Fioletowa sałatka ziemniaczana podawana z tzatziki

Niedawno zamieściłam przepis na wiosenną sałatkę ziemniaczaną ze szparagami. I już naszła mnie ochota na kolejne ziemniaczane danie. Chyba bym się pohamowała (bo ostatnio ziemniaki u nas jakoś chyba jednak za często) gdyby nie wspaniały prezent! Dostałam truflowe ziemniaki, a więc nic innego jak fioletową odmianę pyr.

W smaku podobne są do klasycznych kartofli, ale są nieco bardziej charakterystyczne. Swój ciekawy kolor ziemniaki te zawdzięczają obecności antocyjanów. Są to czerwono-niebieskie barwniki, które znacie bardzo dobrze z widzenia. ;-) Zawierają je np. owoce jagodowe czy chociażby bakłażany. Są to bardzo istotne w naszej diecie przeciwutleniacze, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania fioletowych ziemniaków i przygotowania takiej sałatki podawanej z wegańskim sosem tzatziki.

salatka-weganska-z-ziemniakami-truflowymi-tzatzyki-11

Na co?

Na sycący posiłek do pracy, na obiad, na zdrową kolację. To również doskonała opcja sałatkowa przy grillowaniu.

salatka-weganska-z-ziemniakami-truflowymi-tzatzyki-15

Czego potrzebujesz?

Dużej miski, garnka do gotowania na parze, garnka do gotowania ziemniaków.

salatka-weganska-z-ziemniakami-truflowymi-tzatzyki-2

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków truflowych,
  • 1 szklanka ugotowanej, drobnej, białej fasoli (ostatecznie może być z puszki),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • brokuły (1 szt.; zerknij na moje przepisy z brokułem),
  • zioła i przyprawy: sól, pieprz, ulubiona mieszanka ziół (np. tzw. zioła do kanapek, do sałatek etc.), 1 łyżeczka octu balsamicznego,  odrobina soku z cytryny,
  • sos tzatziki [zobacz przepis].

salatka-weganska-z-ziemniakami-truflowymi-tzatzyki-12

Przygotowanie:

Fasolę moczyć przez całą noc, a następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Jeśli używasz fasoli z puszki, to koniecznie przepłucz ją porządnie pod bieżącą wodą.

Ziemniaki dokładnie wyczyścić, a następnie ugotować w mundurkach. Najlepiej wrzucić je na wrzącą wodę i gotować przez 20 minut, a następnie ostudzić. Pokroić w kostkę i umieścić w misce.

Brokuły podzielić na pojedyncze różyczki. Gotować je na parze (pod przykryciem przez 7 minut). Ostudzić. Dodać do ziemniaków.

salatka-weganska-z-ziemniakami-truflowymi-tzatzyki-7

Natkę pietruszki dokładnie umyć, posiekać, dodać do reszty składników.

Do wszystkich składników dodać wyszczególnione zioła i przyprawy według uznania. Wymieszać. Podawać z wegańskim sosem tzatziki. Smacznego!

salatka-weganska-z-ziemniakami-truflowymi-tzatzyki-16

Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *