Dziś dip à la tzatziki – bez dodatku jogurtu z mleka krowiego. Na bazie czego przygotowuję taki sos? Na bazie orzechów nerkowca. Są one dość miękkie i jasne, a więc doskonale pełnią swoją „mleczną” rolę. :-)
Na co?
Ten w 100% roślinny, bezglutenowy dip być może przyda Wam się jeszcze do długo-weekendowego grillowania, a jeśli nie do grillowanych warzyw, to polecam szczególnie do sałatek i do pieczywa. Możecie go zrobić w nieco bardziej gęstej formie i wtedy posłuży Wam za pastę do kanapek. W takiej wersji również czasem praktykuję. :-) Taki dip to świetna, zdrowa przekąska na imprezę.
Czego potrzebujesz?
Blendera, tarki do warzyw (tzw. duże oczka).
Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów nerkowca (190 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 surowy ogórek (300 g),
- zioła i przyprawy: sól, pieprz, ulubiona mieszanka ziół (u mnie zielona czubryca),
- sok z cytryny (ilość wedle uznania),
- odrobina oliwy z oliwek,
- napój sojowy niesłodzony z wapniem (ok. 100 g – ilość wedle uznania).
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca moczyć (min. 1-2 godziny).
Ogórka porządnie wymyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce (tzw. duże oczka). Pozostawić na drobnym sicie do odsączenia.
Odlać wodę z nerkowców i zblendować je razem z połową napoju sojowego, odrobiną soku z cytryny, czosnkiem, ziołami przyprawami i odrobiną oliwy.
Po dokładnym zblendowaniu należy sprawdzić, czy poziom doprawienia nam pasuje. W razie potrzeby warto dodać ziół lub soku z cytryny. Dolewamy również pozostałą część napoju sojowego, aby osiągnąć oczekiwaną konsystencję. Blendujemy jeszcze chwilę.
Masę wyłożyć do miski i wymieszać ze startym ogórkiem. Dip przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.
Podawać go można do grillowanych lub surowych warzyw, do sałatek, do kanapek. A jeśli lubisz tego typu pasty to koniecznie spróbuj pasty do chleba „smalec z nerkowców”.