Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjena wynos/ na wycieczkęobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniasałatki i surówkiświątecznie

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Wielokrotnie pisałam, że kocham ziemniaki i że są obecne w mojej diecie. Nie jem ich codziennie, ale ostatnimi czasy zdarza się ok. 2 razy w tygodniu. Myślę, że ten stan się utrzyma, bo w natarciu są już młode ziemniaki, a te ubóstwiam!

Dziś bardzo prosta sałatka, ewidentnie wiosenny przepis, który mam nadzieję, że Ci się przyda. Możesz ją sobie przygotować na lunch do pracy, który można (a nawet trzeba) zjeść na zimno. Dodatek koperku i rzodkiewki zatroszczył się o wiosenne aromaty, a cała reszta… Cóż… Koniecznie spróbuj. :-)

salatka ziemniaczana ze szparagami zdrowy szybki przepis

Na co?

Taka wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami nada się na sycący posiłek do pracy, na lekki obiad, na zdrową kolację. Może nawet kiedyś na jakieś święta lub imprezę rodzinną? Zamiast tradycyjnej sałatki ziemniaczanej? A może jako opcja sałatkowa przy grillowaniu? Zastosowań jest wiele! Jest również świetna na następny dzień. Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.

salatka z ziemniakami i szparagami zdrowy szybki przepis

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taką sałatkę ziemniaczaną ze szparagami będziesz potrzebować piekarnika z blachą wyłożoną papierem do pieczenia, dużej miski, garnka do gotowania na parze, blendera do ukręcenia „majonezu”.

Sałatka ziemniaczana ze szparagami – składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg zielonych szparagów,
  • ok. 3 ogórki małosolne (jeśli nie masz może być i ogórek surowy),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • zioła i przyprawy: sól, ulubiona mieszanka ziołowa (u mnie tzw. zielona czubryca),
  • olej ryżowy lub inny.

składniki na „majonez”:

  • ugotowana i ostudzona kasza jaglana,
  • mleko sojowe niesłodzone,
  • olej ryżowy,
  • musztarda,
  • sól i pieprz.

salatka ziemniaczana ze szparagami zdrowy szybki przepis wegański i bezglutenowy

Sałatka ziemniaczana ze szparagami – przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać i pokroić w większą kostkę. W misce posypać je obficie ziołami oraz nieznacznie polać olejem (im mniej tym lepiej). Dokładnie wymieszać ziemniaki tak, aby zarówno olej jak i przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Ziemniaki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia przemieszać. Po 15 minutach ustawić termoobieg i piec jeszcze 5 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki powinny być zarumienione i gotowe do jedzenia.

Szparagi dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki, pokroić na kawałki. Gotować na parze (kilka minut, do miękkości). Ostudzić.

Umyć i posiekać koperek, umyć rzodkiewki i przygotować je do użycia (ja pokroiłam je na ćwiartki).

Do sałatki można użyć dowolnego, ulubionego majonezu roślinnego. Ja „ukręciłam” na szybko jaglano-sojowy. Należy zmiksować ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną z solą, odrobiną musztardy, niewielką ilością mleka sojowego. Otrzymamy gęsty krem, do którego wlewamy stopniowo olej, blendując całość na gładki „majonez”. Dopasowujemy konsystencję do swoich potrzeb.

W dużej misce mieszamy ostudzone ziemniaki i szparagi z resztą składników. Na koniec dodajemy „majonez” (niewiele) i ulubione przyprawy. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

sałatka ze szparagami zdrowy szybki przepis bezglutenowy i wegański

Zerknij na inne lekkie obiady wegetariańskie.

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

3 komentarzy do “Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami”

  1. Witam czy mleko sojowe mozna tutaj zastąpic innym roślinnym? (Alergia na soje) suuper stronka pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *