Burgery wegańskie mają już wiele odsłon na moim blogu. Można je robić na różne sposoby z najróżniejszych składników. Dają wiele możliwości serwowania: można podawać je z bułką, ale również z warzywami i zdrową wersją frytek. Dziś zapraszam Cię na pyszne wegeburgery z czerwonej fasoli z bezglutenową bułką.
Pieczywo bezglutenowe – czym się wyróżnia, gdzie kupić?
Ilekroć publikowałam na blogu przepis na burgery wegetariańskie, dostawałam zapytania o bułki bezglutenowe. Do tej pory nie mogłam z pełnym przekonaniem polecić takich, które mają dobry skład, a do tego dobrze smakują. Niestety wiele produktów bezglutenowych zawiera sporo konserwantów i ulepszaczy, a efekt ich stosowania wcale nie jest satysfakcjonujący. Gluten nadaje pieczywu sprężystość, którą producenci wyrobów bezglutenowych często chcą uzyskać umieszczając w cieście wiele zbędnych dodatków.
Dobre bułki czy chleb bezglutenowy powinny mieć w składzie przede wszystkim mąkę, wodę, drożdże lub zakwas, sól i ewentualnie dodatek substancji słodzącej (jednej, a nie całej gamy słodzików!).
Wreszcie znalazłam takie bułki, które z chęcią podam dziecku z ulubionym burgerem. Są to bułki do hamburgera z Piekarni Cukierni Putka sklepy stacjonarne + online, w których znajdziecie całą gamę produktów bezglutenowych: od pieczywa po słodkości.
W ich składzie znajduje się tylko to, co musi się w nich znaleźć: mąka ryżowa, skrobia ryżowa oraz z tapioki, woda, sezam, cukier, olej rzepakowy, drożdże, sól. A do tego kwestia dla mnie niebywale istotna: międzynarodowy znak Przekreślonego Kłosa, a więc zapewnienie o bezglutenowości produktu.
Putka produkuje pieczywo bezglutenowe, którego terminy przydatności do spożycia są kilkudniowe, a skład naprawdę prosty. To rzadkość na rynku produktów bez glutenu.
Wege burger z bułką bezglutenową
Wege burgery można przygotować z nasion roślin strączkowych, ale dodawać można do nich również produkty zbożowe – zapewnią one odpowiednią strukturę kotleta. Na moim blogu znajdziesz już wiele przepisów na wege kotlety z soczewicy, ciecierzycy, z dodatkiem buraka, kaszy jaglanej i wiele więcej. Koniecznie zerknij na moje burgery wegańskie.
Teraz czas na nowy przepis, który przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz roślinne kotlety. Podaj je w formie burgera z bezglutenową bułką do hamburgera.
Wege burgery z bezglutenową bułką – składniki:
- 1 szklanka suchej fasoli czerwonej (220 g – a po ugotowaniu wyszło mi 560 g),
- 1 szklanka suchych płatków owsianych (u mnie bezglutenowych – 95 g),
- 2 średnie pomidory malinowe,
- 2 małe cebule,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (u mnie bezglutenowej),
- zioła i przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyż. czosnku granulowanego, 1 łyż. majeranku, 1 łyż. papryki słodkiej, 1 łyż. soli,
- oliwa z oliwek,
- bezglutenowa bułka do hamburgera Putka,
- świeże dodatki do burgera: świeży jarmuż, świeża cebula, ogórek, sos pomidorowy/keczup dobrej jakości.
Wege burgery z bezglutenową bułką – przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia opłukać, ugotować w świeżej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy. Pokroić pomidory, dorzucić do cebuli razem z ziołami, wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu do czasu zredukowania soku z pomidorów, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.
Wymieszać dokładnie i rozdrobnić w urządzeniu wysokoobrotowym/robocie: fasolę, zawartość patelni, suche płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną i sól.
Nagrzać niewielką ilość oliwy na patelni. Ostrożnie formować burgery i delikatnie kłaść na patelnię. Podsmażyć kilkadziesiąt sekund (do zbrązowienia skórki), a następnie delikatnie odwrócić płaską łopatką kuchenną i zarumienić również z drugiej strony.
Wyłożyć burgery delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (góra – dół), a następnie przez 5 minut z funkcją termoobiegu.
Podawać z dobrej jakości bułką i świeżymi, warzywnymi dodatkami (np. jarmuż, cebula, ogórek). Można również podać np. z warzywnymi frytkami z piekarnika.
Z podanych ilości składników wyszło mi dziewięć niewielkich burgerów.
Smacznego!
Partnerem wpisu jest Putka bez Glutenu. Znajdziesz tam najróżniejsze produkty bezglutenowe: od pieczywa po słodkości. I ja znalazłam tam swoje ulubione produkty.
4 odpowiedzi na “Wegeburgery z bezglutenową bułką”
Przed chwilką sprawdziłem i przepis faktycznie rewelacyjny. Co prawda z braku prowansalskich użyłem bazylii, miałem problem ze zblendowaniem całości (mam kilka pomysłów jak mogę zrobić to lepiej), a zamiast pomidorów użyłem koncentratu na początkowym etapie przygotowań, ale ostatecznie wyszło PRZEPYSZNE. Z sałatą, ogórkiem, cebulą i pomidorami jest 10/10 :).
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Nie wiem, jaki masz blender, ale im słabszy tym trudniej. Zwykle dobrze jest blendować partiami, aby masa dobrze się rozdrobniła, a blender nie spalił. ;)
podziwiam Cie za to, ze sama pieczesz! ja to nigdy nie umiem tak sobie zorganizować czasu, raczej zachodzę do putki (piekarnia) w drodze z pracy i kupuję tam, przynajmniej wiem, że bezglutenowo i dobrze. zresztą ja zawsze podziwiałam ludzi, którzy mieli cierpliwość do pracy w kuchni :)
Pokazujesz, że nawet fast-food da się odchudzić i pozbawić glutenu, super! :)