Wegańskie i bezglutenowe paszteciki warzywne na Wielkanoc

Dziś coś bardzo uniwersalnego, ale i także świątecznego. Jak zawsze warzywnie, sycąco i ziołowo. Nie żałuj ziół! Wegańskie i bezglutenowe paszteciki warzywne na WielkanocNa co?

Takie świąteczne paszteciki sprawdzą się na Wielkanoc zamiast pasztetu tradycyjnego. Paszteciki doskonale będą pasowały też do wielkanocnego koszyka.

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie paszteciki warzywne na Wielkanoc potrzebować będziesz: tarki do warzyw (tzw. grube oczka), piekarnika, blachy i foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych).wielkanocne wegańskie paszteciki warzywne bez glutenuWarzywne paszteciki na Wielkanoc – składniki:

  • 1 spora cukinia,
  • 1 duża marchew,
  • 8 małych ziemniaków (a właściwie to ziemniaczków!),
  • 2 cebule (żeby nie powiedzieć cebulki),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 7 kopiastych łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (pasta = zmiksowane pomidory z oleju),
  • oliwa z oliwek (do delikatnego skropienia masy),
  • zioła i przyprawy: sól, majeranek, kurkuma, bazylia, lubczyk (świeża bazylia i świeży lubczyk będą naj!).
wegańskie paszteciki w foremkach na muffiny

Warzywne paszteciki na Wielkanoc – przygotowanie:

Cukinię, marchew i ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce (tzw. duże oczka).
Cebule obieramy i drobno kroimy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
Wszystko dokładnie mieszamy z mąką, ziołami, przyprawami, a także oliwą.
Nakładamy do foremek na muffinki i zapiekamy w temperaturze 180 stopni (góra dół) przez ok. 40-45 minut. Ważne, aby paszteciki się delikatnie podpiekły.
Ostudzone siup na wielkanocny stół lub do koszyka.
wielkanocne i bezglutenowe paszteciki warzywne
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

19 odpowiedzi na “Wegańskie i bezglutenowe paszteciki warzywne na Wielkanoc”

Świetny i bardzo pomocny w codziennym gotowaniu blog! Dzięki za inspiracje!
Czy mogę prosić o podpowiedź czym moge zastąpić cukinię by paszteciki nie straciły walorów? Pomyślałam o dyni bądź dyni w połączeniu z batatem. Wiem ze będzie to juz inny przepis… Czy możesz doradzic czy to ma prawo się udać? :)
Pozdrawiam ciepło!

Niczym. :) Mąka z ciecierzycy jest tu bardzo fajnym rozwiązaniem: trzyma całość w kupie, a i dostarcza wartościowego białka. Jeśli bardzo chcesz, próbuj z inną wedle uznania, ale miej na uwadze, że efekt będzie inny.

W smaku są fantastyczne, ale wyszły bardzo suche (dodałam oczywiście oliwę). Jakaś rada? Na marginesie – zaczynam gotować wg Twoich przepisów :) Wszystkiego dobrego na Święta :)

Być może warzywa (np. cukinie) były mniej soczyste niż u mnie. Lub może następnym razem piecz ciut krócej. Soczystość warzyw + piekarnik zawsze będą się trochę różnić u nas wszystkich. Jeśli nie musisz ograniczać tłuszczu to możesz dać trochę więcej oleju/ oliwy następnym razem. Ale bardziej spróbuj rozważyć te dwie pierwsze opcje. Pozdrawiam i wesołych. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *