Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

„Masełko” z pieczonego bakłażana – wegańskie i bezglutenowe

Dziś coś na świąteczne śniadanie, na świąteczny chleb albo na cokolwiek innego świątecznego. ;-) Lubicie bakłażany? Ja uwielbiam. A że jeszcze wiosna NIE w pełni to delektujemy się tymi warzywami, które w polskich sklepach mamy do dyspozycji.

Na co?

Na świąteczne śniadanie, idealne do pieczywa.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia, blendera.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 papryka czerwona,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: 1 mały pęczek pietruszki, 0,5 łyżeczki czarnuszki (rozdrobnionej w moździerzu), 0,5 łyżeczki octu balsamicznego, ulubione zioła lub mieszanka ziół,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Bakłażany i paprykę myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy w duże kawałki. Czosnek obieramy. Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 150-180 stopni. Warzywa powinny być lekko spieczone, ale nie spalone. Gdy ostygną blendujemy je z oliwą z oliwek i suszonymi pomidorami (ilość oliwy zależna od oczekiwanej konsystencji). Dodajemy zioła i przyprawy. Ja „masełka” nigdy nie blenduję na gładką masę. Lubię gdy poszczególne składniki są wyczuwalne.

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

9 komentarzy do “„Masełko” z pieczonego bakłażana – wegańskie i bezglutenowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *