Opublikowano Kategorie: kolacjeprzekąski i przystawkiPrzepisyresztki z tygodniaśniadania

Chlebek jaglano-pietruszkowy à la placek

Dziś jaglano-pietruszkowy chlebek, który tradycyjnego chleba nie przypomina, ale o ile macie w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną to w ten sposób można ją łatwo wykorzystać. Wariacji tego „chlebka” jest mnóstwo. Ja miałam dużo pietruszki to jej użyłam.

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-6

Na co?

Raczej pod co! ;-) Pod pasty do chleba, pod tofu, do dipów.

Czego potrzebujesz?

 Piekarnika z blachą, wyłożoną papierem do pieczenia, blendera.

Składniki:

  • 3 szklanki uprzednio ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1 duża cebula,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: duży pęczek natki pietruszki, sól morska lub himalajska, zioła prowansalskie.

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-4

 

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-3

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek i wody. Kaszę jaglaną, wodę, czosnek, zioła i przyprawy blendujemy. Następnie łączymy to wszystko z mąką, cebulą, odrobiną oliwy i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temaperaturze 180 stopni (góra – dół) przez ok. 30-35 minut. Podajemy zamiast chleba lub jako towarzystwo do dipów czy sałatek.

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-1

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-2

Ocena czytelników: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Brak ocen artykułu)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

6 komentarzy do “Chlebek jaglano-pietruszkowy à la placek”

    1. Na brzegach (spieczonych) nieco chrupki. Ale ogólnie ani chrupki ani puszysty. Trzyma się dobrze (jest zwarty), ale cieniutki więc siłą rzeczy nieco „plackowaty”. Pozdrawiam. :)

    1. Najlepiej jeść tego samego dnia. Tego typu wypieki, pozbawione glutenu, nie nadają się do długiego przechowywania. Nam znika zawsze od razu więc problem z głowy. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *