Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodnia

Jaglane babeczki wytrawne ze szpinakiem

Dzisiejszy przepis jest „przemytniczy”. Wykorzystać możemy w nim dowolne rośliny zielonolistne. Jest tu również królowa kasz, którą masz pewnie w lodówce i nie wiesz, co z nią zrobić. Uwielbiam tego typu „paszteciki” i bardzo zachęcam Cię do produkcji takich wytrawnych muffin.

jaglane-babeczki-wytrawne-jak-przemycic-szpinak-11

Na co?

Takie babeczki nadają się świetnie do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Możesz zjeść je również na śniadanie czy na kolację. Możesz je wykorzystać również w roli pasztecików świątecznych, czy kiedy odwiedzają Cię znajomi.

No i oczywiście można w nich przemycić szpinak i inne liście.

jaglane-babeczki-wytrawne-jak-przemycic-szpinak-9

Czego potrzebujesz?

Foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), piekarnika, blachy, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego i ew. młynka.

jaglane-babeczki-wytrawne-jak-przemycic-szpinak-5

Składniki:

  • 200 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej (przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 280 g pieczarek,
  • 1 szklanka (120 g) płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
  • 1-2 garście szpinaku świeżego,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • ulubione zioła i przyprawy (ja wybrałam tzw. przyprawę włoską i majeranek, bo to najbardziej pasuje mi do „pasztetów”),
  • oliwki (ja użyłam dużych, bez pestek).

jaglane-babeczki-wytrawne-jak-przemycic-szpinak-4

Przygotowanie:

Siemię lniane zmielić.

Pieczarki i czosnek obrać i posiekać.

Wszystkie składniki połączyć i porządnie wymieszać w robocie lub zblendować, ale nie w pył – konsystencja „masy” powinna być jak do pasztetu.

Nałożyć do foremek, powkładać oliwki i piec w temp. 200 stopni przez 30-35 minut.

Podawać jako przystawkę, przekąskę, paszteciki, kotlety- jak lubisz.

jaglane-babeczki-wytrawne-jak-przemycic-szpinak-2

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 ocen, Średnia: 4,30 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

6 komentarzy do “Jaglane babeczki wytrawne ze szpinakiem”

  1. Wygląda przepysznie ☺ czy można zastąpić czymś płatki teff (nie mam) i pieczarki (których nie lubimy)? Pozdrawiam serdecznie!

    1. Można Dorota, ale wtedy wyjdzie zupełnie co innego. :) Pieczarki dają wyraźny posmak całości, a płatki teff fajną strukturę. Można oczywiście kombinować z innymi płatkami i warzywami (lub po prostu grzybami jeśli masz). Pamiętaj, żeby dobrze (czyt. intensywnie) przyprawić ulubionymi ziołami. Pozdrawiam również :)

  2. Wygladaja wspaniale :) Nie mam w tym momencie dostepu do platkow teff, czy lepszym zamiennikiem beda platki ryzowe czy owsiane? Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *