Opublikowano Kategorie: przekąski i przystawkiPrzepisysałatki i surówkiświątecznie

Sojonez czyli majonez bez jajka i octu

Majonez na Święta musi być. Dla smaku. Moje dziecko uwielbia sałatkę jarzynową z majonezem. Mnie kojarzy się ona z dzieciństwem, a więc również jem ją chętnie. Bez majonezu jednak się nie da. Więc dziś wpis dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść jaj, ale także nie przepadają za dodatkiem octu to dań. Ten majonez smakuje jak majonez. Bezsprzecznie.

sojonez wegański majonez

Robię różne sosy – często bez dodatku tłuszczu, na bazie tego, co akurat mam w lodówce. Tu tłuszczu jest całkiem sporo, ale raz na jakiś czas pozwalamy sobie na coś takiego.

Jeśli interesuje Cię temat tłuszczów w diecie to koniecznie zerknij na mój artykuł o tym, jakich tłuszczów do czego używać w kuchni.

Teraz przechodzę do konkretów, jak zrobić wegański majonez. Nie ma w nim octu, bo piszecie mi czasem, że nie znosicie go dobrze. Niektórzy mają problem nawet z octem jabłkowym. Tu rolę „zakwaszacza” pełni jedynie świeży sok z cytryny.

Na co?

Taki roślinny majonez nadaje się znakomicie do sałatek i innych dań na zimno, które wymagają użycia majonezu. Może dłużej stać w lodówce niż zwykły, zrobiony na bazie jajek majonez, ponieważ ich nie zawiera, a więc nie psuje się tak szybko.

majonez bez jajek sojowy prosty przepis

Czego potrzebujesz?

Konieczny jest blender. Ja użyłam kielichowego o mocy 800 W.

Składniki:

  • pół szklanki mleka sojowego bez dodatku cukru, koniecznie kupnego (najlepiej z dodatkiem wapnia),
  • sok z połówki małej cytryny,
  • 2 łyżeczki dobrej jakości musztardy,
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli (czarna sól daje „jajeczny posmak”; jeśli jej nie masz dodaj zwykłą),
  • 2/3 w porywach do 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub ryżowego.

sojonez majonez wegański bez jajek prosty przepis

Przygotowanie:

Mlekiem sojowym porządnie potrząsnąć przed nalaniem do szklanki (aby wapń nie osadzał się na dnie).

Wycisnąć sok z połowy cytryny.

Blendować mleko sojowe razem z sokiem z cytryny przez 2-3 minuty. Mleko powinno się spienić.

Dodać musztardę oraz sól i znowu miksować podobną ilość czasu.

Zacząć powoli dodawać niewielkie ilości oleju, blendując dalej. Ważne, żeby robić to stopniowo.

Po dodaniu oleju, gdy zaczniemy już osiągać gęstość, należy blendować wszystko jeszcze 2-3 minuty.

Wyłożyć do szczelnego opakowania i przechowywać w lodówce. Sojonez w lodówce jeszcze trochę zgęstnieje.

Można go dodać do sałatek albo zrobić na jego bazie sos czosnkowy, dodając np. zmiażdżony i pokrojony czosnek oraz ulubione zioła (np. czybrycę). Wszystkie chwyty dozwolone.

Smacznego kręcenia domowego majonezu. ;-)

roślinny majonez sojowy bez jajek prosty przepis bez octu

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (48 ocen, Średnia: 4,71 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

22 komentarzy do “Sojonez czyli majonez bez jajka i octu”

  1. wypróbuję! jestem strasznie ciekawa czy faktycznie mi posmakuje- u nas do tej pory jadło się tylko majonez kielecki- i to nie dlatego że w kieleckim mieszkamy a dlatego że ma najbardziej wyrazisty smak- ciężko go będzie pobić ale skoro ja- mlekomaniaczka potrafiłam zrezygnować z tego białego napoju to myślę ze i majonez sojowy mi posmakuje:)

    1. Mój mąż z kolei całe życie był maniakiem majonezu Kętrzyńskiego. ;-) I ten sojowy bardzo mu smakuje. Gdy pierwszy raz go spróbował był w szoku, że smakuje jak majonez.

  2. Bardzooo dziękuję za umieszczenie takie przepisu…. Jestem z tych co nie mogą jajek, nabiału i już martwiłam się, że nie zjem sałatki jarzynowej…Jest nadzieja:)

  3. Ago, cieszę się, że znalazłam Twoją stronę – jest tu mnóstwo interesujących przepisów i inspiracji, dziękuję :) Wiem, że to wygląda na marudzenie, ale poradź proszę, czym można by było wg Ciebie zastąpić mleko sojowe? Już prawie rok nie jadłam żadnego majonezu, bo okazało się po testach, że owszem, mam nietolerancję na jaja, gluten, nabiał, czosnek, paprykę i niestety również na soję i ciecierzycę :( a bardzo tęsknię za majonezem w takiej pysznej sałatce, jak podajesz w innym przepisie…

    1. Bożena, pomyślę o takim majonezie. Mleko sojowe jest wyjątkowo praktyczne, jeśli chodzi o majonez. Nie dam gwarancji, że z innym roślinnym wyjdzie. Ale przy okazji popróbuję. Pozdrawiam ciepło.

  4. Czy olej sezamowy nada się do tego majonezu? Akurat mam taki w lodówce, a ponieważ rzadko używam tłuszczu, więc nie chcę gromadzić, bo co potem z tym robić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *