Dziś praliny z wieloma składnikami, które jednak w większości nie są niezbędne i można je zastąpić czymś innym. Kombinujcie! Wyróżnia je na pewno to, że główny składnik nie dominuje ich smaku. A smak? Czekoladowo-orzechowo-kokosowy? A może Wy mi powiecie jaki to jest smak?
Na co?
Na deser. Pyszny i sycący deser.
Czego potrzebujesz?
Dużej miski, ew. papilotek/foremek, młynka do mielenia ziaren (do siemienia lnianego).
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych),
- 1,5 szklanki masła z orzechów arachidowych (ja użyłam takiego bez dodatku tłuszczu, bez cukru oraz soli, 100% orzechów),
- 1 szklanka napoju roślinnego z wapniem,
- 5 łyżek syropu klonowego lub daktylowego,
- 3 płaskie łyżeczki kakao,
- 1 szklanka wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych),
- 3 duże, płaskie łyżki siemienia lnianego (niemielonego),
- 0,25 – 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą: masło orzechowe, mleko, syrop klonowy, kakao i siemię lniane (uprzednio zmielone). Bardzo dokładnie mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki, a więc płatki, wiórki kokosowe i rodzynki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
Po tym czasie mieszamy wszystko jeszcze raz i formujemy praliny (najzwyczajniej je kulając). Odstawiamy do lodówki.
Najlepsze są po odstaniu co najmniej dwóch godzin w lodówce. I w niej należy je oczywiście przechowywać.
6 odpowiedzi na “Bezglutenowe i wegańskie praliny bez pieczenia”
Wyglądają pysznie;) czy zamiast platkow owsianych mozna dodac rozdrobnione kukurydziane?
Spróbuj Eve, ale nie ręczę za skutek. ;) Owsiane kocham za to, że doskonale łączą składniki. Obawiam się, że kukurydziane mogą się zachować nieco inaczej. Jednak jeśli się odważysz, koniecznie daj znać jak efekt. :)
Czy siemię lniane musi być zmielone?
Tak.
Czy syrop klonowy da się zastąpić miodem?
można. :-)