Opublikowano Kategorie: obiadyPrzepisyresztki z tygodniazupy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy – idealna na infekcje i walkę z drobnoustrojami!

Dziś zapraszam na zupę z soczewicy: aromatyczną, rozgrzewającą i bardzo prostą w przygotowaniu.

Na co?

Idealna na jesienno – zimowe i wczesnowiosenne kontrataki oraz na wirusy wszelkiej maści. Rozgrzewa i pobudza, wzmacnia i przywraca do życia. Przetestowana na wszystkich grupach wiekowych podczas zmasowanego ataku drobnoustrojów na rodzinę. To fajny pomysł na lekki obiad, ale sprawdzi się również jako rozgrzewająca, zdrowa kolacja.

Czego potrzebujesz?

Garnka! Najlepiej bardzo dużego, bo cała rodzina musi koniecznie jeść tę zupę. ;-) Do tego koniecznie tarka do warzyw i patelnia, na której zeszklimy por i cebulę.

Składniki:

  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół średniego selera,
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej (zerknij na moje przepisy z soczewicy),
  • kilka sporych kawałków alg kombu,
  • zioła i przyprawy: lubczyk, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, odrobina octu balsamicznego, sól himalajska lub morska, garam masala, papryka ostra, kurkuma, świeży imbir (2-3 niewielkie kawałki), świeży koperek,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Por i cebulę szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, a następnie trzemy na tarce (duże oczka). Wrzucamy na wrzątek razem z imbirem. Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy zeszkloną cebulę i pora oraz dobrze przepłukaną soczewicę. Dosypujemy także wszystkie przyprawy i zioła oprócz koperku i soli (te dodamy na sam koniec gotowania). Gotujemy kolejne 20-30 minut (wedle uznania). Moczymy algi przez kilka minut w chłodnej wodzie i po kilku minutach dodajemy do zupy (krótką chwilę przed końcem gotowania). Na koniec także sól i koperek. Polewamy i jemy! :-)

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 ocen, Średnia: 4,79 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

26 komentarzy do “Rozgrzewająca zupa z soczewicy – idealna na infekcje i walkę z drobnoustrojami!”

    1. Kuba, wedle uznania – musisz sam regulować, jak gęstą/ rzadką zupę chcesz mieć. Ja większość zup robię tak, żeby warstwa wody była kilka centymetrów ponad poziomem warzyw. I ewentualnie dolewam w trakcie, jeśli za dużo mi wyparuje. ;-) Pozdrawiam

  1. Agnieszka, czy te algi nadaja zupie jakis posmak „algowy”/”rybny”?
    Rozumiem ze algi sa skladnikiem ze wzgledu na swoje walory zdrowotne, tak?

  2. Smaczna zupa. tylko dlaczego tak długo gotuje pani warzywa?
    Starte warzywa wystarczy 10 min. gotować, gotowanie ich 15, później jeszcze 20-30 min. pozbawi ich wszystkich wartości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *