Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyśniadania

Zielona pasta do chleba czyli nowy pomysł na soczewicę

Ostatnio tak pokochaliście moją ulubioną pastę z soczewicy, że postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki. Przyczyny tej decyzji są dwie. Pierwsza jest taka, że niektórzy z Was pytali, czym zastąpić suszone pomidory, bo ich np. nie lubią lub nie mogą jeść. To dość kluczowy składnik w tej paście więc pomyślałam, że soczewica niejedno ma imię i można zrobić z nią wiele innych cudnych past. Druga przyczyna jest taka, że ten, kto z soczewicy (czy też w ogóle ze strączków) past nie zwykł robić nie jest zapewne świadomy, jak wiele odsłon jest możliwych. No to dziś również pasta z soczewicy, ale kompletnie inna, również o zdecydowanym smaku, ale wyjątkowo zaskakującym. A smak ten zawdzięcza zestawieniu pewnych dodatków. :-)

zielona-pasta-z-soczewicy-z-kaparami-chlorella-prosty-przepis-2

Na co?

Na kanapkę, do surowych warzyw, na urozmaicenie i wzbogacenie diety. A tak bardziej praktycznie to jako pyszne śniadanie i zdrowa kolacja.

zielona-pasta-z-soczewicy-z-kaparami-chlorella-prosty-przepis-3

Czego potrzebujesz?

Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, patelni do zeszklenia cebuli.

zielona-pasta-z-soczewicy-z-kaparami-chlorella-prosty-przepis-1

Składniki:

  • 0,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
  • 1 kopiasta łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszki firmy Purella Food) ,
  • 1 niewielka cebula,
  • 30 g kaparów (ja użyłam takich w occie winnym),
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 10 g posiekanej natki pietruszki,
  • olej do zeszklenia cebuli (u mnie była akurat odrobina oleju kokosowego wymieszana z wodą),
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (u mnie: naturalna mieszanka suszonej włoszczyzny i ziół) do ugotowania soczewicy,
  • sos sojowy do smaku (u nas bezglutenowy).

zielona-pasta-z-soczewicy-z-kaparami-chlorella-prosty-przepis-4

Przygotowanie:

Soczewicę należy przepłukać, a następnie ugotować wraz z przyprawą z suszonej włoszczyzny do miękkości (15 minut) tak, aby wyparowała z niej cała woda. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Cebulę szklimy w emulsji wody i oleju, a następnie studzimy.

Blendujemy razem soczewicę, chlorellę, cebulę, kapary, oliwki i pietruszkę aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji pasty. Doprawiamy sosem sojowym.

Podajemy na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw lub z warzywami pokrojonymi np. w słupki.

Spróbujcie koniecznie tego połączenia: kapary + chlorella + zeszklona cebula i soczewica zyskuje nową twarz. :-)

zielona-pasta-z-soczewicy-z-kaparami-chlorella-prosty-przepis-6

Koniecznie zerknij na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

2 komentarzy do “Zielona pasta do chleba czyli nowy pomysł na soczewicę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 ocen, Średnia: 4,80 z 5)