Opublikowano Kategorie: drugie daniana wynos/ na wycieczkęobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaświątecznie

Wegańskie i bezglutenowe paszteciki warzywne na Wielkanoc

Dziś coś bardzo uniwersalnego, ale i także świątecznego. Jak zawsze warzywnie, sycąco i ziołowo. Nie żałuj ziół! :-)

Wegańskie i bezglutenowe paszteciki warzywne na Wielkanoc

Na co?

Takie świąteczne paszteciki sprawdzą się na Wielkanoc zamiast pasztetu z biednego zwierza. Paszteciki doskonale będą pasowały też do wielkanocnego koszyka.

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie paszteciki warzywne na Wielkanoc potrzebować będziesz: tarki do warzyw (tzw. grube oczka), piekarnika, blachy i foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych).

wielkanocne wegańskie paszteciki warzywne bez glutenu

Warzywne paszteciki na Wielkanoc – składniki:

  • 1 spora cukinia,
  • 1 duża marchew,
  • 8 małych ziemniaków (a właściwie to ziemniaczków!),
  • 2 cebule (żeby nie powiedzieć cebulki),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 7 kopiastych łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (pasta = zmiksowane pomidory z oleju),
  • oliwa z oliwek (do delikatnego skropienia masy),
  • zioła i przyprawy: sól himalajska lub morska, majeranek, kurkuma, bazylia, lubczyk (świeża bazylia i świeży lubczyk będą naj!).
wegańskie paszteciki w foremkach na muffiny

Warzywne paszteciki na Wielkanoc – przygotowanie:

Cukinię, marchew i ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce (tzw. duże oczka).
Cebule obieramy i drobno kroimy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
Wszystko dokładnie mieszamy z mąką, ziołami, przyprawami, a także oliwą.
Nakładamy do foremek na muffinki i zapiekamy w temperaturze 180 stopni (góra dół) przez ok. 40-45 minut. Ważne, aby paszteciki się delikatnie podpiekły.
Ostudzone siup na wielkanocny stół lub do koszyka. :-)
wielkanocne i bezglutenowe paszteciki warzywne
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 ocen, Średnia: 4,43 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

21 komentarzy do “Wegańskie i bezglutenowe paszteciki warzywne na Wielkanoc”

  1. Świetny i bardzo pomocny w codziennym gotowaniu blog! Dzięki za inspiracje!
    Czy mogę prosić o podpowiedź czym moge zastąpić cukinię by paszteciki nie straciły walorów? Pomyślałam o dyni bądź dyni w połączeniu z batatem. Wiem ze będzie to juz inny przepis… Czy możesz doradzic czy to ma prawo się udać? :)
    Pozdrawiam ciepło!

    1. Niczym. :) Mąka z ciecierzycy jest tu bardzo fajnym rozwiązaniem: trzyma całość w kupie, a i dostarcza wartościowego białka. Jeśli bardzo chcesz, próbuj z inną wedle uznania, ale miej na uwadze, że efekt będzie inny.

  2. W smaku są fantastyczne, ale wyszły bardzo suche (dodałam oczywiście oliwę). Jakaś rada? Na marginesie – zaczynam gotować wg Twoich przepisów :) Wszystkiego dobrego na Święta :)

    1. Być może warzywa (np. cukinie) były mniej soczyste niż u mnie. Lub może następnym razem piecz ciut krócej. Soczystość warzyw + piekarnik zawsze będą się trochę różnić u nas wszystkich. Jeśli nie musisz ograniczać tłuszczu to możesz dać trochę więcej oleju/ oliwy następnym razem. Ale bardziej spróbuj rozważyć te dwie pierwsze opcje. Pozdrawiam i wesołych. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *