Zdrowa słodkość czyli kuleczki sezamowe

Myślałam, że kuleczki to przeszłość. Jednak zrobiłam kolejne, które moja córka uwielbia. Skoro niezależna testerka potwierdziła, że mogę je puścić w świat, no to puszczam.

Na co?

Na ząb! Ale taki zdrowszy, bo bez rafinowanego cukru, a z solidną porcją energetycznych składników.

Czego potrzebujesz?

Młynka lub innego urządzenia do mielenia sezamu i lnu, piekarnika z blachą i papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego,
  • 0,5 szklanki sezamu niełuskanego,
  • 3/4 szklanki rodzynków lub pokrojonych daktyli/suszonych śliwek lub innych suszonych owoców (najlepiej niesiarkowanych),
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • 10 łyżek syropu daktylowego lub klonowego,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • ok. 1 łyżeczki skórki cytrynowej.

Przygotowanie:

Siemię lniane i sezam mielimy w młynku lub urządzeniu wysokoobrotowym.
Mieszamy wszystkie składniki. Kiedy powstanie już jednorodna masa, formujemy kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
Jemy po ostudzeniu.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

18 odpowiedzi na “Zdrowa słodkość czyli kuleczki sezamowe”

bardzo, ale to bardzo lubię tego typu słodkości! sezamowe? tym chętniej mam ochotę spróbować :) świetny przepis!

Bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie smacznej, zdrowej przekąski :) Jak najbardziej do wypróbowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *