Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyraw foodśniadania

Najprostsza i najlepsza pasta do kanapek z awokado

Nie wiem czy to nie najkrótszy przepis na moim blogu. Bronię się czasem rękoma i nogami, aby nie umieszczać tu banałów, ale… niektóre banały są takie pyszne! Oto jeden z nich.

Na co?

Ta pasta z awokado nada się idealnie do kanapek, zamiast masła, ale również do warzyw pokrojonych w słupki. Jest aromatyczna i po prostu idealna. Gotowa w kilka chwil.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania tej przepysznej pasty z awokado konieczna będzie… łyżeczka, widelec i talerzyk. Mały nóż też się przyda. Skomplikowane, prawda? :-)

Składniki pasty z awokado:

  • 1 dojrzałe (ale nie przejrzałe!) awokado – ja użyłam awokado Hass,
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy (przeczytaj, czym jest zielona czubryca i najlepiej użyj tej Visany).

Przygotowanie pasty z awokado:

Umyć awokado. Przekroić na pół. Usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżeczką.

Zgnieść widelcem awokado, a następnie dodać zieloną czubrycę (jeśli użyjesz tej bez soli, dodaj jej trochę więcej).

Dokładnie wymieszać i podawać z ulubionym pieczywem i warzywami.

Taka pasta to naprawdę pyszne i zdrowe smarowidło do pieczywa. Potrzebujesz więcej pomysłów? Zerknij koniecznie na wpis: co zamiast masła?

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 ocen, Średnia: 4,82 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

7 komentarzy do “Najprostsza i najlepsza pasta do kanapek z awokado”

  1. Pasta przepyszna ;) Zrobiłam dziś na śniadanie ;)
    Bardzo dziękuje za tak zdrowe , smaczne i łatwe przepisy ;)
    pozdrawiam ;)

  2. Dla mnie naj.. jest awokado z czarną solą Kala Namak. W smaku jak sałatka jajeczna. Nawet domownicy nie lubiący awokado ją wcinają. Tylko dwa składniki: awokado i kala namak.

    1. Jest tak prosta w przygotowaniu, że najlepiej zjeść ją od razu. Wystarczy zgnieść awokado. :) A jeśli jedno awokado to za dużo na jedną porcję dla Ciebie (bo robisz np. tylko dla jednej osoby) to drugą połówkę zostaw w lodówce, ale razem z pestką. Pasta pozostawiona w lodówce pewnie będzie ciemniała i na następny dzień jest trochę mniej apetyczna. Czasem pomaga sok z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *