Opublikowano Kategorie: Artykułydrugie daniakolacjeobiadyprzekąski i przystawkiPrzepisy

Wegeburgery z bezglutenową bułką

Burgery wegańskie mają już wiele odsłon na moim blogu. Można je robić na różne sposoby z najróżniejszych składników. Dają wiele możliwości serwowania: można podawać je z bułką, ale również z warzywami i zdrową wersją frytek. Dziś zapraszam Cię na pyszne wegeburgery z czerwonej fasoli z bezglutenową bułką.

wegeburger z bezglutenową bułką Putka

Pieczywo bezglutenowe – czym się wyróżnia, gdzie kupić?

Ilekroć publikowałam na blogu przepis na burgery wegetariańskie, dostawałam zapytania o bułki bezglutenowe. Do tej pory nie mogłam z pełnym przekonaniem polecić takich, które mają dobry skład, a do tego dobrze smakują. Niestety wiele produktów bezglutenowych zawiera sporo konserwantów i ulepszaczy, a efekt ich stosowania wcale nie jest satysfakcjonujący. Gluten nadaje pieczywu sprężystość, którą producenci wyrobów bezglutenowych często chcą uzyskać umieszczając w cieście wiele zbędnych dodatków.

Dobre bułki czy chleb bezglutenowy powinny mieć w składzie przede wszystkim mąkę, wodę, drożdże lub zakwas, sól i ewentualnie dodatek substancji słodzącej (jednej, a nie całej gamy słodzików!).

Wreszcie znalazłam takie bułki, które z chęcią podam dziecku z ulubionym burgerem. Są to bułki do hamburgera z Piekarni Cukierni Putka sklepy stacjonarne + online, w których znajdziecie całą gamę produktów bezglutenowych: od pieczywa po słodkości.

bezglutenowa bułką Putka

W ich składzie znajduje się tylko to, co musi się w nich znaleźć: mąka ryżowa, skrobia ryżowa oraz z tapioki, woda, sezam, cukier, olej rzepakowy, drożdże, sól. A do tego kwestia dla mnie niebywale istotna: międzynarodowy znak Przekreślonego Kłosa, a więc zapewnienie o bezglutenowości produktu.

Putka produkuje pieczywo bezglutenowe, którego terminy przydatności do spożycia są kilkudniowe, a skład naprawdę prosty. To rzadkość na rynku produktów bez glutenu.

bezglutenowa bułka Putka pieczywo bezglutenowa

Wege burger z bułką bezglutenową

Wege burgery można przygotować z nasion roślin strączkowych, ale dodawać można do nich również produkty zbożowe – zapewnią one odpowiednią strukturę kotleta. Na moim blogu znajdziesz już wiele przepisów na wege kotlety z soczewicy, ciecierzycy, z dodatkiem buraka, kaszy jaglanej i wiele więcej. Koniecznie zerknij na moje burgery wegańskie.

Teraz czas na nowy przepis, który przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz roślinne kotlety. Podaj je w formie burgera z bezglutenową bułką do hamburgera.

wegański burger z bezglutenową bułką Putka

Wege burgery z bezglutenową bułką – składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli czerwonej (220 g – a po ugotowaniu wyszło mi 560 g),
  • 1 szklanka suchych płatków owsianych (u mnie bezglutenowych – 95 g),
  • 2 średnie pomidory malinowe,
  • 2 małe cebule,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (u mnie bezglutenowej),
  • zioła i przyprawy: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyż. czosnku granulowanego, 1 łyż. majeranku, 1 łyż. papryki słodkiej, 1 łyż. soli,
  • oliwa z oliwek,
  • bezglutenowa bułka do hamburgera Putka,
  • świeże dodatki do burgera: świeży jarmuż, świeża cebula, ogórek, sos pomidorowy/keczup dobrej jakości.

wegański i bezglutenowy burger z fasoli

Wege burgery z bezglutenową bułką – przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia opłukać, ugotować w świeżej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy. Pokroić pomidory, dorzucić do cebuli razem z ziołami, wymieszać i pozostawić na wolnym ogniu do czasu zredukowania soku z pomidorów, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.

Wymieszać dokładnie i rozdrobnić w urządzeniu wysokoobrotowym/robocie: fasolę, zawartość patelni, suche płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną i sól.

Nagrzać niewielką ilość oliwy na patelni. Ostrożnie formować burgery i delikatnie kłaść na patelnię. Podsmażyć kilkadziesiąt sekund (do zbrązowienia skórki), a następnie delikatnie odwrócić płaską łopatką kuchenną i zarumienić również z drugiej strony.

Wyłożyć burgery delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (góra – dół), a następnie przez 5 minut z funkcją termoobiegu.

roślinne burgery z fasoli blog bezglutenowy

Podawać z dobrej jakości bułką i świeżymi, warzywnymi dodatkami (np. jarmuż, cebula, ogórek). Można również podać np. z warzywnymi frytkami z piekarnika.

Z podanych ilości składników wyszło mi dziewięć niewielkich burgerów.

Smacznego!

wegański burger w bułce Putka

Partnerem wpisu jest Putka bez Glutenu. Znajdziesz tam najróżniejsze produkty bezglutenowe: od pieczywa po słodkości. I ja znalazłam tam swoje ulubione produkty.

produkty z Putka bez glutenu bezglutenowe pieczywo

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 ocen, Średnia: 5,00 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

4 komentarzy do “Wegeburgery z bezglutenową bułką”

  1. Przed chwilką sprawdziłem i przepis faktycznie rewelacyjny. Co prawda z braku prowansalskich użyłem bazylii, miałem problem ze zblendowaniem całości (mam kilka pomysłów jak mogę zrobić to lepiej), a zamiast pomidorów użyłem koncentratu na początkowym etapie przygotowań, ale ostatecznie wyszło PRZEPYSZNE. Z sałatą, ogórkiem, cebulą i pomidorami jest 10/10 :).

    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Nie wiem, jaki masz blender, ale im słabszy tym trudniej. Zwykle dobrze jest blendować partiami, aby masa dobrze się rozdrobniła, a blender nie spalił. ;)

  2. podziwiam Cie za to, ze sama pieczesz! ja to nigdy nie umiem tak sobie zorganizować czasu, raczej zachodzę do putki (piekarnia) w drodze z pracy i kupuję tam, przynajmniej wiem, że bezglutenowo i dobrze. zresztą ja zawsze podziwiałam ludzi, którzy mieli cierpliwość do pracy w kuchni :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *