Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyzdrowe słodkości

Bezglutenowe ciasteczka słonecznikowo-migdałowe

Oto prosty przepis na ciastka ze składników, które akurat zalegały mi w szafce. Może i Tobie zalegają? Oczywiście przepis, jak zawsze, do modyfikacji. Da się je również zrobić z innymi płatkami, pestkami, słodzikami, mąkami etc. Do boju!

Bezglutenowe ciasteczka słonecznikowo-migdałowe

Na co?

Takie wegańskie ciastka bezglutenowe nadadzą się świetnie do zabrania ze sobą na wycieczkę, do szkoły lub pracy.

Bezglutenowe ciastka ze słonecznikiem i migdałami

Czego potrzebujesz?

Aby móc przygotować takie ciasteczka bez glutenu konieczny będzie piekarnik, blacha i papier do pieczenia. Przyda się też dobry blender/malakser/młynek, bo trzeba będzie zmielić składniki, a następnie dobrze je połączyć.

wegańskie ciastka bezglutenowe migdałowe

Bezglutenowe ciasteczka – składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 szklanka migdałów,
  • 1 szklanka płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
  • 1 szklanka mąki kokosowej,
  • 2 łyżki masła kokosowego (przeczytaj, co to jest i jak zrobić masło kokosowe),
  • 3-4 łyżki ulubionego dżemu (ja użyłam truskawkowego bez cukru),
  • 2 szklanki napoju roślinnego (ja użyłam kokosowo-ryżowego),
  • 1 szklanka rodzynek niesiarkowanych,
  • odrobina oleju do wysmarowania papieru do pieczenia.

wegańskie ciasteczka słonecznikowo-migdałowe

Bezglutenowe ciasteczka – przygotowanie:

Słonecznik i migdały zmielić na mąkę. Połączyć z płatkami teff i mąką kokosową.

Wymieszać składniki „mokre” (dżem, mleko, rodzynki), a następnie bardzo dokładnie połączyć je z suchymi, aby stworzyć możliwie jednolitą masę.

Papier do pieczenia wysmarować delikatnie olejem dobrze znoszącym wysokie temperatury (ja akurat miałam ryżowy rafinowany).

zdrowe ciasteczka bez glutenu

Lepić dość cienkie ciastka. Jeśli ciasto będzie Ci się kleiło do rąk to zwilż je zimną wodą.

Piec w temperaturze 180 stopni góra-dół przez ok. 30 minut. 5-10 minut przed końcem pieczenia odwrócić delikatnie na drugą stronę.

W środku są delikatnie wilgotne, na zewnątrz chrupiące. Z podanych ilości wyszło mi około 40 sztuk małych ciasteczek, a więc dość sporo (2 blachy). Jeśli nie masz w planie gości to zrób z połowy składników.

zdrowe ciastka bez glutenu i cukru

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 ocen, Średnia: 4,88 z 5)