Bez tofucznicy nie ma życia! ;-) Uwielbiam ją za prostotę, smak, wartości odżywcze. Dziś inna odsłona tego bezproblemowego dania z dodatkiem jarmużu. Jedzmy dużo zielonego. W tofucznicy też się da przemycić kapustne.
Tofucznicę robię różnie. Każda jest inna, bo zawsze mam co innego w lodówce. Nie krępuj się i dodawaj do tofucznicy różne warzywa.
To danie to solidna porcja wapnia: znajdziesz go zarówno w tofu jak i jarmużu.
Na co?
Wegańska jajecznica to świetny pomysł na śniadanie, kolację, ale zdarza mi się się również przygotować ją na szybki obiad, kiedy absolutnie nie mam czasu na nic bardziej ambitnego.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania jajecznicy bez jaj przyda się duża patelnia lub wok.
Tofucznica z jarmużem – składniki:
- 1 cebula,
- 2 spore garście jarmużu pozbawionego twardych łodyg,
- 3 średnie pomidory malinowe,
- 2 kostki tofu naturalnego (2 x 180 g),
- szczypiorek do posypania,
- kilka liści sałaty,
- zioła i przyprawy: 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Tofucznica z jarmużem – przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój. Uduś ją w emulsji z wody i oliwy z oliwek.
Pomidory włóż do miski i zalej wrzątkiem.
Jarmuż drobno posiekaj. Dodaj do cebuli. Dolej w razie potrzeby niewielką ilość wody i duś dalej.
Pomidory obierz, pokrój i dorzuć do cebuli i jarmużu razem z ziołami i przyprawami. Wymieszaj i duś kilka minut.
Tofu rozgnieć w dłoniach, dodaj do warzyw, zamieszaj i pozostaw chwilę na wolnym ogniu.
Podawaj z pieczywem, liśćmi sałaty i świeżym szczypiorkiem.
Z podanych ilości otrzymasz porcję dla trzech osób.
2 odpowiedzi na “Pomidorowa tofucznica z jarmużem”
Wyborna!
Wygląda pysznie, a i skład ma bardzo ciekawy. Super pomysł na zdrowe, pożywne śniadanie!