Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęz owocamizdrowe słodkości

Bezglutenowe kuleczki z orzechów laskowych

Dziś coś szybkiego i prostego: do ugniatania, pieczenia i pałaszowania. Niewiele będę też dziś pisać, bo co tu dużo gadać.

bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie

Na co?

Na szybki deser, podwieczorek, słodką przegryzkę oraz tradycyjnie także na wyjazd. ;-)

Czego potrzebujesz?

Młynka lub innego urządzenia do zmielenia orzechów laskowych, piekarnika wraz z blachą i papierem do pieczenia.

bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie (4)

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów laskowych,
  • 0,5 szklanki ziaren lnu złocistego,
  • 1 szklanka rodzynek (najlepiej nie siarkowane, a suszone na słońcu),
  • 1 banan,
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie (3)

Przygotowanie:

Orzechy laskowe mielimy. Mieszamy je z całymi ziarnami lnu, rodzynkami, rozgniecionym widelcem bananem, olejem kokosowym i syropem klonowym. Ważne, aby dokładnie i równomiernie wymieszać masę. Formujemy z niej kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
bezglutenowe_slodyczne_proste_szybkie (2)

 

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Bezglutenowe kuleczki z orzechów laskowych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *