Oto prosty przepis na ciastka ze składników, które akurat zalegały mi w szafce. Może i Tobie zalegają? Oczywiście przepis, jak zawsze, do modyfikacji. Da się je również zrobić z innymi płatkami, pestkami, słodzikami, mąkami etc. Do boju!
Na co?
Takie wegańskie ciastka bezglutenowe nadadzą się świetnie do zabrania ze sobą na wycieczkę, do szkoły lub pracy.
Czego potrzebujesz?
Aby móc przygotować takie ciasteczka bez glutenu konieczny będzie piekarnik, blacha i papier do pieczenia. Przyda się też dobry blender/malakser/młynek, bo trzeba będzie zmielić składniki, a następnie dobrze je połączyć.
Bezglutenowe ciasteczka – składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 1 szklanka migdałów,
- 1 szklanka płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
- 1 szklanka mąki kokosowej,
- 2 łyżki masła kokosowego (przeczytaj, co to jest i jak zrobić masło kokosowe),
- 3-4 łyżki ulubionego dżemu (ja użyłam truskawkowego bez cukru),
- 2 szklanki napoju roślinnego (ja użyłam kokosowo-ryżowego),
- 1 szklanka rodzynków niesiarkowanych,
- odrobina oleju rafinowanego rzepakowego lub kokosowego do wysmarowania papieru do pieczenia.
Bezglutenowe ciasteczka – przygotowanie:
Słonecznik i migdały zmielić na mąkę. Połączyć z płatkami teff i mąką kokosową.
Wymieszać składniki „mokre” (dżem, mleko, rodzynki), a następnie bardzo dokładnie połączyć je z suchymi, aby stworzyć możliwie jednolitą masę.
Papier do pieczenia wysmarować delikatnie olejem.
Lepić dość cienkie ciastka. Jeśli ciasto będzie Ci się kleiło do rąk to zwilż je zimną wodą.
Piec w temperaturze 180 stopni góra-dół przez ok. 30 minut. 5-10 minut przed końcem pieczenia odwrócić delikatnie na drugą stronę.
W środku są delikatnie wilgotne, na zewnątrz chrupiące. Z podanych ilości wyszło mi około 40 sztuk małych ciasteczek, a więc dość sporo (2 blachy). Jeśli nie masz w planie gości to zrób z połowy składników.
2 odpowiedzi na “Bezglutenowe ciasteczka słonecznikowo-migdałowe”
Czy zamiast platkow teff mozna uzyc platki owsiane lub platki z quinoa? Czy to nie bedzie pasowalo?
Można.