie żaroodporne. Smarujemy dno oraz ścianki oliwą. Bierzemy ziemniaki i myjemy je, jeśli mają starszą, twardszą skórkę obieramy. Cukinię myjemy, młoda nie wymaga drylowania z pestek i obierania ze skórki. Ziemniaki i cukinie kroimy w plastry, mieszamy z tymiankiem i garam masalą. Kładziemy połowę na dno naczynia i zalewamy częścią sosu beszamelowego. Drugą warstwę robimy tak samo.
    Bierzemy mozzarellę i trzemy lub rozrywamy ją drobno, posypujemy górę naszej zapiekanki – ziemniaki z cukinią i beszamelem. Szparagi myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Zdrewniały dół szparagów odcinamy i obieramy kawałek dolnej części. Mieszamy je z oliwą oraz rozmarynem i pieprzem. Układamy na wierzchu całej zapiekanki. Całość wkładamy nie przykrywając do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Zapiekanka powinna być gotowa, kiedy ser oraz czubki szparagów się przyrumienią.

  36. W pełni Cię rozumiem. Pieczenie ciast? Hmm..warunek konieczny: możliwie najprostszy w wykonaniu przepis i oczywiście możliwie najzdrowsze składniki. I oto mam! Muffiny, które można zaserwować chorym na anemię, którzy za nic w świecie nie przełkną buraka. Burak odgrywa tu pierwsze skrzypce, a w finalnym dziele ….nie czuć go wcale. Nic a nic. Są bardzo energetyczne i mają genialny skład. Zajadała się nimi moja przyjaciółka, której nawet przez sen nie dałoby się nakarmić burakiem ;-).
    Przepis na ok 12 Muffinek:
    1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 3 łyżki ciepłej wody, 1 szklanka mleka roślinnego, 1 łyżka octu jabłkowego, ¾ szklanki brązowego cukru, ½ szklanki puree z buraka( żeby zrobić purée z buraka wystarczy upiec lub ugotować jednego buraka do miękkości, następnie zblendować go w blenderze), ¼ szklanki oleju, 1 ¼ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
    Polewa:
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady, ½ szklanki mleka kokosowego, szczypta kardamonu, suszona żurawina do dekoracji
    Przygotowanie:
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W szklance połączyć mielone siemię lniane z ciepłą wodą i odstawić na kilka minut. W międzyczasie w dużej misce odmierzyć pozostałe mokre składniki, na koniec dodać spęczniałe siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy ręcznego blendera lub miksera. W mniejszej misce wymieszać suche składniki, a następnie stopniowo dodawać je do mokrych cały czas mieszając łyżką. Kiedy wszystkie składniki będą już w misce jeszcze chwilę mieszać, aż do całkowitego połączenia składników i odstawić na bok. Muffinki piec ok 15 minut. Kiedy babeczki się pieką w niedużym rondelku rozpuścić wszystkie składniki polewy mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Upieczone babeczki ostudzić, następnie posmarować polewą i udekorować suszoną żurawiną. Et voila!

  37. Mój smak lata – zapiekanka dyniowa z jabłkami i orzechami w sosie piwno-pomidorowym

    Składniki: 1 kg dojrzałej dyni (całej), 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 4 pomidory, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego, 3 łyżki białego piwa, 2 łyżki tartego parmezanu, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, 1 łyżeczka ostrego curry, garść pokruszonych orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, sól, pieprz

    Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pestki (pestki można ususzyć), miąższ pokroić w grubą kostkę, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Na oliwie udusić drobno pokrojoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać cebuli i kilka minut dusić razem. Odstawić z ognia, doprawić do smaku miodem, piwem, sokiem cytrynowym, curry, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać starte na tarce jabłko i pokruszone orzechy. Sos powinien być pikantny. Wymieszać ze śmietaną i zalać lekko podpieczoną dynię, posypać parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 min, do czasu zrumienienia sera. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *